Hlavní obsah

Rozdíl mezi botoxem a výplněmi: Také si to pletete? Jedna metoda vyrovná vrásky a druhá dodá objem

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možností, jak vylepšit svůj vzhled a oddálit stárnutí, je dnes víc než dost. Mnozí ale stále tápou, co která procedura obnáší a pro koho je vhodná. Přemýšlíte, zda je pro vás lepší botox, nebo výplně? Pak musíte vědět, jaký je mezi nimi rozdíl a v jakých případech se používají.

Článek

Mezi nejběžnější výkony na klinikách estetické chirurgie patří aplikace botulotoxinu a dermálních výplní. Oba zákroky se provádějí ambulantně (hned poté odcházíte domů) a mohou se kombinovat. Často se provádějí při jednom sezení, a to především v případě, že jde o ošetření v různých částech obličeje. Efekt je prakticky okamžitý, ale po několika měsících odeznívá a musí se opakovat. Tím však podobnosti těchto procedur končí.

K čemu je dobrý botox

Botox čili botulotoxin se běžně používá k léčbě různých křečí, migrény či nadměrného pocení. „V estetické medicíně se aplikuje ke zmírnění mimických vrásek, které jsou způsobeny nadměrným (často mimovolným) pohybem svalů,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl v Praze. Injekce botulotoxinu omezí pohyb určitých svalů, přestanete se podvědomě mračit či zvedat obočí, vrásky se vyrovnají a výsledkem je hladší a mladistvější vzhled.

Pokud tedy máte pocit, že váš obličej poslední dobou působí smutně či unaveně a objevilo se na něm až příliš vrásek, aplikace botoxu vám je pomůže narovnat a vyhladit, zejména v horních částech obličeje, tedy kolem očí, u kořene nosu nebo na čele.

Co se nesmí dělat po aplikaci botoxu

Komplikací estetického zákroku může být ovlivnění jiných svalů, než kam se látka aplikovala. Jak se tomu vyhnout?

  • Alespoň 4 hodiny po vpíchnutí botoxu držte hlavu rovně, nepředklánějte se a nelehejte si.
  • V den aplikace a den poté necvičte ani neskákejte.
  • 14 dní po aplikaci se vyhněte hluboké kosmetické masáži, laserovým zákrokům v místě aplikace apod.

Kdy uvidíte výsledky botoxu a jak dlouho přetrvají? Konečný efekt po aplikaci se projeví zhruba do 14 dnů. Doba trvání účinku je obvykle čtyři až šest měsíců.

V kolika letech jít na botox? Odborníci většinou zastávají názor, že nemusíte vyčkávat do určitého věku, než se k estetickým zásahům odhodláte. Aplikaci botoxu často označují za preventivní, protože když už se hluboká vráska vytvoří, lze ji jen zmírnit, nikoli zcela odstranit. Obavy, že pak váš obličej bude připomínat nehybnou masku, lékaři mírní s tím, že dnešním trendem je omezení nadměrného pohybu svalu, nikoli jeho úplné „zmražení“. Výsledek má být přirozený.

Kdy je botox nevhodný? Zákrok se neprovádí lidem mladším 18 let, těhotným a kojícím ženám. Další kontraindikací je dřívější výskyt alergie na botulotuxin, která se ovšem vyskytuje jen velmi vzácně, dále oslabení či ochabnutí svalů v místě plánované aplikace či infekce v dané části obličeje (např. akné).

Rizika botoxu: Před aplikací je vždy nutná konzultace s lékařem, který klienta poučí i o případných rizicích. K velmi vzácným patří například pokles víčka, neschopnost plně dovřít oko či syndrom suchého oka. Jak bude odeznívat účinek botoxu, vymizí i tyto komplikace. Častější je mírná bolestivost v místě vpichu, otok či začervenání, které obvykle mizí v řádu hodin.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Aplikace botoxu se využívá především k vyhlazení mimických vrásek v horní části obličejeFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Co dokážou dermální výplně obličeje

Výplňové materiály neboli fillery neovlivňují mimiku (na rozdíl od botoxu) a jsou vhodné v okamžiku, kdy chcete určité oblasti dodat objem či upravit její tvar. Jedná se o gely, které se injekčně aplikují do hlubokých vrásek, propadů tváří či do rtů za účelem modelace nebo zvětšení. „Většinou obsahují kyselinu hyaluronovou, což je tělu vlastní látka, která má schopnost vázat vodu, dodávat objem a neomezuje pohyb svalů,“ vysvětluje Gréta Wohlová.

Jednotlivé preparáty se odlišují koncentrací kyseliny hyaluronové a dalšími parametry a lékař po posouzení situace doporučí konkrétní typ a množství. Výplně se často používají k zahlazení tzv. kuřáckých vrásek kolem rtů, pokleslých ústních koutků nebo nosoretních rýh. A podle lékařů je stále víc žádaná také modelace, tedy výplň kontur obličeje v oblasti spodní čelisti, brady či tváří.

Co se nesmí po aplikaci výplní?

  • Několik hodin po zákroku je důležité vyhnout se výrazné mimice obličeje, ošetřených míst se nedotýkejte.
  • Týden po aplikaci se neopalujte a nechoďte do solária ani do sauny, vyhněte se silnějším masážím obličeje.
  • Dva týdny po aplikaci zkonzultujte se svým estetickým dermatologem případnou návštěvu zubaře.

Jak dlouho vydrží výplně? Efekt výplní přetrvá obvykle 12–18 měsíců, při modelaci a zvětšení rtů 6-12 měsíců.

Kdy se na výplně nechodí? Kontraindikací je těhotenství, kojení, autoimunitní choroby nebo akutní kožní infekce. V případě ošetření rtů na nich nesmí být opar ani probíhat infekce v ústech (např. afty).

Komplikace po aplikaci výplní: Může vzniknout otok a drobné modřinky, během 2–3 dnů obvykle samovolně vymizí. Občas se objevuje drobná pulzace, bodání a pálení v místě ošetření.

Co nedělat před aplikací výplní? Týden před ošetřením se nesmějí užívat vysoké dávky vitaminu C, protizánětlivé léky ani léky zvyšující krvácivost.

Nelíbí se vám výsledek? Aplikaci výplní musí provádět zkušený lékař, přesto se může stát, že vás efekt neuspokojí. Co pak? „Pokud chcete výsledek upravit, injekční výplně lze kdykoliv doplnit či aplikovat znovu. A jestliže někdo není vůbec spokojený, lze výplně ‚rozpustit‘ enzymatickými přípravky,“ doplňuje dermatolog Jana Kučera z kliniky Perfect Clinic.

Související témata:

Načítám