Hlavní obsah

Odličujete se správně? Co nedělat u vašeho typu pleti

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mastná, suchá, problematická, citlivá. Na co si dát při odličování pozor u různých typů pleti a jak ji odlíčit šetrně, ale účinně?

Článek

Odličování je v péči o pleť nejdůležitější. Klíčové je nepřeskakovat ho ani ve dnech, kdy se nelíčíte. Proto se dnes zaměříme na chyby, kterých se můžete dopouštět. Správná skincare je totiž ta, která sedí vašemu typu pleti. Co (ne)svědčí pleti mastné, suché, problematické a citlivé?

1# Mastná pleť

Chyba: „Pleť přesušujete alkoholem“

Lesknoucí se pleť, kterou může trápit nadbytek kožního mazu, to je typ mastné pokožky nebo smíšené, která se mastí hlavně v T-zóně (čelo, nos, brada). Čemu byste se měly vyhnout? „Přípravkům s obsahem alkoholu, které kůži přesušují, a tak paradoxně podporují zvýšenou tvorbu kožního mazu,“ odpovídá kosmetička Tereza Hošková z pražské La Pharmacie Française. Vyhněte se také přípravkům na bázi oleje a obličej omývejte vždy vlažnou vodou, ne horkou.

Jaký typ odličovače zvolit? „Pokud vás trápí přebytečný maz, doporučuju čisticí gel, pěnu nebo jemnou micelární vodu. K dočištění používejte hydratační nebo zcela neparfémované tonikum či termální vodu.“

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí gel pro mastnou a smíšenou pleť Hyséac, Uriage, 369 Kč (150 ml), prodává Notino; Hydratační tonikum Hydra Ecume, Algologie, 468 Kč (200 ml), prodává La Pharmacie FrançaiseFoto: Archiv firem

2# Problematická pleť

Chyba: „Nečistíte hloubkově a dvoufázově, ucpáváte si póry“

S nadbytečnou produkcí mazu nejčastěji souvisí akné. Maz ucpává póry, a to pak vede k pupínkům. „Pro problematickou pleť je nejlepší hloubkové čištění, které rozpustí všechny nečistoty na povrchu, ale i v pórech. Pokud by směs nečistot na pleti zůstala, pokožka by nemohla volně dýchat, a to by se následně mohlo projevit například zhoršením akné,“ vysvětluje Nikol Bárová, kosmetička a školitelka české kosmetické značky Essenté. „Jen dokonale vyčištěná pleť je připravena vstřebávat další výživu a aktivní látky. Ideální je odličovat se přípravky s AHA kyselinami, které dokážou jemně odstranit odumřelé buňky, čímž pomáhají uvolnit ucpané póry a předcházet tak tvorbě zánětů.“

K odličování v prvním kroku zvolte čisticí gel, pěnu či micelární vodu s protizánětlivými a dezinfekčními účinky. „Pro vyrovnání pH používejte následně adstringentní, tedy stahující tonikum, které pomáhá čistit a zmenšovat póry. Při večerním čištění ho můžete nahradit termální vodou,“ doporučuje Tereza Hošková.

TIP: Berte si s sebou odličovač do sprchy, lépe tak vyčistíte i oblast zad nebo dekoltu, kde se také pupínky často tvoří.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí emulze s AHA kyselinami Essenté, 580 Kč (200 ml); Čisticí adstringentní tonikum pro problematickou pleť Vichy, 345 Kč (200 ml), prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

3# Suchá pleť

Chyba: „Nemyslíte na vrásky“

Suchá pleť je kvůli ztrátě hydratace náchylnější k tvorbě vrásek. Abyste jí dodaly potřebnou vláhu, a předcházely tak jejímu předčasnému stárnutí, je potřeba odličovat do hloubky, ale zároveň velmi šetrně. Ideální jsou k tomu odličovací mléka, emulze nebo oleje v prvním kroku, v tom druhém jsou to pleťové vody k dočištění.

„Pleť čistíme šetrnou mycí emulzí, a to tak, že navlhčíme obličej vlažnou vodou a krouživým pohybem vmasírujeme emulzi. Opláchneme obličej vodou, a pokud cítíme, že vše ještě není zcela odlíčeno, zopakujeme postup ještě jednou,“ doporučuje Nikol Bárová.

Klíčové je odličovat šetrně především oblast očí. „Postup je následující: na zavřené oči přiložte tamponky s odličovačem, jemně poklepejte přes řasy, aby měla řasenka chvilku čas se rozpustit. Poté stahujte tamponky směrem dolů. Následně je otočte čistou stranou a stáhněte zbytky řasenky pod očima, směrem od vnějšího koutku k nosu. Nikoli obráceně, při pohybu směrem ven od středu se totiž narušuje oční okolí, a vytvářejí se tak zbytečné vrásky,“ vysvětluje Nikol Bárová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí pleťové mléko vhodné pro suchou i citlivou pleť DermatoCLEAN, Eucerin, 279 Kč (200 ml), prodává Dr. Max; Hydratační pleťové tonikum Hydroperfekt, Ryor, 125 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

4# Citlivá pleť

Chyba: „Nevíte, že je vaše pleť citlivá“

Typ citlivé pleti vyžaduje péči jako v rukavičkách a není to s ní jednoduché. Nesnese žádné agresivní složky ani parfemace, které mohou vést k začervenáním, pupínkům nebo suchým místům a šupinkám. Nejčastěji citlivost doprovází typ suché pleti, která je náchylnější na působení vnějších vlivů, ale může potkat všechny typy.

„Každá pleť může být citlivá. Nejprve je důležité vědět, jaká je ta vaše, abyste se mohly vyhnout přípravkům, které pro ni nejsou vhodné. V tomto případě doporučuji obrátit se na kosmetičku či dermatologa, který vám pomůže s určením typu vaší pleti, včetně vhodných přípravků,“ uzavírá téma Tereza Hošková.

Především volte vždy produkty pro váš typ pleti, tedy s přízviskem pro citlivou pleť, které spolehlivě najdete v lékárnách. Ideální je termální voda, kterou můžete pleť osvěžovat i zklidnit jedním dvěma stříknutími během dne. Ta se mimochodem hodí pro všechny typy pleti.

Foto: Archiv firem

Zleva: Odličovací fluid na tvář i oči pro citlivou pleť Avène, 349 Kč (200 ml), prodává Alza; Jemný zklidňující čisticí a odličovací gel Sensibio, Bioderma, 345 Kč (200 ml), prodává Benu lékárnaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Termální voda Gamarde, 230 Kč (250 ml), prodává La Pharmacie Française; Termální voda La Roche-Posay, 237 Kč (300 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám