Hlavní obsah

Kouzelné zahradní lavičky: dotvoří romantiku prostředí, a ještě jsou praktické!

Foto: SantaGig; Shutterstock.com

Foto: SantaGig; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při budování zahrady se jistě zamýšlíte nad stromy, květinami, místy pro odpočinek, terasou... ale zkusili jste se zamyslet nad lavičkami? Podívejte se, jak mohou dotvořit atmosféru a kde by měly stát.

Článek

Bez lavičky by ani ta nejmenší zahrádka nebyla zahrádkou. Nejenže slouží vašemu odpočinku a relaxaci, správně zvolená lavička umí perfektně dotvořit atmosféru celé zahrady.

Jejímu výběru byste tedy měli věnovat stejnou pozornost jako výběru rostlin, materiálu na cestičky či zahradním stavbám. Inspirujte se a uvidíte, že dobře vybraná a umístěná lavička vám nejen přijde vhod v pauzách při boji s plevelem, ale že vás i pohled na takové zákoutí bude hřát na duši.

Výběr místa je velmi důležitý

Způsobů rozvržení zahrady je spousta, ale pro všechny platí to, že lavička by měla být především dostupná. Postavte ji tam, kde budete chtít odpočívat, tedy v blízkosti míst, kde obvykle pracujete. Pokud máte k dispozici zákoutí s kvetoucími keři, ideálně v polostínu, máte napůl vyhráno.

Příjemné prostředí nabízí i lavička umístěná pod velkým stromem, kruhová stromová lavička vám umožní vybrat si vždy místo podle toho, kam svítí zrovna slunce. Nezapomeňte připravit pevný podklad. Lavička bořící se do bahna nebo rozmáčeného trávníků vás bude spíše rozčilovat než poskytovat příjemný odpočinek. Využít můžete dlaždice nebo připravit místo zhutnělým pískem.

Foto: aceshot1; Shutterstock.com

Foto: aceshot1; Shutterstock.com

Pohodlí na prvním místě

Lavičku si sice můžete lehce vyrobit pomocí dvou špalků a prkna, ale bude pak odpovídat vašim představám a sloužit vašim potřebám? Asi ne. Na to, abyste si ji opravdu zamilovali, musí být především pohodlná. Měla by tedy být stabilní, dostatečně dlouhá i široká, mít opěradlo a klidně i područky. Na zahradu samozřejmě patří materiály, které snesou i déšť, zapomeňte tedy na polstrování, lehké ploché polštářky či sedáky však rozhodně přijdou vhod. Snadno je můžete v případě deště uklidit do chaty a dle potřeby i vyprat.

Dřevo, plast, nebo snad kámen?

Nedejte se utáhnout na slevy v hobby marketech, které prodávají tuctové unifikované lavičky bez ohledu na to, zda budou stát na zápraží venkovského statku či na terase moderní vily. Díky dostatečně pestré nabídce různých druhů, tvarů i barevných odstínů vám umožňuje opatřit si takovou lavičku, která se bude k vaší zahradě opravdu hodit.

Nenechte se strhnout ani snahou po evokaci dávno zašlých časů (pokud tomu vaše zahrada neodpovídá) a stejně tak k modernímu domu s moderní zahradou zvolte raději moderní lavičku. Volba materiálu bude nejspíše první věcí, kterou budete u lavičky řešit.

Nejčastější je plast, dřevo či kov.

  • Plastové lavice jsou levné, lehké, snadno přenositelné a odolné vůči dešti. Nejsou však příliš stabilní ...a většinou ani hezké.
  • Dřevěné lavičky jsou příjemné na pohled i na sezení, vyžadují ale údržbu.Kromě klasických dřevin můžete volit i exotické dřeviny – výrobky z teakového dřeva jsou sice ve srovnání s klasickým dřevem dražší, vykazují však mnohem větší stabilitu a odolnost.
  • Lavičky vyrobené z kovu jsou praktické, neboť dlouho nepotřebují už žádnou další větší údržbu. Často jsou také zdobeny ornamenty, což působí romanticky.
  • Lavička může být i kamenná, berte však v úvahu, že bez polštářků si na ní pohodlně neodpočinete a v chladných obdobích vám spíš přivodí zánět ledvin než příjemné posezení. Kromě toho ji těžko budete v případě potřeby přesouvat.
Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Ať si vyberete jakýkoli materiál, pamatujte na styl. K venkovskému stylu zvolte typické dřevěné lavičky třeba i se zakřivenými područkami či vyřezávanými vzory. Přímořskému stylu patří teakové dřevo. Lavičky ve stylu Vintage budou kovové se zakřivenými tvary opěrek a úchytů a se sedáky s antickými vzory. A pokud milujete retro, jednoduše přeměníte jakoukoli dřevěnou lavici na unikátní kousek pomocí barevných nátěrů.

A hlavně – ať se vám příjemně odpočívá!

Reklama

Načítám