Hlavní obsah

Jak hydratovat mastnou pleť a nemít ještě víc pupínků?

Foto: Lyubov-Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov-Levitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A zase ta hydratace! Je jednoduše klíčová pro všechny typy pleti, tedy i pro mastnou. Správnou hydratací dostanete pod kontrolu nejen lesk, ale i tvorbu nedokonalostí. Jak na to?

Článek

Štve vás neustále lesklý obličej, který se nepříjemně mastí? Netrapte se. Mastná pleť je odolnější vůči vnějším vlivům i proti tvorbě vrásek. A když dostanete tvorbu mazu, lesk a rozšířené póry pod kontrolu, budete si svou pevnou pokožku užívat. Jak na to?

Jak poznat mastnou pleť

„Mastná pleť je na pohled lesklá a má rozšířené póry. Charakteristická je pro ní zvýšená produkce mazových žláz,“ popisuje Klaudia Nawaisehová, kosmetička české značky Essenté. Klíčové je udržovat kůži čistou a čistit ji každé ráno i večer. „Tím lze předcházet tvorbě pupínků a ucpávání pórů. Kosmetické přípravky pak také snáze proniknou do pokožky,“ doporučuje odbornice.

Více hydratace, méně trápení

A teď nejdůležitější informace: Víc hydratace rovná se méně maštění. Vážně? Ano. Možná jste si doteď mysleli, že je to přemíra hydratace, co způsobuje maštění a lesk, a proto jste kůži trápili až příliš horlivým drhnutím a odmašťováním. Jaká je tedy odpověď na otázku, jak vybalancovat mastnou pleť? Šetrné čištění a hloubková hydratace.

„Právě dehydratace je běžný problém mastné pokožky. Nejlepší hydratace je zevnitř, to znamená dodržovat pitný režim. Co se týká přímo péče o pleť, existují tonika a séra, která tento problém řeší,“ říká farmaceutka Lucia Havlíková z concept storu Pure District.

Správný hydratační krém pro mastnou pleť

Klíčový je také výběr krémů. Na co dávat pozor? „Volte lehké a hydratační, abyste kůži zbytečně nezmastili, ale dodali jí dostatek vody. Měly by obsahovat látky, které zabraňují vzniku přebytečného mazu, stahují póry a posilují přirozený imunitní systém pokožky,“ doporučuje kosmetička. Lehčí hydratační krém dokáže uzamknout vláhu uvnitř pleti a bez ucpávání pórů a poznáte ho díky slovíčku emulze nebo lotion.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Mastná pleť je odolná a vrásky se na ní dělají později a méně ochotně. Má ovšem i své nevýhody, které snadno potlačíte volbou správné pečující kosmetikyFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Na co dát pozor?

Maštění a vznik pupínků povzbuzují příliš hutné a pečující přípravky. Často totiž obsahují složky, které ucpávají póry a podporují vznik komedonů (= ucpaná mazová žláza, která způsobí vřídek). Takovým látkám se říká komedogeny. A jakým komedogenním složkám se vyhnout? Jedná se o lněný olej, olej z pšeničných klíčku, kokosový olej, kakaové máslo a olivový olej.

„Také je potřeba dát si pozor na obsah glycerinu. V koncentraci do 10 procent opravdu hydratuje, u vyšších koncentrací dochází paradoxně k vysušování pleti, protože vytahuje vodu z hlubších vrstev na povrch. Tím dochází k ztrátě přirozené hydratace a potažmo k tvorbě pupínků. Lehce se pak můžete dostat do začarovaného kruhu,“ vysvětluje Lucia Havlíková. Jenže procentuální složení u krémů běžně nenajdete, jedinou možností je tedy produkt vyzkoušet, glycerinu se úplně vyhnout nebo se informovat u výrobce.

Vhodné oleje a pleťové masky

A co mastná pleť a oleje? Pokud vám vyhovují, není to problém. „Pro mastnou pleť jsou vhodné suché oleje, například olej z vinných hroznů, mokřadkový nebo opunciový. Nanášejí se na vlhkou pleť, lépe k ní přilnou přilnou,“ doporučuje Klaudia Nawaisehová.

I mastné pokožce lze dopřát hydratační masku. „Pokud je pleť bez zánětlivých projevů, jsou velmi vhodné hydratační masky, které regenerují, obnovují ochrannou kožní bariéru a hydratují. Měly by obsahovat i antibakteriální a zklidňující složky,“ doporučuje kosmetička. Pokud ale je vaše pleť zrovna ve výsevu pupínků, sáhněte raději po masce určené pro aknózní pleť, která ji zklidní.

Krémy vhodné pro mastnou pleť

Foto: Archiv firem

Zleva: Osvěžující gel pro mastnou a smíšenou pleť Artistry Hydra-V, 1175 Kč (50 ml), prodává Amway. Vyrovnávací hydratační krém Essenté, 590 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pleťové lotion pro mastnou pleť Whamisa Refresh bio, 1395 Kč (150 ml), prodává Pure District. Hydratační krém pro zmatnění pleti a proti ucpaným pórům La Roche-Posay Effaclar Mat, 349 Kč (40 ml), prodává Dr.MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační lotion pro normální a smíšenou pleť Weleda Opuncie, 349 Kč (30 ml). Emulze na obličej pro smíšenou a mastnou pleť Eisenberg, 940 Kč (50 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační želé pro mastnou pleť Dermalogica Cooling aqua jelly, 620 Kč (59 ml). Gelový krém pro mastnou a smíšenou pleť se sklonem k nedokonalostem Yves Rocher Sebo Végétal, 499 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Související témata:

Načítám