Hlavní obsah

Správný čas na lifting. Kdy na něj jít a proč (ne)volit cestu jako Dara Rolins

Foto: Profimedia.cz, Instagram Dary Rolins

Foto: Profimedia.cz, Instagram Dary Rolins

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdobytkem moderní doby je nejen skvělá zdravotní péče, ale i obrovský posun estetické medicíny. Dokáže už téměř zázraky, ale i proto je třeba hledat hranici, kam až při honbě za mládím a krásou zajít. A tu si každý musí nastavit sám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedávno dost razantně rozvířila veřejné mínění zpěvačka Dara Rolins, když ukázala svou tvář po faceliftu. Schytala za to spoustu nevlídných komentářů, mnozí soudili, že si už není vůbec podobná, druzí, že to neměla zapotřebí, protože na svůj věk (51 let) vypadala skvěle. Čelila vlně hejtů více než statečně s odůvodněním, že co si dělá se svou tváří, je jen její věc. A když se tak cítí dobře, co je komu do toho…

A má naprostou pravdu. Můj obličej, moje volba. A moje zodpovědnost. Přesně v tomto duchu by se mělo k estetickým úpravám přistupovat.

Mám už jít na lifting?

Ranní pohled do zrcadla, kdy na nás kouká unavená povadlá tvář, bývá signálem k myšlence: „Musím se sebou něco udělat.“ Ale co? Vyznat se v nabídce různých omlazujících procedur není zrovna snadné. Konzultace je tedy první věc, o které byste měli uvažovat. Zdaleka nejde jen o věk, ve hře je mnoho faktorů: jak moc vaše pokožka ztratila pružnost, jak jste se o ni staraly doposud, i to, které procedury jste už případně podstoupily.

„Chirurgický face lifting je vhodné provést v okamžiku, kdy metody korektivní dermatologie již nestačí k dosažení uspokojivého výsledku, určitě ne při projevech první viditelné ptózy (poklesu) tkáně,“ vysvětluje expertka na estetickou medicínu Ivana Pokorná z kliniky Formositas.

Efekt chirurgického liftingu vydrží zhruba sedm až deset let, někdy i déle, ale je to hodně individuální a záleží na mnoha faktorech.

„Ideálním kandidátem na facelift je žena (či muž), u nichž pokožka začíná ztrácet svojí pružnost a objevují se hluboké vrásky kolem očí a pusy nebo výrazně ochablá kůže v oblasti dolní části obličeje a krku. Věková hranice není důležitá. Důležitý je stav pokožky,“ upozorňuje plastický chirurg Roman Kufa z Perfect Clinic.

Co je to face lifting?

  • „Tento anglický název se vžil pro operace obličeje a krku, které si dokážou poradit s projevy stárnutí – tedy pokleslou kůží, tukovými polštářky a vráskami,“ vysvětluje plastický chirurg Svatopluk Svoboda z 1. kolínského sanatoria. Operace se většinou provádí v kombinaci místního a celkového znecitlivění.
  • Řez se vede ve vlasaté části hlavy v oblasti nad spánkem před přední okraj boltce. Jizva tak není později téměř patrná. „Přebytečná kůže se odstraní, a přitom může chirurg vypnout i ochablé mimické svaly a tím výsledný efekt ještě zvýraznit,“ doplňuje Svatopluk Svoboda. Celá operace je poměrně náročný chirurgický zákrok. Není výjimkou, že trvá i několik hodin.
  • Hojení pak trvá obvykle 10–15 dnů. „Obvazy se sundávají zhruba pátý den a stehy cca mezi 10. až 14. dnem po operaci. Ženy by se neměly líčit dříve než týden po odstranění stehů. Mírné otoky obličeje mohou ještě nějaký čas přetrvávat, stejně tak jako snížená citlivost operovaných partií,“ doplňuje plastický chirurg Roman Kufa.
Foto: wedmoments.stock, Shutterstock.com

O facelift často žádají i ženy, které ho ani zdaleka nepotřebují…Foto: wedmoments.stock, Shutterstock.com

Pomůže laser?

„Moderní estetická medicína nabízí širokou škálu přístrojových ošetření, která vedou k nastartování přirozených regeneračních procesů v kůži a podkožní tkáni – zpevnění, zhutnění a viditelnému liftingu,“ vysvětluje Ivana Pokorná. K miniinvazivním ošetřením se řadí například procedura nazvaná Endolift. Jde o laserový zákrok – tenké mikrooptické vlákno, na jehož konci je emitován laserový paprsek, se zasune do podkoží a jemnými pohyby vlákna se ošetří až na malé výjimky (čelo nebo dekolt) kterákoliv oblast na těle i obličeji, včetně horních a dolních očních víček. Mírný otok po zákroku opadne do týdne, omlazující efekt pak nabíhá postupně během 3-5 měsíců.

Vybírejte s rozvahou

Další možností je metoda zvaná skinbooster. „Jde o ideální zákrok pro dehydratovanou suchou pleť, která ztrácí svou pružnost. Velmi účinný je také frakční CO2 laser, který obnovuje tvorbu kolagenu a odstraňuje jemné vrásky,“ říká Roman Kufa. Vhodná je rovněž metoda, při které se pomocí jemných pozlacených jehliček do kůže aplikuje radiofrekvence (teplo), která obnovuje tvorbu kolagenu, tím omlazuje pleť a zlepšuje její strukturu.

Efekt méně invazivních zákroků vydrží maximálně dva roky, některé se dají i kombinovat. Ale pokud nedocházíte k jednomu lékaři, je vždy nutné před každým zákrokem informovat, které procedury jste už podstoupily. A také nečekat úplné zázraky. Jak upozorňuje Ivana Pokorná: „Stárnutí nelze zastavit, estetická medicína dokáže jeho projevy pouze zpomalit a korigovat.“

Načítám