Hlavní obsah

Otestováno! Séra, fluidy a vlasové vody na pokožku hlavy. Bojují proti svědění i lupům

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Bezoplachové produkty, které se starají o vlasovou pokožku a zároveň podporují kvalitu vlasů? Pomohou vám zatočit se svědivou, citlivou a suchou kůží na hlavě. Vybírat můžete z mnoha produktů a tuto pětici jsme otestovali. Jak to dopadlo?

Článek

Svědění hlavy někdy potkalo skoro každého. Často za to může třeba stres nebo špatně vymytý šampon, ale jindy se zdá, že nepomůže už nic, snad jen se drbat donekonečna… Naštěstí existují spreje, vlasové vody, tonika, fluidy a séra, jež si s tímto nepříjemným problémem dokážou poradit. A některé jsem otestovala na vlastní kůži. Jak to dopadlo?

  • Tip: Stejně jako vhodný produkt pomůže proti svědění i masáž, která prokrví vlasovou pokožku, takže si ji při mytí hlavy pokaždé dopřejte.

Síla bylin

Začneme u nejlevnějšího produktu. Jednou se mi náhodou dostala do ruky tato vlasová voda a od té doby si ji pořizuji pravidelně. Kromě toho, že je opravdu příjemná a úlevu cítíte hned, mám pocit, že po pravidelném používání zlepšuje i stav vlasů. Balení má super špičku, s jejíž pomocí vodičku nanesete pohodlně až ke kořínkům. Vyzkoušela jsem různé byliny a asi nejvíc jsem si oblíbila lopuch. Slibuje lepší kondici vlasů, zklidnění pokožky a předcházení problémům s lupy. Používám ji k udržování dobrého stavu. Ale když se vyskytnou větší podrážděná ložiska, je potřeba silnější pomocník. Jak vyrobit domácí březovou vodu a tonikum na vlasy?

Foto: Archiv firmy

Vlasová voda Luna Lopuch, 33 Kč (120 ml), koupíte v drogerii.Foto: Archiv firmy

Síla termální vody

Produkty této francouzské značky obsahují termální vodu známou pro své zklidňující účinky. Testovaný výrobek má šikovný aplikátor, díky kterému ho stříknete přesně na místo, kam potřebujete. Zatímco lopuchovou vodu používám na celou pokožku hlavy, tuto průhlednou emulzi aplikuji spíš jen lokálně. Je fajn, že nezatěžuje vlasy a ošetřené místo „nezmastí“. V kombinaci se zklidňujícím šamponem od stejné značky to byla bezva dvojka v době, kdy jsem měla pokožku hlavy hodně rozhozenou a podrážděnou.

Foto: Archiv firmy

Zklidňující sprej pro suchou a svědící pokožku hlavy Uriage DS Hair, 398 Kč (100 ml), prodává Notino.Foto: Archiv firmy

Síla tea tree oilu

Jedním ze super tipů pro péči o podrážděnou a suchou pokožku hlavy je tea tree oil. Najdete ho například v tomto spreji – používám ho především na suché oblasti, které se loupou. Lupy nebo svědivá místa se mi tvoří často: někdy stačí, že si špatně vymyji šampon nebo jdu spát s vlhkou hlavou (vím, že se to nesmí). Proto mám sprej v pohotovosti – nepoužívám ho pravidelně, ale jen, když je potřeba. Sprej lupy jakoby „rozpustí“ a je po problému – alespoň na nějakou dobu. Pokožku také osvěží a zchladí. Jestli vám ale vadí výrazný odér olejíčku, pak pro vás asi tento výrobek není. Kromě něj obsahuje ještě výtažky z kopřivy, vinné révy, lipového květu a zelený jíl. Na co je dobrý tea tree oil a jaké má účinky?

Foto: Archiv firmy

Bezoplachové tonikum Previa Purifying, 308 Kč (100 ml), prodává Minavi.Foto: Archiv firmy

Síla séra

Někdy se stane, že se člověk zpotí, nestíhá si hned umýt hlavu a pak je problém na světě. Nebo použijete šampon, který je až moc čisticí a pokožku příliš vysuší. V takové chvíli mě zachraňuje třeba právě toto sérum, které rozetřu na celou pokožku hlavy. Účinky mají být hydratační a zklidňující, produkt má zbavit kůži šupinek a vyživovat vlasy. Má konzistenci jako klasické pleťové sérum a nemusíte se bát, že by vlasy nějak zatížilo, nejsou po něm nijak mastnější. Jen mi moc nevyhovuje kapátko, a proto si sérum dávám do dlaní a na prsty a vmasíruji ho. Podle návodu ho můžete vetřít i do konečků pro hydrataci.

Foto: Archiv firmy

Zklidňující sérum pro citlivou a podrážděnou pokožku hlavy Dr. Barbara Sturm Balancing Scalp Serum, 2590 Kč (50 ml), prodává Fann parfumerie.Foto: Archiv firmy

Síla fluidu

Balení má praktickou špičku, díky níž dostanete lotion přímo tam, kam potřebujete – ke kořínkům vlasů. Nanesla jsem ho na celou hlavu a vmasírovala. Produkt je poměrně mazlavý a nejdřív jsem si myslela, že vlasy trochu zmastí. Ale to se nekonalo, po vysušení fénem byly pěkné a vůbec ne zplihlé – což považuji jen za plus. Pokožka je po nanesení zklidněná, zmizí pocit suchosti a napjatosti, není cítit žádná velká vůně, takže nijak neruší. Za mě je to velmi podobný produkt jako předešlé sérum. Pak záleží, jaká značka je vám sympatičtější.

Foto: Archiv firmy

Fluid na podrážděnou pokožku hlavy Alcina, 370 Kč (125 ml).Foto: Archiv firmy

Tipy pro zdravou pokožku hlavy

  • Při každém mytí prokrvujte pokožku hlavy masáží.
  • Používejte šampon určený pro váš typ vlasové pokožky.
  • Šampon vždy pořádně vymyjte.
  • Kondicionér a masku nanášejte jen do délek a pečlivě je vypláchněte.
  • Vlasy vždy vyfoukejte dosucha, aby se kůže nezapařila.
  • Pořiďte si lotion/vodu/sérum dle svého gusta a produkt pravidelně používejte.
  • Nemyjte si hlavu příliš horkou vodou a fén nastavujte na nižší teplotu.

Reklama

Načítám