Hlavní obsah

Deset minut denně pomůže zlepšit vzhled některých vrásek i povislé kontury. Zkuste obličejovou jógu

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obličejová jóga místo elixíru mládí? Její propagátoři tvrdí, že pár vtipných grimas denně pomůže k mladistvé pleti. Podívali jsme se tomuto zajímavému fenoménu na zoubek.

Článek

Botox a lifting pleti zdarma díky obličejové józe! Dobře, ne tak úplně zdarma, musíte tomu věnovat i trochu času a disciplíny. Má to smysl, nebo ne? Můžete se cvičením mimiky zbavit dvojité brady? Samé otázky! Odpovědi jsme hledali u odborníků.

Co je obličejová jóga? 

Obličejová jóga (někdo používá anglický termín face yoga) zažívá v posledních letech boom. Jejími největšími průkopnicemi jsou Američanky Fumiko Takatsu a Koko Hayashi. Nutno dodat, že obě dámy na svůj věk nevypadají. Myšlenka je taková, že cvičením obličejových svalů je posílíte a zlepšíte cirkulaci krve a tím pádem zlepšíte stav pokožky a vrásek. To může vypadat tak, že prsty a jemným tlakem přejíždíte po nosoretních rýhách, podél čelisti nebo špulíte rty a vyplazujete jazyk. Vypadáte při tom dost legračně. Ale funguje to? „Svaly v obličeji jsou jako kterékoliv jiné svaly na těle. Pokud je budete pravidelně procvičovat, stačí třeba i 3 × 5 minut denně, uvidíte výsledky,“ říká Zuzana Klingrová, lektorka jógy a autorka knih o józe.

Foto: JRP Studio, Shutterstock.com

Takhle nějak třeba vypadají cviky, kterými posílíte obličejové svaly. Většinou v pozici vydržíte několik sekund a párkrát opakujete, záleží na konkrétním cviku.Foto: JRP Studio, Shutterstock.com

Kde se ji můžete naučit?

Internet je plný návodných videí, kterými si můžete udržovat mladistvý obličej. V českém prostředí se zkrášlující metodě věnuje moderátorka a herečka Marta Dřímal Ondráčková, která svoje tipy sdílí na Instagramu. Cvičí už přes jedenáct let a na její lekce #udržksicht se můžete podívat i na Streamu, kde najdete podrobné návody na omlazení různých částí obličeje.

Další je Simona Rydlová, která dokonce absolvovala kurz u samotné Fumiko Takatsu. Takhle s obličejovou jógou začínala: „Když mi bylo tak pětatřicet, začal mi padat obličej. Dost rychle. Jakoby najednou. Je fakt, že jsem měla těžké období a rozváděla se. Zkrátka to, na co jsem byla zvyklá, bylo jinak. Měla jsem vrásku mezi obočím, začaly mi padat kontury tváří, pod očima jsem měla prohlubně. Zpanikařila jsem a běžela jsem si nechat píchnout do čela botox. Ale hned jsem pochopila, že to není jen tak a že to dlouhodobě nechci. Hledala jsem alternativy a našla Fumiko Takatsu, zakladatelku Face Yoga Method. Začala jsem cvičit, velmi rychle jsem viděla výsledky, všímala jsem si, jak dobrý vliv to má na moji psychiku, a vytvarovala jsem si obličej tak, že jsem vypadala lépe než kdy předtím.“

Foto: Archiv Simony Rydlové

Lektorka obličejové jógy Simona Rydlová propadla této omlazovací metodě a nedá na ni dopustit.Foto: Archiv Simony Rydlové

Zbaví vás obličejová jóga dvojité brady?

Asi nejčastější problémy, které stárnutí pokožky přináší, jsou dvojitá brada a povadlé kontury okolo čelisti. Pomůže obličejová jóga i s nimi? „V této partii je výhoda, že výsledky uvidíte poměrně brzy, dřív než na tvářích, kde je více svalů,“ říká Simona Rydlová.

Nicméně problém s dvojitou bradou bývá komplexnější: „Může souviset se špatným postavením páteře. Bývá totiž způsobena tím, že máme předsunutou hlavu dopředu, třeba v důsledku špatného sezení a koukání do počítače,“ vysvětluje Zuzana Klingrová. „Zde je potřeba zařadit cviky nejen na obličej, ale především cviky na správné posazení pánve a páteře.“

Jóga může pomoci nejen s povislými konturami, ale i s asymetrií obličeje, jemnými, ale i hlubšími vráskami a celkově rozzářit pohled a pozvednout oční víčka. Není nikdy pozdě na to začít, ale samozřejmě, tak jako u jiných anti-age rad, čím dříve, tím lépe.

Jak často je potřeba cvičit mimické svaly?

Lektorka Simona Rydlová doporučuje cvičit ideálně 10 minut denně. Je důležité si to převést do svého beauty rituálu, který pak bude automatický jako čištění zubů. „Je to totiž dlouhodobě udržitelný čas. Samozřejmě, že chceme vidět výsledky. Někdo je vidí hned po cvičení, někdo po 14 dnech, někdo po 2 měsících. To je fajn, ale pokud přestaneme cvičit, obličej začne kvůli gravitaci opět padat,“ ukončuje téma.

Reklama

Načítám