Hlavní obsah

Retinol je anti-age zázrak. Je opravdu pro každého? Když ho budete používat správně, tak ano

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se zařadit retinol do běžné péče o pleť? Garantujeme vám, že rozdíl pocítíte a především uvidíte. Dokáže pokožku obnovit, omladit, vypnout a celkově jí dodat vzpruhu. Jak retinol správně zařadit do péče o pleť, aby odvedl svou práci co nejúčinněji?

Článek

Ještě nepoužíváte retinol? A můžeme se zeptat proč? Jestli v kosmetice existuje nějaká účinná látka, která zařídí viditelný výsledek, je to právě on. Umí pokožku „obrousit“, aby byla hladší, a tím pádem hebčí a mladistvější, obnovuje kožní buňky, zmenšuje póry a také podporuje tvorbu kolagenu, takže pleť zůstává pevná, vyhlazená a pružná.

A prospěje jak mastné a aknózní, tak i suché a zralé pleti. „Pomáhá vytlačovat čerstvé kožní buňky na povrch, a startuje tak proces rychlejší obnovy. Může redukovat jemné i viditelné vrásky a tmavé skvrny. Proto se retinol řadí k nejúčinnějším volně prodejným aktivním látkám, jejichž primárním cílem je omlazení pleti,“ potvrzuje Tereza Hošková, umělecká maskérka a kosmetička z La Pharmacie Française.

Pro všechny typy pleti

Můžete se setkat s různými variantami účinné látky – ve výsledku umějí to podobné, jen se liší intenzitou účinku. I přípravek s koncentrací retinolu 0,1 % může mít na pleti pěkné výsledky, zato 1% sérum je už docela silné a pro začátečnice nebo citlivější pleť se nehodí.

Retinal je derivát vitaminu A a je ještě efektivnější než samotný retinol. „Je až 11× účinnější než často používaný retinol. Minimalizuje známky stárnutí a vyhlazuje jemné vrásky. Má rovněž antibakteriální účinky a působí na pleť bez nepříjemných vedlejších projevů podráždění,“ popisuje Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti Essenté. Je vhodný i pro pleť s akné a viditelně zlepšuje stav všech typů pleti.“

  • Chcete opravdu silnou kombinaci proti vráskám a pigmentaci? Vsaďte na kombinaci retinalu a vitaminu C v jednom přípravku. Pokud však máte samostatná séra s těmito látkami, pak se vyhněte jejich použití hned za sebou, mohlo by to vést k podráždění. V takovém případě se doporučuje aplikovat vitamin C ráno a retinal večer.

Ve složení produktů můžete zaznamenat také retinyl palmitát, což je kombinace retinolu a kyseliny palmitové. A často lze na výrobcích najít jen zastřešující název retinoidový komplex, protože v sobě kombinují více sloučenin retinolu.

Začínejte pomalu a nespěchejte

Když s retinolem začínáte, musíte si na něj zvykat postupně a opatrně, a to bez ohledu na svůj typ pleti. „Příliš časté používání nebo vysoká koncentrace mohou pokožku podráždit. Nejčastěji se dostaví zarudnutí, zanícení a v některých případech i olupující se kůže,“ varuje Tereza Hošková. Proto doporučuje použít přípravek s retinolem nejprve dvakrát v týdnu a frekvenci postupně navyšovat, u velmi křehké a citlivé pleti radí začít s aplikací jednou týdně.

Jak používat retinol

  • Retinol vysušuje, proto pokožku pravidelně hydratujte. Do ranní rutiny anebo přímo před aplikací produktu s retinolem zařaďte hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou, které dodá pleti vláhu.
  • Na den nikdy nezapomeňte použít produkt s SPF, protože retinol zvyšuje citlivost pleti na UV záření.
  • Máte-li sérum s retinolem, pak už nepoužívejte krém s touto látkou, bylo by toho na pleť trochu moc.

Pozor na kombinace produktů

Retinolový produkt vybírejte podle svého typu pleti a čtěte etikety, protože přípravky často kombinují více látek, třeba retinol s pleťovými oleji. Ideálně si pořiďte sérum, které budete používat v rámci večerní rutiny. Pozor přitom dejte na to, že retinol způsobuje vyšší citlivost na sluneční záření, proto ráno nikdy nezapomeňte nanést produkt s SPF.

A hlídejte si složení i ostatních produktů, které používáte. „Vysaďte přípravky s obsahem AHA a BHA kyselin, které s používáním retinolu nesouzní, a dbejte na intenzivní hydrataci pokožky, protože retinol má silný vysušující účinek,“ doporučuje Tereza Hošková. V tomto případě je to jako s vitaminem C: nemusíte zcela vyřadit peeling s AHA kyselinami, produkty lze různě střídat podle stavu pleti nebo ročního období. Důležité je vyhnout se užívání všeho najednou. I tady platí, že méně bývá více!

Pro koho se retinol nehodí a co místo něj

Na retinol si dejte pozor, máte-li velmi citlivou pleť, jste těhotná nebo kojíte. V tom případě můžete sáhnout po jiných alternativách. Velmi oblíbený je bakuchiol. „Má podobnou účinnost jako retinol, ale není nebezpečný pro plod, tedy je to ideální alternativa pro těhotné a kojící ženy. Na rozdíl od retinolu nezpůsobuje alergie a nedráždí. Rovněž zklidňuje kůži spálenou sluncem – díky tomu je vhodný i pro citlivou pokožku,“ potvrzuje Tereza Hošková.

Máte citlivější pleť a upřednostňujete spíš šetrné a přírodní složky? Pak by vám mohl vyhovovat luremin. „Jde o přírodní protivráskovou látku s podobným účinkem, jako má retinol. Vysoce efektivně omlazuje a vitalizuje pleť, zpomaluje stárnutí a obnovuje ochrannou bariéru pokožky,“ doporučuje Jitka Poláková, ředitelka české firmy Kosmetika Capri.

Kosmetika s retinolem

Načítám