Hlavní obsah

Audrey Hepburn jako nevěsta: Její ikonické svatební šaty inspirují dodnes

Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Reklama

Ačkoli je Audrey Hepburn spojována se zřejmě nejslavnějšími malými černými, její módní vliv filmem Snídaně u Tiffanyho rozhodně nekončí. Za ikonické jsou považované také její svatební šaty, které ohromí i po více než půl století. Víte, v čem se jedna z nejkrásnějších hereček své generace vdávala?

Článek

Herečka Audrey Hepburn si svatební šaty oblékla rovnou několikrát, a to nejen před kamerou, ale i mimo ni. Přestože se nakonec vdala dvakrát, šaty měla nachystané troje. Ze své první plánované svatby totiž vycouvala.

Ikonický look z filmu

„Móda vstoupila do mého života v okamžik, kdy jsem potkala Huberta de Givenchyho,“ prohlásila Audrey Hepburn, a i když nevěříme tomu, že by se herečka s vytříbeným stylem už nenarodila, pravdou je, že tohle přátelství přineslo spoustu velkých momentů. Návrhář pro krásku vytvořil ikonické malé černé ve Snídani u Tiffanyho, o pár let dříve ale pro ni „spíchl“ svatební šaty do filmu Usměvavá tvář. Střih s lodičkovým dekoltem a objemnou tylovou sukní se nezapsal jen do módních dějin, ale i srdcí nevěst z celého světa, které se nadčasovým modelem inspirují dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Svatební šaty od Givenchyho si herečka oblékla ve filmu Usměvavá tvář z roku 1957.Foto: Profimedia.cz

Šaty, ve kterých k oltáři nedošla

Během natáčení snímku Prázdniny v Římě s Gregorym Peckem plánovala svatbu. Psal se rok 1952 a brát si měla britského obchodníka Jamese Hansona, se kterým byla rok zasnoubená, a vybrané už měla i šaty. Ty pro ni ušily italské návrhářky, sestry Fontana, které pracovaly na zmiňovaném filmu a v Římě měly renomovaný módní ateliér. Pod značkou Sorelle Fontana pak oblékaly hvězdy jako Elizabeth Taylor, Grace Kelly nebo Jacqueline Kennedy.

Foto: Profimedia.cz

V těchto šatech se měla herečka poprvé vdávat. Svatbu ale na poslední chvíli odvolala.Foto: Profimedia.cz

Ve slonovinových šatech se ale Audrey Hepburn nakonec nevdala. Než nadešel velký den, svatbu odvolala. Její nastávající byl průmyslník a ona si prý uvědomila, že by jim to neklapalo, protože rozdíly mezi nimi byly příliš velké. Když přemýšlela, co s šaty provede, ozvalo se její dobré srdce. S návrhářkami se domluvily, že jim společně najdou novou majitelku, ideálně takovou, která si svatební šaty nemůže dovolit.

Vyhlásily rozhlasovou soutěž, kterou vyhrála mladá Italka jménem Amiable Altobella, a ačkoli to zní jako filmový scénář, šaty opravdu přinesly nevěstě štěstí. Během aukce v roce 2009, kde se ve prospěch dětského fondu dražila část hereččiny módní sbírky, se objevily zmiňované šaty spolu s informací, že manželství jejich nositelky bylo opravdu spokojené a pevné. Vydraženy byly za více než půl milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co přinesly radost Italce z chudé rodiny, se šaty dostaly do dražby. Nový majitel nebo majitelka za ně zaplatili přes půl milionu korun.Foto: Profimedia.cz

První ano řekla v Balmainu

Po Prázdninách v Římě se z herečky stala velká hvězda. V roce 1953 potkala herce a režiséra Mela Ferrera. Byl o dvanáct let starší, dvakrát rozvedený a měl čtyři děti, Audrey Hepburn se ale do něj beznadějně zamilovala. Ano si řekli o rok později. Herečka si pro svůj velký den vybrala šaty navržené Pierrem Balmainem v takzvané čajové délce (kousek pod kolena) a s nadýchanými rukávy po lokty. Ve svatební den herečka přidala i rukavičky, které podtrhly elegantní ráz šatů a romantický věneček do vlasů.

Foto: HaasErnst - GettyImages.com

Audrey Hepburn a její první svatba s Melem Ferrerem.Foto: HaasErnst - GettyImages.com

Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Šaty pro ni navrhl Pierre Balmain, zakladatel stejnojmenného módního domu.Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Do vlasů si herečka přidala květinový věneček.Foto: Ernst Haas - GettyImages.com

Manželé byli čtrnáct let, během kterých se stali rodiči syna Seana. Cesta za prvním děťátkem pro herečku nebyla jednoduchá, stejně jako samotné manželství. Audrey Hepburn prodělala několik potratů, mluvilo se o nevěrách (na obou stranách) a boji o záři reflektorů. Její manžel údajně neunesl pocit, že ho žena zastiňuje.

Druhá svatba a růžové šaty

V roce 1969 se herečka vdala podruhé. A tentokrát využila módních služeb svého celoživotního přítele, návrháře Huberta de Givenchyho. Obřad novomanželé „sfoukli“ na radnici a herečka si vybrala střídmé krátké šaty, které nekřičely: „Já se vdávám!“Audrey se také odklonila od tradiční bílé a nechala si navrhnout pastelově růžové šaty s trychtýřovým límcem a dlouhým rukávem. Obula si oblíbené světlé balerínky na nízkém podpatku a přidala sladěné punčocháče (obrovský trend šedesátých let). Místo složitého účesu měla jen sepnuté vlasy překryté šátkem a ani tentokrát nezapomněla na rukavičky.

Foto: Rolls PressPopperfoto - GettyImages.com

Podruhé si herečka vzala psychiatra Andreu Dottiho. Na radnici přišla v pastelově růžových šatech od Huberta de Givenchyho.Foto: Rolls PressPopperfoto - GettyImages.com

Ano řekla italskému psychiatrovi Andreovi Dottimu, se kterým měla později svého druhého syna Lucu. Pár se rozvedl po třinácti letech a potřetí už se Audrey Hepburn nevdala. Na lásku přesto nezanevřela. V roce 1980 se zamilovala do nizozemského herce Roberta Wolderse, se kterým byla až do své smrti v roce 1993. Léta strávená po jeho boku označila za nejšťastnější ve svém životě, a ačkoli svou lásku neměli úředně stvrzenou, herečka ho prý za svého manžela považovala.

Reklama

Načítám