Hlavní obsah

Univerzální poklad pro vaše vlasy. S ricinovým olejem ale zacházejte opatrně

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ricinový olej je často doporučovaný jako svatý grál, co se týče péče o vlasy, řasy, obočí i pleť. Opravdu ale funguje? A jak ho správně používat? Hlavní je ho naředit, pokud jej chcete používat do vlasů.

Článek

Kvalita vlasů, jejich padání, lámavost a absence lesku jsou problémy, které trápí spoustu žen. Zrovna tak řídké obočí nebo řasy. Babské rady, jak tomu pomoci, často zahrnují jednoduché metody jako sáhnout po přírodních olejích a ty vetřít na vlasovou pokožku nebo do konečků. Tím hlavním hrdinou je dnes ricinový olej. Opravdu pomáhá, nebo je to placebo?

Ricinový olej: univerzální poklad

„Ricinový olej se získává ze semen skočce obecného. V kosmetice má mnohostranné využití, významný je pro své regenerační a hydratační účinky hlavně u suché a namáhané pokožky. Nejznámější použití ricinového oleje je péče o vlasy, řasy a obočí,“ říká na úvod Jitka Kučerová, produktová specialistka značky přírodní kosmetiky Nobilis Tilia.

Obsahuje množství antioxidantů, minerálních látek a mastných kyselin. „Pro jeho univerzální účinky se vyplatí mít toto tekuté zlato neustále v zásobě. Poradí si s jizvami, předchází i vzniku strií a oblíbí si jej suchá, zralá i citlivá pokožka. Má ale hustší konzistenci, proto se jej doporučuje ředit řidšími oleji, například mandlovým nebo jojobovým,“ doporučuje Veronika Zoubková za značku přírodní kosmetiky Saloos.

Patří ricinový olej do vlasů?

Kvůli jeho husté konzistenci je jeho použití do vlasů sporné a některé kadeřnice jej spíš nedoporučují. „Ricinový olej je těžký a lepkavý, vlasy se vám mohou zamotat do velmi tvrdé hmoty a tento stav je pak už nevratný,“ varuje kadeřnice Petra Vavrušková a majitelka Vlasového studia Vavruškovi. „Počítejte také, že se z vlasů docela špatně dostává, na jemné a křehké vlasy jej nedoporučuji vůbec,“ říká kadeřnice.

Spousta lidí na něj ale nedá dopustit, i když žádné studie, které by podložily účinnosti ricinového oleje na růst vlasů, neexistují. „Každopádně ale obsahuje složky protiplísňové a antibakteriální, tudíž mohou pomoci při zánětu ve vlasovém folikulu, je to však běh na velmi dlouhou trať. S moderními přípravky se zbavíte zánětu rychleji a bezpečněji,“ uzavírá téma vlasů a oleje Petra Vavrušková.

Svůj efekt tedy odvést může: vlasy vyživí, působí antibakteriálně a podporuje tak zdraví vlasové pokožky (bojuje proti lupům). Celkové kvalitě vlasů v důsledku prospěje i masáž, která aplikaci oleje provází. Určitě tedy vlasům neuškodí, pokud jej budete nanášet zředěný: vmasírujte ho do pokožky, necháte působit klidně půl hodiny a pak důkladně vymyjete šamponem. Jen nelze očekávat zázraky na počkání, jak už to tak s vlasy bývá.

Ricinový olej pro husté obočí a řasy

Olejíček můžete využít také pro lepší stav chloupků obočí nebo řas. U očí ale buďte opatrní a nezaneste si olej do oka - nanášejte ho jen ke kořínkům řas a v malém množství. „Pro péči o řasy a obočí si můžete pomoci malým trikem, kdy využijete umytý kartáček z již dopotřebované řasenky. Díky tomu nanesete olej pohodlněji a až ke konečkům řas,“ radí Veronika Zoubková.

Je skvělý také na pokožku obličeje ve formě anti-age péče, za předpokladu, že dodržíte pravidlo aplikace oleje na vlhkou pokožku! „Velmi intenzivně hydratuje, zvláčňuje, působí proti pigmentovým skvrnám na pleti a v boji proti vráskám. Ricinovým olejem ošetříte ložiska tvrdé kůže, lámavé nehty, jizvy, jiné kožní defekty,“ dodává na závěr Jitka Kučerová.

Načítám