Hlavní obsah
3,1
(98)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Svíčková na smetaně – tak zní původní název oblíbeného českého pokrmu s hovězím masem. Ale stejně dobrá omáčka lze připravit i s králíkem. Vyzkoušíte náš dnešní recept?

45 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Králík
  • 1 ks králíka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 ks cibule
  • 1/2 ks celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 3 ks mrkve
  • 150 g špeku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
Na dokončení omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce hruškových povidel
  • 250 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Králíka podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte. Troubu zapněte na 200 °C. Králíka i se vším kořením urovnejte do pekáče. 

02.

Cibuli nakrájejte nahrubo, celer, petržel a mrkev na kostičky nebo špalíčky. Špek nakrájejte na malé kousky. Vše přisypte ke králíkovi, přidejte snítky tymiánu, podlijte asi do 1 cm výšky vodou a vložte do trouby. Pečte asi 1,5–2 hodiny doměkka, podle potřeby podlévejte vodou a maso pravidelně otáčejte a přelévejte výpekem.

03.

Když je maso upečené, pusťte se do omáčky. V hlubokém pekáči rozehřejte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte hladkou jíšku. Když začne zlátnou, podlijte ji vývarem a metličkou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky.

04.

Přidejte všechnu zeleninu pečenou u králíka, z které jste vybrali koření. Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu a cukr. Rozmixujte dohladka. Přiveďte k varu a asi 15 minut provařte. Během vaření lžící sbírejte na povrchu se tvořící pěnu – omáčku tak výrazně odlehčíte, protože ji tím zbavíte přebytečné mouky.

05.

Omáčku dochuťte lžicí povidel (případně i lžicí brusinek), solí, citronovou kůrou a cukrem. Metličkou prošlehejte se smetanou. Správné dochucení omáčky je alchymie, kde hraje roli vaše rodinná zvyklost i množství a sladkost zeleniny. Povidla by měla být cítit jen jako náznak, takže je dávkujte opatrně. Podle potřeby omáčku rozřeďte vodou nebo vývarem.

06.

Mezitím, co se omáčka vaří, naporcujte králíka a uložte ho do tepla, nejlépe do vypnuté chladnoucí trouby. Podávejte s houskovým knedlíkem a omáčkou.

Navnadil vás recept na králíka, ale svíčková není váš favorit? Dejte si ho na rozmarýnu a rajčatech nebo v některé z těchto tří voňavých variací

Reklama

Načítám