Hlavní obsah

Čas na jarní pečínku je tu! Tři šťavnatá masa, na kterých si pochutnáte

Foto: David Háva

Pečínky k Velikonocům neodmyslitelně patří

Oslavte svátky jara lahodnými pečínkami. Připravili jsme pro vás jehněčí s vůní rozmarýnu, dozlatova upečená baby kuřátka a králíka s fenyklem. Hostina může začít!

Článek

Není nic jednoduššího – kus kvalitního masa, hodně zeleniny, bylinky a šup s tím do trouby. Za chvilku už se kuchyní line fantastická vůně. Jehněčí maso si rozumí s hodně aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián. Nemusíte šetřit ani česnekem, podlévat můžete i kvalitním červeným vínem.

Jemné maso baby kuřátek toho moc nepotřebuje, v případě nouze stačí osolit, poklást kousky másla, a na talíři budete mít božskou manu. Ke králíkovi přidejte něco šťavnatějšího, místo špeku můžete do pekáče vložit kousek bůčku.

Jehněčí krk se zeleninou

Na 4 porce potřebujete:1,5 kg jehněčího krku, 2 petržele, 2 mrkve, 6 středně velkých brambor, sůl, 4 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 3 cibule, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, sůl

Foto: David Háva

Vůni jehněčího dokreslí přidané aromatické bylinky

Postup: Stroužky česneku prolisujte a smíchejte je s olejem a lžičkou soli. Hotovou směsí důkladně potřete opláchnuté a osušené maso. Vložte ho do pekáčku, posypte bylinkami a přidejte na čtvrtinky nakrájenou cibuli. Podlejte trochou vody nebo vývarem, přiklopte a maso pečte asi hodinku. V průběhu pečení maso podle potřeby podlévejte a přelévejte výpekem. Mezitím očistěte zeleninu i brambory a nakrájejte na kousky. Po hodince pečení je přidejte k masu a pečte již bez pokličky do doby, než je zelenina měkká a maso má zlatavou kůrku.

Tip:Hotovou zeleninu můžete rozmačkat šťouchadlem, přidat trochu másla, zjemnit smetanou a podávat jako přílohu.

Králík s fenyklem

Na 4 porce potřebujete: 4 vykostěná králičí stehna, 1 čerstvý fenykl, 2 cibule, 100 g špeku, sůl, pepř, 1 lžíci dijonské hořčice, olej

Foto: David Háva

Králík s fenyklem vás překvapí delikátní chutí

Postup: Vykostěná králičí stehna osolte a opepřete. Vložte je do olejem vymazaného pekáčku. Fenykl nakrájejte na plátky, cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky. Zeleninu posypte kolem masa. Na maso rozložte plátky špeku. Hořčici promíchejte s trochou vody a nalejte ji na maso a zeleninu. Králíka pečte asi hodinku, v průběhu pečení ho přelévejte výpekem.

Tip: Přidejte do pekáčku ještě dvě přepůlené palice česneku. Po upečení z ní jen opatrně vymáčkněte stroužky a promíchejte se zbylou zeleninou.

Baby kuřátko s karotkou

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 4 baby kuřátka, 1 kg baby karotky, 3 stroužky česneku, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 100 g másla, sůl, pepř

Foto: David Háva

Baby kuřátko, máslo a karotka. Už se vám sbíhají sliny?

Postup: Kuřata opláchněte a důkladně osušte. Stroužky česneku prolisujte. Kuřata potřete česnekem a rozložte do velkého pekáče. Přidejte očištěnou karotku a vše posypte tymiánem. Na maso dejte plátky másla a nakonec vše podlejte vodou nebo vývarem. Vše pečte asi hodinku. V průběhu pečení přelévejte maso i zeleninu výpekem. Upečený pokrm podávejte s bramborovou kaší.

Tip: Pro lahodnější kůrku potřete povrch kuřátek tenkou vrstvou medu.

Jaký je váš tip na šťavnatou pečínku s křupavou krustou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama