Hlavní obsah

Trápí vás padání vlasů a suché konečky? Zima to jen zhoršuje! Zařaďte železo a přidejte vitamin krásy

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Lámou se, třepí, jsou suché a ještě hodně padají. Ke konci zimy to není nic neobvyklého. Jak kvalitu vlasů vylepšit, co zařadit do jídelníčku a kdy je vhodné sáhnout po doplňcích stravy, které fungují jako vlasový doping?

Článek

Nemají vaše vlasy svůj den, týden, nebo dokonce měsíc? Jsou suché, roztřepené, lámavé, bez lesku a začaly vám hodně vypadávat? Neignorujte to a popřemýšlejte nad příčinou problému. Může to být i ročním obdobím: vlasy nejvíc padají na podzim, na konci zimy a brzy zjara, kdy jsou vyčerpané po delším období chladu. Co s tím můžete dělat a jak si dopřát trochu dopingu pro vlasy, aby neslábly a nepadaly?

Suché vlasy a roztřepené konečky

V zimě není nouze o střídání teplot a to vlasům neprospívá. Čepice a šála je sice chrání před mrazem, ale zároveň je elektrizují, což může vést k většímu vysoušení. Máte s tím problém? Sáhněte po šamponu na suché vlasy a jednou či dvakrát týdně zařaďte hydratační masku. Nikdy přitom nezapomeňte, že nejen po šamponu, ale i po masce je vždy nutné použít kondicionér, jak doporučuje kadeřník Robert Starý!

  • Každý večer před spaním naneste pár kapek oleje do konečků. Nemusíte se bát, vlasy to nezamastí a dostanou to, co potřebují, stejně jako třeba ruce, když si je ošetříte krémem.

Pečujte o pokožku hlavy

Péči nepotřebují jen vlasy, ale také pokožka hlavy – i ona bývá v zimě sušší a citlivější. „Nezapomínejte na pravidlo, že zdravá vlasová pokožka rovná se zdravé vlasy,“ říká tricholožka Lenka Kašpaříková, majitelka vlasového centra Clinical Hair. Suché kůži prospěje masáž olejem: mandlovým, arganovým nebo zkrátka tím, jaký máte zrovna po ruce. Hlavu jemně namasírujte a poté umyjte obvyklým šamponem. Pro odstranění veškeré mastnoty ho budete muset použít alespoň dvakrát.

  • Při mytí hlavy se vyhýbejte příliš horké vodě, vlasovou pokožku by podráždila a ještě víc vysušila.

Co způsobuje padání vlasů? Hormony i stres

Co když vás netrápí „jen“ roztřepené konečky a suchá kštice, ale nadměrné vypadávání vlasů? Příčin může být víc: hormonální nerovnováha, nedostatek minerálů nebo přemíra vitaminu A či nadbytek selenu. Podle dermatoložky Petry Moravcové z kliniky Divine Clinic bývá častou příčinou také stres nebo náhlý úbytek hmotnosti.

  • Přemíra stresu může spustit i onemocnění s názvem alopecia areata, kdy se padání zrychlí natolik, že na hlavě vzniknou lysá místa.

Co jíst, když vám začnou vypadávat vlasy

Vitaminy a minerály na padání vlasů

„Jako první pomoc při padání vlasů je dobré zvýšit příjem vitaminu C a bílkovin a konzumovat víc luštěnin,“ radí dermatoložka Petra Moravcová. Nezapomínejte na železo (červené maso, špenát)! Dále se doporučuje doplňovat vápník (mléčné výrobky, mák), jód (mořské ryby, řasy, jodidovaná sůl), zinek (semínka, ryby, červené maso), křemík (ovesné vločky, banány, fazole) a vitamin E (oříšky, listová zelenina, mrkev). Velmi důležitý je vitamin krásy biotin (žloutek, játra, droždí, sója, ořechy, luštěniny).

Co proti vypadávání? Vlasový doping

Doplnit klíčové látky pomohou i doplňky stravy. Kdy je ten správný čas si je naordinovat? „Kdykoliv, když se vám na vlasech něco nezdá – jsou suché, lámavé, mastné, padají a podobně. V zimě nebo například při náročnější životosprávě je vhodné užívat doplňky stravy preventivně,“ doporučuje tricholožka Lenka Kašpaříková.

  • Jak užívat doplňky stravy pro zdravé vlasy? Často obsahují kombinaci látek, která prospívá nejen vlasům, ale i pleti a nehtům. „Aby byl účinek dobře viditelný, je dobré je brát minimálně tři měsíce v kuse. Užívat je lze i dlouhodobě, občas je ale potřeba udělat pauzu, a to například tak, že šest měsíců doplněk užíváte, jeden měsíc vynecháte a opět šest měsíců užíváte. O tom, který typ zvolit a na jakou kombinaci s dalšími vitaminy si dát pozor, je dobré poradit se s odborníkem,“ uzavírá Lenka Kašpaříková. Nebojte se tedy oslovit dermatologa, trichologa nebo kadeřníka.

Vitaminy pro krásné vlasy

Článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Související témata:

Načítám