Hlavní obsah

Králík v hořčičné omáčce s rozmarýnem potěší nejen dietářky

Foto: Marcel Rozhoň

Pečená zelenina i králík se doslova rozplývají na jazykuFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od babičky, z farmářských trhů... Ať už jste si králíka pořídili odkudkoli, máte před sebou jedno z nejzdravějších mas. S pořádnou dávkou zeleniny, rozmarýnu a hořčice připravíte fantastickou pečínku!

Článek

Lehce stravitelné, jemné, libové a velmi zdravé. To vše se dá říct o králičím mase. Samo o sobě je dost suché, proto je dobré ho před pečením prošpikovat nebo přidat ke králičí pečínce ještě kousek bůčku. Dietářky se asi budou zlobit, ale gurmáni budou určitě souhlasit.

Králík na hořčici

Na 4 porce budete potřebovat: 1 celého králíka, 200 g špeku, 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru, 2 cibule, 400 g malých brambor, 120 g másla, 3 lžíce dijonské hořčice, 500 ml vývaru, 1 lžíci lístků rozmarýnu, sůl, pepř, kmín

Postup: Králíka naporcujte a prošpikujte částí špeku. Pak ho osolte, opepřete a okmínujte. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kousky. K zelenině přidejte ještě omyté, ale neoloupané brambory, zbytek nakrájeného špeku a rozmarýnu. Směs promíchejte, osolte a rozložte na dno pekáče.

Navrch poklaďte králíka, na kterého poskládejte kousky másla. Pak promíchejte vývar s hořčicí, nalejte na maso se zeleninou, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 2 a půl hodiny. V průběhu pečení přelévejte králíka šťávou.

Tip: Do zeleninové směsi můžete přidat i jeden nakrájený čerstvý fenykl.

Připravujete doma králíka? Podělte se s námi o váš oblíbený recept! A pokud nemáte chuť na králíka, zkuste lahodné jehněčí nebo kuřecí maso nebo kachnu provoněnou ovocem!

Reklama

Načítám