Hlavní obsah

Kožešina - přežitek nebo luxus?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kožešiny mají tento rok velký boomFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečná leopardí žena, vychytralá polární liška nebo jste nevinnost sama a něžný králíček vás vystihuje nejlépe? Vyberte si tu správnou kožešinku, nejlépe její umělou napodobeninu, a vyražte do zimních ulic poškádlit sebevědomé lovce. Budete nepřehlédnutelná!

Článek

Pravá nebo umělá?

Kožešiny jsou staré jako lidstvo samo, provázejí nás od nepaměti. Halili se do nich naši předci, na kožešinových houních se spalo u otevřeného ohně, a v podstatě neexistoval oděv, jehož zdrojem by nebylo kožešinové zvíře. Tenkrát se neřešily etické aspekty zdroje kožešin, šlo o tradiční heslo „Žij a přežij".

Nicméně v dnešní civilizované době si většina z nás uvědomuje nelidské podmínky zvířat chovaných pro tyto účely. Pokud se jedná o zabíjení zvířat čistě z potřeb módního průmyslu a jeho výstřelků, je opravdu nezbytně nutné přemýšlet o smyslu resp. nesmyslu chovu kožešinových zvířat. Je-li však kožešina vedlejším produktem, pak je určitá polemika a alespoň náznak tolerance k diskuzi na místě.

Světový boom

Pravé kožešiny byly z větší části nahrazeny kožešinami umělými. Rozdíl není na první pohled patrný, naopak umělé kožešiny bývají často efektivnější než ty pravé, a jejich nositelka nemusí zpytovat svědomí. Na nošení jsou velmi příjemné, zahřejí podobně ne-li stejně jako kožešiny pravé. I přesto se v kolekcích světových módních návrhářů pravé kožešiny objevují a je jen na každém z nás, jak se k této problematice postaví.

Letošní zimu slaví kožešiny obrovský boom, ať již jako samostatný oděv nebo rafinované doplňky typu límců, lemů, vázaček, nárameníků, psaníček, kabelek a zdobných efektů na obuvi.

Údržba nutná

Umělé kožešiny jsou poměrně nenáročné na údržbu, výrobci však rozhodně nedoporučují praní v pračce. Ideální je oblečení vyklepat a z lícové strany vyčesat jemným kartáčem po směru vlasu. Potom naneste pomocí měkké utěrky na kožešinu roztok vody a kvalitního pracího prášku a jemnými pohyby rozetřete po tkanině. Měkkou houbičkou namočenou ve vlažné vodě kožešinu přetřete ve směru vlasu a oděv nechte dobře vyschnout. S výsledkem budete určitě spokojeni.

Kožešina v zimě i v létě

Kožešiny jsou velmi módní a dávno nepředstavují honosnou módu pro dámy střední generace a vysokého postavení. Poslední dobou se promítají i do moderní mladé a sportovní módy, značky jako USA PRO, Reebok, Nike, Roxy, Quiksilver nebo Sportalm pro David Sport mají ve své nabídce nepřeberné množství oblečení doladěného do posledního detailu. Kožešiny zdaleka nejsou jen výsadním prvkem zimních a podzimních kolekcí, objevují se i na oblečení typicky jarním a letním. Džíny, krátké tričko a třeba kožešinové bolerko, to je to pravé pro letní diskotéku. Vestičky, vypasovaná saka s kožešinovými límci, síťované rukavičky s kožešinkou, návleky a podkolenky s kožešinovými bambulkami nebo lodičky a balerínky s kožichem, fantazie návrhářů je bezbřehá. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou chlupaté kožešinové kabelky. S těmi už před několika lety přišla italská Paola de Longo. A pánská móda nezůstává pozadu. I v ní se kožešinové prvky jako límce a lemy hojně promítají.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kožešina vás zahřeje a je módníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud máte tvůrčího ducha a ráda si sama oblečení nějak ozvláštníte, zajděte do obchodu s metráží, vyberte si vhodnou kožešinku a netradičně dotvořte váš konfekční model. Budete šik!

A jak to máte s kožešinami vy?

Reklama

Související témata:

Načítám