Hlavní obsah

Svatební host z Buranova: Módní prohřešky, kterých byste se měly vyvarovat

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Jste pozvané na svatbu a přemýšlíte, co si vezmete na sebe? Obléct si můžete leccos, ale abyste novomanželům nekazily fotky a necítily se nepatřičně, je dobré se vyhnout pěti největším módním a společenským chybám.

Článek

Letní měsíce znamenají kromě koupání a dovolených také období sňatků. Dostaly jste pozvánku na svatbu a teď si možná lámete hlavu, co na sebe. A děláte dobře! Podceňovat svatební oblečení se nedoporučuje, pokud se tedy nechcete dostat na nevěstinu černou listinu. Jestli si nevíte rady nebo se chcete ujistit, že to máte dobře promyšlené, podívejte se, jaké největší módní chyby můžete udělat.

1. Nerespektujete přání

Nejjednodušší postup, jak zjistit, co se od vás čeká, je přečíst si pozvánku, tištěné svatební noviny či osobní stránky snoubenců. Tam se dočtete, kde se bude konat obřad a jaký dress code je předepsaný. Může být velmi formální, nebo naopak uvolněný, anebo si dvojice může přát, aby svatebčané byli sladěni do stejného odstínu. A vaším úkolem je se tohoto přání držet, pokud tedy nechcete kazit svatební fotografie svým vyčnívajícím outfitem.

Nejste-li si jisté, raději se hlavních aktérů s dostatečným předstihem zeptejte. A mimochodem: koná-li se slavnost kupříkladu na zámku či v honosnějším hotelu, neberte si s sebou do batohu šortky a tílko na převlečení – pravděpodobně je neužijete.

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Vždy se řiďte přáním snoubenců a také stylem obřadu i hostiny. Na svatbu nechodíte každý den, tak proč si projednou neužít formálnější oblečení?Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

2. Chcete vyčnívat

Chcete dodržet přání snoubenců, jenže co když jsou předepsány třeba elegantní midišaty? To je totiž velmi obecný pojem. Na co si pak dát při výběru největší pozor a jaké je nejhorší svatební faux pas? „Když dámy pozvané na svatbu nenechají nevěstu být v její svatební den tou nejdůležitější a obléknou si honosnější šaty než ona sama nebo – nedejbože – přijdou v bílé,“ říká stylistka Barbora Havlíková. Nevěřily byste, kolik lidí toto pravidlo nezná!

Kromě bílých šatů se nehodí ani světlé krémové nebo smutné černé. Vyhněte se i obrovským výstřihům a vyzývavým či příliš krátkým modelům křiklavých barev – namístě jsou tlumenější, pastelové odstíny bez výraznějších potisků. Celkové ladění outfitu volte podle toho, kde se svatba odehrává, jaké je její téma a jaký je styl nevěsty. Na obřad ve stodole můžete s klidem obléct letní květované šaty, zato na zámek by se hodily spíš pastelové pouzdrovky v mididélce.

3. Odbydete boty

Svatební obuv musí stylově korespondovat s oblečením i s místem konání obřadu. Když se budeme držet příkladu, tedy elegantních midišatů, nehodí se k nim mohutné sandály s platformou, nebo dokonce tenisky! Obutí volte obezřetně – má být pohodlné, abyste kvůli puchýřům nepřišly o zábavu.

„Pokud se chystáte na svatbu na statku nebo v zahradě a očekává se chození po trávě, určitě nedoporučuji vysoké jehlové podpatky, které se budou při každém kroku zasekávat. Zvolte raději nižší široký podpatek – je daleko pohodlnější a vydržíte v něm celý den,“ doporučuje Barbora Havlíková.

Co se týče doplňků, zákaz bílé, krémové a černé neplatí. „Jestli se svatba odehrává přes den, je naprosto v pořádku zvolit otevřenou obuv v podobě jednoduchých sandálků,“ radí stylistka. Nejsnazší cestou je tedy zvolit elegantní sandálky v nude barvě. A co tělové silonky? Klidně je nechte doma, navíc – do otevřených bot opravdu nepatří.

Foto: Archiv firem

Zleva: Wojas, 2099 Kč (kůže). Tamaris 1345 KčFoto: Archiv firem

4. Vezmete si velkou kabelu

Kabelka stejně jako boty dotváří celkový dojem. „Pozor, svatba je společenská událost, takže obrovské tašky, které nosíte do práce, se opravdu nehodí. Vždy by to mělo být malé elegantní psaníčko,“ doporučuje stylistka. „Nicméně už dávno neplatí, že boty musejí urputně ladit s kabelkou. Daleko stylověji bude vypadat, když je zvolíte v jiných barvách.“

Jednoduchým psaníčkem nic nezkazíte. Je-li ale dress code uvolněnější a vy máte v plánu si vzít neokázalé šaty, skvělou tečkou může být sice malá, ale zato ozdobná kabelka s nápadem. Nicméně zbytek outfitu by pak měl být tlumenější.

Foto: Archiv firem

Zleva: Forever New, 1499 Kč, prodává About You. Wittchen, 1599 KčFoto: Archiv firem

5. Podceníte detaily

Dokonale slušivé šaty může sabotovat nevhodné spodní prádlo. „Nikdy by nemělo být zpod šatů viditelné!” upozorňuje na základní pravidlo Mária Padová, módní expertka z e-shopu Factcool. Ideální jsou hladké podprsenky a bezešvé kalhotky bílé či tělové barvy. (Pozor: pod světlými materiály bílé prádlo prosvítá!)

Když si vezmete šaty na tenká ramínka či bez nich, volte samodržící podprsenku, protože průhledná ramínka jsou už dávno v módním pekle. Chcete vyrazit bez podprsenky? V tom případě můžete pro lepší pocit zvolit nálepky na bradavky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Podprsenka s odnímatelnými ramínky Lindex, 599 Kč. Samodržící silikonová podprsenka Etam, 819 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nálepky na bradavky Magic Bodyfashion, 287 Kč, prodává Zalando. Nálepky na bradavky s efektem push-up Tezenis, 199 KčFoto: Archiv firem

Chystáte se na svatbu? Pak se vám bude hodit inspirace na jemné a nadčasové svatební líčení, které se hodí pro nevěstu, družičky, kamarádky i maminky.

Reklama

Načítám