Hlavní obsah

Milia jsou bílé kuličky na obličeji. Chcete se jich zbavit? Vyměňte oční krém a zařaďte pravidelný peeling

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou malá, vypadají jako pupínek či kulička, ale nejdou vymáčknout ani seškrábnout. Milia jsou naprosto neškodná a možná si je způsobujete samy volbou nevhodné kosmetiky. Jak se bílých teček zbavit?

Článek

Co jsou ty malé bílé, někdy trochu žlutavé výstupky, tečky či kuličky na obličeji? Nemusíte se znepokojovat, nejsou nijak nebezpečné. Lékaři jim říkají milia (v jednotném čísle je to milium) a jedná se čistě o kosmetický problém. „Milia jsou ale zapeklitější než cokoliv jiného a nedá se jich tak snadno zbavit,“ upozorňuje Zuzana Kučerová, kosmetička firmy Kosmetika Capri.

Co to jsou milia?

MILIUM je drobná cysta naplněná nahromaděnými odumřelými kožními buňkami a je uvězněná pod povrchem kůže. „Jde o jeden až dva milimetry velké tečky či kuličky, které jsou tvrdé a na rozdíl od akné nejdou vymáčknout. Objevují se nejčastěji v okolí očí, na víčkách, na rtech, na nose nebo tvářích,“ vysvětluje kosmetička.

Proč se tvoří milia?

„Ačkoli se nedá příčina vzniku milií jednoznačně určit, s největší pravděpodobností se mohou objevovat při nadměrné tvorbě mazu,“ říká Adel Voráčková, specialistka na neinvazivní estetické terapie na Klinice Envy. Vznik nesouvisí s věkem – mohou je mít mimika stejně jako dospělí. K tvorbě přispívá nevhodná péče o pleť, nedostatečné odstraňování odumřelých buněk pomocí peelingu, nadměrné opalování, kouření nebo aplikace steroidních mastí.

Jak si odstranit milia z obličeje

Jak se zbavit bílých pupínků? Některá milia zmizí sama, především u miminek, u dospělých jsou ale trochu odolnější a je potřeba proti nim zakročit. Pokud se jedná o malé, povrchové kuličky, může vám je odstranit i kosmetička. Mnohdy jsou ale milia hlubší a je dobré nechat to na kožním lékaři. Dermatolog je odstraní pomocí jehly, kdy naruší svrchní vrstvu kůže. Na milia platí také laser.

Jehla však patří pouze do ruky odborníka! Samy doma to nezkoušejte, mohly byste si pokožku rozdráždit a v nejhorším přivodit zánět a jizvu, která bude viditelnější než samotné milium.

Foto: vchal, Shutterstock.com

Takhle mohou milia vypadat. Na první pohled si jich skoro nevšimnete, trochu jdou zakrýt make-upem, ale viditelná jsou stáleFoto: vchal, Shutterstock.com

Prevence milií: pravidelný peeling

Miliím můžete předcházet pravidelnou exfoliací pokožky. „Jako prevenci zařaďte do kosmetické rutiny kvalitní peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky,“ radí Zuzana Kučerová. Jaký peeling vybrat? Na obličej nepoužívejte hrubé mechanické přípravky (například kávové), ty si nechte na tělo. Raději sáhněte po kombinovaných variantách, které spojují jemný mechanický, chemický a enzymatický peeling. S odumřelými kožními buňkami si poradí skvěle a přitom jsou šetrnější k pleti.

Vždy ale čtěte etikety a zjistěte si, pro jaký typ pokožky je daný přípravek vhodný. A také dodržujte doporučenou frekvenci používání: příliš častá exfoliace vede k podráždění.

Pozor na hutné krémy

Rada na závěr? Dávejte pozor, kam nanášíte svůj pleťový krém! „Kromě šetrného peelingu zařaďte do rutiny také produkt s SPF a na oční okolí používejte pouze krémy na to určené. Ke vzniku milií totiž může vést i příliš hutný krém v blízkosti očí. Pokožka je zde velmi tenká a nepojme tukové složky z výživného krému určeného na zbytek obličeje,“ vysvětluje Adel Voráčková.

Peelingy pro hladkou pleť obličeje

Načítám