Hlavní obsah

Největší kosmetické hříchy: Díky nim si přiděláváte pupínky, ucpáváte póry a zvýrazňujete vrásky

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následujících kosmetických hříchů byste se už neměly dopouštět. Alespoň pokud čtete naše články v sekci Krása. Potřebujete-li si zopakovat ty nejhorší přestupky, pokračujte dál.

Článek

Jako první vás asi napadne čištění pleti, a ano, ve výčtu nechybí. Zaměřily jsme se ale i na dílčí přešlapy, kterých se můžete dopouštět třeba při líčení. Nikdo nechce mít zbytečně pupínky, nedokonalý make-up nebo podrážděnou pleť. Takže vzhůru ze beauty vzděláváním!

1. Neodličujete se pořádně

Bod z péče o pleť, který by měl být už opravdu vrytý pod kůží. „Ranní a večerní očista je zásadní, i pokud nepoužíváte žádný make-up. Přes den se totiž na obličeji i krku usazuje přebytečný kožní maz, zbytky potu, odumřelé buňky, bakterie i okem neviditelné částečky prachu a smogu,“ vyjmenovává kosmetička a vizážistka Jana Galečková.

„Pokud pleť takových nečistot před ulehnutím do postele nezbavíte, dojde k postupnému zanášení pórů. To může vést nejen ke vzniku pupínků, černých teček, ale i řady dalších kožních problémů,“ varuje.

Někoho možná překvapí, proč by si měl pleť čistit i ráno, když stráví celou noc v čisté posteli. „Pleť se ale během nočního detoxikačního procesu potí a vyplavuje nečistoty, které pak zůstávají na obličeji. Díky kvalitní ranní péči, která se postará o čisté póry, bude pokožka lépe dýchat a působit svěžím, rozzářenějším i mladistvějším dojmem,“ doporučuje odbornice. Pokud se budete starat o pleť a pořádně ji odlíčíte, buďte si jisté, že i vaše líčení bude na vysoké úrovni.

Foto: Archiv firem

Zleva: Inlight Bio duo Cleansing Ritual, balzám na odlíčení a květové tonikum, 2595 Kč, prodává BiOrganica; Odličovací gel Hydratační vodopád Havlíkova Apotéka, 621 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

2. Používáte nevhodnou kosmetiku

Používání kosmetiky pro špatný typ pleti je hned v závěsu za prvním hříchem. Když budete na suchou pleť používat přípravky pro mastnou, které pokožku vysušují, můžete se mazat krémem jako blázni, a stejně to nebude stačit. A naopak: používáte-li na mastnou pleť hutné a výživné krémy, koledujete si o ucpané póry. Také dbejte na to, jak dlouho máte kosmetiku otevřenou – najdete to jako údaj na obalu – obrázek otevřené dózy a u toho číselný údaj, např. 6M, 12M (6 nebo 12 měsíců).

3. S kosmetikou to přeháníte

Skinimalismus je trendem poslední doby. Znamená to mít nekomplikovanou a jednoduchou péči o pleť, která ale dodá kůži vše potřebné. Pokud mícháte páté přes deváté, pokožce to může uškodit. Ucpané póry vás čekají, když budete pleť „hýčkat“ hydratačními séry, přestože je nepotřebujete. Budete-li to přehánět s peelingem, kůže nebude hladší, ale spíš podrážděná. Základem je odličovač, tonikum a pečující krém. Přidat můžete ještě sérum na konkrétní problém, který na pleti právě řešíte, případně na stárnoucí pokožku.

4. Špatně nanášíte make-up

Od péče se přesuneme k líčení. Co se týče nanášení make-upu, můžete k tomu využít svoje prsty, štětec nebo houbičku. Poslední z možností, beauty blender, vytvoří přirozený efekt. „Aby ale houbička nenasákla tolik make-upu, musíte ji před použitím namočit do vody, pořádně vyždímat, a až potom nabírat malé množství make-upu,“ radí make-up artistka Soňa Šajdáková. „Častou chybou také je nanášet make-up i do okolí pod očima. Tam ale patří jen concealer, tedy lehký korektor. Když tam nanesete oba nebo i jen make-up, zbytečně se zvýrazní vrásky,“ prozrazuje make-up artistka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Beauty blender Hebe Professional, 73 Kč; The beauty blender original, 499 Kč, prodává DouglasFoto: Archiv firem

5. Vynecháváte konturku

Když chcete dát do centra dění rty a zvýraznit je červenou rtěnkou, vemte do party vždy i konturku. „K červené nebo jiné výrazné rtěnce je konturka must-have. Díky ní vykouzlíte efekt plnějších rtů, barva se nebude rozpíjet a celkový efekt je jednoduše krásnější,“ vysvětluje Soňa Šajdáková. Tužka by měla být vždy perfektně ořezaná a jděte s ní jen jemně přes okraj rtů.

Hitem je hnědá rtěnka a k tomu o odstín tmavší konturka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dlouhodržící konturka na rty Sephora Collection, 270 Kč; Konturka na rty s balzámem Shiseido, 465 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tužka na rty Alverde, 50 Kč, prodává dm drogerie; Konturovací tužka na rty Mary Kay, 370 KčFoto: Archiv firem

6. Nemyjete štětce

Zanášet pleť si můžete i kosmetickými štětci a houbičkami. „Alespoň jednou týdně je potřeba štětce vyčistit a dezinfikovat,“ apeluje Soňa Šajdáková. Udělejte si z toho rutinu - v neděli si dopřejte pleťovou masku a očistěte nástroje. Také si během dne nesahejte na obličej, mohly byste na něj nanést bakterie. Proto si pravidelně čistěte i mobilní telefon, který je s tváří v úzkém kontaktu několikrát denně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí přípravek na kosmetické štětce MAC, 430 Kč; Čisticí roztok na kosmetické štětce Dermacol, 99 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám