Hlavní obsah

Kouzlo dokonalého líčení? Primer pod make-up! Tyhle milujeme v redakci

Foto: Vyacheslav Chistyakov - GettyImages.com

Foto: Vyacheslav Chistyakov - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primery umějí spoustu věcí, ale jejich hlavním úkolem je připravit pleť na nanášení make-upu, prodloužit jeho trvanlivost a udělat líčení krásnější. Jaké produkty máme otestované v redakci?

Článek

V současnosti se ustupuje od matných a velmi krycích make-upů, které na obličeji vytvoří nepěknou masku. Lepší strategie je navrstvit produkty na sebe tak, aby zakryly, co je třeba, ale nechaly pleť zářit. Zásadní totiž je, aby tvář vypadala dobře a opečovaně a zároveň také přirozeně. A právě podkladová báze neboli primer je to zaklínadlo, které pozvedne líčení na jinou úroveň.

Co to je primer a na co se používá

Podkladová báze umí pleť opticky vyhladit a zbavit ji viditelných pórů, ošéfovat nadměrnou tvorbu mazu, barevně korigovat tón pokožky nebo ji projasnit díky třpytivým miničástečkám. Konkrétní produkt proto vybírejte podle toho, jaký typ pleti máte a zároveň jakého efektu chcete v líčení dosáhnout.

Můžete primery nanášet na čistý obličej místo krému, což se hodí především v létě, kdy pokožka nepotřebuje tolik výživy a vrstev, ale klidně jej kombinujte se svojí pleťovou rutinou. A jaké produkty máme v redakci nejraději a opravdu se nám osvědčily?

  • Bezva tip je také smíchat primer a make-up dohromady: vznikne tak ještě průhlednější textura pro přirozenější efekt.

Rozjasňující: Smashbox

Redaktorka Jitka: Primery používám pravidelně, ale nemám ráda takové, které vytvářejí matný pudrový efekt. Přijde mi, že se zbytečně usazují v drobných linkách na obličeji a nepůsobí přirozeně. Raději mám ty krémové a rozjasňující a v tomto směru je pro mě ideální tento produkt. Krásně voní, skvěle se roztírá a díky obsahu vitaminu C a výtažkům z mučenky mám pocit, že dobře hydratuje a nahrazuje i denní krém. Dá se také s úspěchem míchat přímo s make-upem. Kombinuji ho nebo střídám s esencí, která má pleť revitalizovat, osvěžit a je ve spreji – občas si jím přestříkám i make-up pro osvěžení.

Foto: Archiv firmy

Duo primerů Smashbox Photo Finish Illuminate Glow pro vyhlazení a rozjasnění pleti, 1 106 Kč (30 ml + 30 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Pro saténovou pleť: Dermacol

Šéfeditorka Věra: Mojí stálicí v kosmetické taštičce je už mnoho let tato báze pod make-up. Vyráběla se ještě v době, kdy se nějaké podklady pod make-up úplně neřešily (kupuju ho asi od roku 2008). A jak už název napovídá, pleť je po aplikaci skutečně jemná jako satén, umí vyhladit lehké vrásky a zatočí i s póry. Díky němu na pleti make-up nebo minerální pudr drží jako přibitý. Mám citlivou pleť a nezpůsobuje žádné podráždění.

  • Že jde o skvělý výrobek, potvrzuje i vítězství ve čtenářské anketě Kosmetické hvězdy!
Foto: Archiv firmy

Vyhlazující báze Dermacol Satin, 389 Kč (30 ml)Foto: Archiv firmy

Vyhlazující: NYX

Redaktorka Lucie: Našlehaná textura, jemně růžová barva a spousta výhod k tomu. Primer vyhlazuje hrubá místa, poradí si s póry a je na pleti velmi příjemný. Hydratuje, ale nezmastí pokožku. Dohromady s make-upem tvoří skvělé duo, které využívám, když si chci na líčení dát záležet a požaduji od něj větší výdrž.

Foto: Archiv firmy

Vyhlazující primer NYX Marshmellow, 327 Kč (30 ml), prodává HebeFoto: Archiv firmy

Pro pleť bez lesku: Maybelline

Redaktorka Jana: Přes den má moje pleť tendenci víc se mastit, proto někdy ráda sáhnu po matující bázi. Tato vypadá jako klasický krém, ale na nechtěný lesk útočí díky obsahu jílu. Nechám ji vždy lehce vstřebat a pak pokračuji s make-upem, který na podklad krásně přilne. Společně s pudrem na T-zónu je to neprůstřelná kombinace.

Foto: Archiv firmy

Matující podkladová báze Maybelline NY Fit Me, 239 Kč (30 ml), prodává Teta drogerieFoto: Archiv firmy

Pro barevnou korekci: Barry M

Editorka Barbora: Zelený korektor používám občas na nos, ale fialový primer? Zlákal mě jeho okouzlující lila odstín a také to, že sliboval nejen samotnou funkci podkladu, tedy vyhlazení a přípravu pleti pod make-up, ale navíc rozjasnění a korekci žlutých tónů. Když si ho vytlačím na ruku, je opravdu krásně světle fialový, a když se rozetře na obličej, není vidět vlastně vůbec nic. Ale po nanesení BB krému je znát, že funguje: pleť působí jasnější, svěžejší i hladší, BB krém se lépe váže na pokožku a žluté odstíny? Jsou pryč! Mám hodně světlou pleť se studenými podtóny, ale opálení (i když se chráním, občas to neuhlídám) stejně jako lehké pigmentové skvrny mi jdou vždy dost dožluta. A právě to dokáže tenhle primer zakrýt a vrátit mojí pleti její „pravý“ studený jas.

Foto: Archiv firmy

Korektivní podkladová báze pro rozjasnění Barry M, 177 Kč (35 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Pro zářivou pleť: Waunt

Redaktorka Pavla: Líbí se mi efekt rozzářené pleti, proto mi ve výbavě nechybí rozjasňující podklad. Poslední dobou jsem si oblíbila právě tenhle, protože spojuje několik věcí. Hydratuje, díky obsahu pudrových částeček koriguje nadměrný maz a díky zlatým třpytkám dodá lesk a rozostří nedokonalosti. Nosím ho klidně i jen samotný, pleť díky primeru dostane „zdravou“ barvu.

Foto: Archiv firmy

Tónovaný korekční krém Oriflame Waunt Woke-Up Like This, 440 Kč (40 ml)Foto: Archiv firmy

Související témata:
Podkladové báze pod make-up
Primery pod make-up

Načítám