Hlavní obsah

Bella Hadid nebo Chrissy Teigen podlehly nejnovějšímu beauty trendu: odstranění tuku z tváří

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Modelky Bella Hadid, Chrissy Teigen a zpěvačka Lea Michele.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Proč mají celebrity tak výrazné lícní kosti? Čím dál častěji je za tím kouzlo plastických chirurgů. Pojďte proniknout hlouběji do tématu odstranění tuku ve tvářích, které je nyní velmi v kurzu. Jaká jsou pro a proti bichectomie?

Článek

Také jste si všimli, že spousta zahraničních slavných žen má najednou výraznější lícní kosti a pod nimi takové pěkné propadlinky? Nový trend plastické chirurgie na nás útočí. Jak si můžete nechat zúžit obličej a jaká to s sebou nese rizika?

Když contouring nestačí

Výrazné lícní kosti byly a budou vždycky atributem atraktivní tváře. Někdo se s nimi narodí, někdo je může zvýraznit bronzerem a pomocí make-upových kouzel contouringu. Komu to ale nestačí, je zde ještě jedna varianta – nechat si obličej zeštíhlit u dermatologa či plastického chirurga. Musíte si ale rozmyslet, jaký typ tuku si chcete nechat odstranit. Tuk v obličeji je totiž buďto podkožní, nebo hluboko uložený. Tyto dvě vrstvy jsou odděleny svalem, přičemž první je ten, který můžete chytit prsty.

„Povrchová podkožní část tuku je hned pod kůží. S postupujícím věkem začínají vlákna ochabovat a zadržuje se tam lymfa a voda. Obličej pak má u některých lidí tendenci těžknout a padat dolů,“ vysvětluje dermatoložka Sachajaana Marada působící na Upgrade Clinic. Pro zeštíhlení tváře se v tomto případě využívá liposukce, často v kombinaci s faceliftem, který pozvedne kontury obličeje. Existují i miniinvazivní techniky, které umí tukové buňky rozpustit, a tím pádem obličej zeštíhlit. Výsledkem pak může být přirozený efekt s dojmem, že dotyčný zhubnul pár kilo.

Bichectomie - operativní zeštíhlení obličeje

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Takto může vypadat obličej po bichectomii. Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Nejnovějším beauty trendem pro vyrýsované lícní kosti je ovšem odstranění hluboko uloženého tuku (buccal fat removal), metoda se jmenuje bichectomie. Spousta slavných žen má tváře propadlé víc, než mívaly, a na sociálních sítích se hojně spekuluje, která z nich tuto proceduru podstoupila. Jednou z nich je třeba modelka Chrissy Teigen (v úvodní fotce uprostřed), která se zeštíhlením tváří netají.

Hluboká tuková vrstva je jedno celé těleso tukové tkáně, které vede od spánku až k čelisti. Nejspodnější část lze chirurgicky odstranit. Je to ale trochu ošemetné, protože slouží jako opora pro obličej. „Díky tomuto tuku vypadáme jakoby plně a hezky,“ vysvětluje dermatoložka. Nicméně i s touto tukovou vrstvou se dá pracovat, pokud si někdo přeje.

„Jedná se o operaci zvanou bichectomie, kdy se odstraní tukový polštář ve tváři,“ vysvětluje Věra Šatánková, plastická a estetická chiruržka z kliniky Yes Visage. „Operace je prováděná pouze v místním znecitlivění. Z malého řezu umístěného uvnitř úst šetrným proniknutím až k tukovému polštáři se otevře jeho obal a tuk se odstraní.“ Pokud vás zajímá cena takového zákroku, pohybuje se okolo 24 tisíc. Efekt vypadá potom tak, jako byste natáhly tváře dovnitř pro fotku – je tam vidět propad.

Face yoga a masáže gua sha

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Herečka Anya Taylor-Joy v roce 2020 a 2023.Foto: Profimedia.cz

Zúžené tváře a výrazné lícní kosti vypadají nepochybně dobře, ale stojí tento trend za to? „Co se týče povrchového tuku, tam se mírnému zeštíhlení nebráním, ačkoliv u mladých lidí jsem opatrná. Jak stárnete, tuková vrstva se zmenšuje. Je jednoduché z obličeje cokoliv odstranit, ale je pak těžké přidat, aby efekt vypadal přirozeně,“ vysvětluje Sachajaana Marada. Před odstraněním hlubokého tuku ale varuje: „Na začátku to působí dobře, ale po nějaké době se obličej začíná bortit, protože lícní tuk funguje jako opěrná struktura. Výsledkem pak bude předčasné stárnutí celého obličeje směrem dolů.“

Asi si nějakou dobu vystačíme s face yogou nebo masážemi gua sha, které zbavují otoků, a s bronzerem než riskovat propadlé tváře, notabene celý obličej.

Reklama

Načítám