Hlavní obsah

Basic tílko je největší trend léta. Jak ho nosit, když (ne)chcete odhalovat paže? S vestou i košilí

Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmódnější kousek sezony už dost možná v šatníku máte. A pokud ne, můžete si ho bez většího úsilí pořídit. Je jím totiž úplně obyčejné tílko. Proč po něm jdou všechny fashion holky, jak ho stylisticky vytěžit naplno a jak si poradit s výběrem padnoucího kousku? Na všechno vám odpovíme.

Článek

S čím přijít v době, která nabízí úplně všechno? Odpověď evidentně našla značka Bottega Veneta, která do své kolekce zařadila jednoduché bílé tílko. Stejnou cestou šla i Prada, která na něj přidala ještě své logo s obráceným trojúhelníkem, a nový trend, můžeme-li tomu tak říkat, byl na světě. Basic tílka módní domy představily už ve své kolekci podzim/zima 2023, tahle móda se ale rovnou přelila i do letošního jara/léta, což dává z praktického hlediska přeci jen větší smysl.

S čím basic tílko kombinovat?

Stále častěji se probírá kapsulový šatník a důležitost stálých kousků, které můžeme nosit znovu a znovu. A do tohoto konceptu basic tílka perfektně zapadají. Jejich jednoduchostí se dala strhnout spousta módních holek, které našly sto a jeden způsob, jak takový kousek nosit. Včetně těch, které zakrývají paže. Chcete-li nosit tílko samostatně, fandíme vám a vězte, že k němu můžete přidat téměř cokoli. Nejlépe bude fungovat takto: Objemnější kousky jako džíny nebo kalhoty volnějšího střihu, širší šortky (klidně v prodloužené délce) nebo sukně, které by neměly být obepnuté. Může jít o áčkovou mini, ale i midi nebo maxi sukni.

Basic tílko si můžete pořídit i v případě, že se na kompletně odhalené paže necítíte. Tenhle kousek totiž funguje jako perfektní základ pro spoustu outfitů. Pokud ho chcete správně prodat, zkuste třeba kombinaci kalhot v pánském stylu, tílka a rozepnuté košile. Přes tílko můžete přehodit také sako a klidně i to zkrácené – tuhle sestavu miluje i módní influencerka Grece Ghanem, které bude za dva roky šedesát. Coby druhá vrstva se dá použít i objemnější kardigan, lehká bomber bunda nebo pánská vesta, která už ale samozřejmě ruce neskryje.

Po kterém kousku sáhnout?

Jste odhodlané vyrazit pro nové tílko? Ačkoli se dá dnes pořídit i za cenu jednoho oběda, pokud s ním chcete nějaký ten čas strávit, doporučujeme být vybíravější a sledovat složení materiálu. Levný polyester je totiž na nástrahy léta krátký. Počítat byste měly také s tím, že se každý materiál jinak chová. „Skvělý a momentálně populární je na léto len, měly byste ale o něm vědět, že lehce prosvítá a po delší době má tendence se vytahovat do šířky,“ popisuje své zkušenosti stylistka Irena Vokrojová. „Klasikou je bavlna, nejčastěji kombinovaná s elastanem, která je příjemná, ale poměrně dost odhaluje křivky. Pro ženy s plnějšími tvary je ideální splývavá viskóza, která po těle sjede a postavu tolik neobepíná. Zároveň se mírně leskne a vytváří pocit luxusu,“ říká stylistka.

Z hlediska stylingu pak doporučuje tílka v základních barvách bez zbytečných potisků, se kterými si nejvíce vyhrajete. Pokud zvolíte tílko v bílé barvě, nezapomeňte na tělové prádlo a také to, že ramínka podprsenky by nikdy neměla být vidět. Proto je pro většinu žen schůdnější varianta tílka s širšími ramínky, pod které se podprsenka pohodlně schová. Širší ramínka jsou zároveň i lichotivější – ta špagetová dělají ramena a trup objemnější.

Načítám