Hlavní obsah

Po rozvodu v jednom bytě? Nejhorší možné řešení!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Jste rozvedení, ale stále žijete v jednom bytě či domě. Nejčastěji se to děje z finančních důvodů. Jaká jsou rizika takového soužití? A jaký vliv to má třeba na vaše děti?

Článek

Když už se dva lidé rozhodnou rozvést, znamená to, že spolu nechtějí dál sdílet život, tak proč by spolu měli sdílet střechu nad hlavou? Jakmile se od sebe neodstěhujete, vaše manželství svým způsobem stále pokračuje, a razítko od rozvodového soudu na tom nic nemění. „Tohle soužití v podstatě kopíruje váš dosavadní vztah,“ tvrdí Jan Šulec, právník se specializací na rodinné právo a vztahový kouč.

Je tu spousta rizik

Bohužel, dobrý nápad to není v žádném případě. „Ze své advokátní praxe vím, že takováto, byť třeba jen přechodná situace, nikdy nepřinesla nic dobrého,“ Jan Šulec. Proč?

1. Žijete v minulosti

Když ve vedlejším pokoji žije váš ex,  těžko můžete vykročit vstříc budoucnosti. Dennodenně oživujete staré rány. „Jste stále připoutáni ke starému protějšku, a to vám neumožňuje udělat krok dopředu,“ říká Lenka Černá, vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy.

2. Dusná atmosféra

Čím horší byl váš rozvod, tím bude vaše pokračující soužití těžší. Pokud jste se hádali předtím, určitě to budete dělat i teď. Nebudete mít domov, ale bitevní pole.

3. Marné doufání

Tohle je problém především těch, kteří si rozvod nepřáli. Jakýkoli relativně příjemný hovor, nevinný úsměv, bezvýznamnou pozornost si mohou mylně vysvětlovat jako nové naděje. Místo aby se snažili o nový začátek, marní svůj čas a energii na opravu něčeho, co už spravit prostě nejde.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Společné bydlení po rozvodu není vůbec dobré řešeníFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

4. Děti v chaosu

Mohlo by se zdát, že jediný, pro koho je tohle uspořádání výhodné, jsou děti. Rodiče se sice rozvedli, ale oni je mají stále pohromadě. Jenže je to pro ně spíš totální zmatek. „Žijí ve fakticky stále rodinném prostředí, avšak bez jeho emocionální náplně. Neví, jak si danou situaci přebrat, mohou si vytvářet falešné naděje v obnovení vztahu rodičů, nemají pevný bod, od něhož by začaly postupně přijímat rozvod rodičů, zpracovávat svou bolest a navykat si na nové rodinné uspořádání,“ vysvětluje Jan Šulec.

A jaké představy o lásce a vztazích jim tím vlastně dáváte? Že žít spolu mohou i lidé, kteří se nemilují, že láska není pro soužití podstatná.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Překvapivě nejhorší je tohle uspořádání pro děti. Mají pak v hlavě zmatekFoto: fizkes, Shutterstock.com

Co když to jinak nejde?

Na dobu nuceného soužití si stanovte závazná pravidla. Týkat by se měly především následujících věcí.

  • Finance - Jak se podělíte o náklady na bydlení, jak to uděláte s potravinami a s dalšími věcmi, které jste doposud používali společně.
  • Péče o domácnost - Úklid, praní, žehlení. Rozdělte si tyhle povinnosti zcela jasně, předejdete malicherným hádkám o to, kdo měl dnes vysávat, a kdo měl zapnout myčku.
  • Osobní prostor - Samozřejmostí by měly být oddělené místnosti ke spánku a respektování intimity. Sice spolu žijete, ale už nejste manželé. Nevměšujte se do partnerova trávení volného času (žádné ty už zas čučíš na televizi?).

Rada na závěr: Měli byste si předem jasně říct, kdy se jeden či druhý odstěhuje. Oba musíte počítat i s možností, že si najdete nové partnery. Dohodněte se na tom, že ani jeden z vás si své známosti do společného bytu či domu vodit nebude. Předejdete tak opravdu trapným situacím. Primárně byste se každý měl soustředit na svůj vlastní život.

Rozvod je nepříjemný vždycky, ale co teprve po padesátce? Tohle jsou 4 překvapivé důvody, proč jich přibývá.

Reklama

Související témata:

Načítám