Hlavní obsah

Módní overal: ideální kousek, když se vám nechce přemýšlet nebo máte naspěch a chcete vypadat stylově

Foto: AC STUDIO, Shutterstock.com

Foto: AC STUDIO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O overalech nemůžeme mluvit jinak než v superlativech. Pokud bychom ale měly vypíchnout jejich hlavní benefit, je to schopnost nabídnout maximum stylu s minimem úsilí. Chcete-li celý den sklízet komplimenty, a přesto před šatníkem nestrávit více než pár minut, jděte do nich.

Článek

Na rozdíl od osmdesátých let, kdy je vlastnila každá druhá žena, dnes stojí overaly tak trochu bokem. Přestože jim trendy přejí, samozřejmou součástí našich šatníků nejsou. O to více ale překvapíte, když v tomhle stylovém kousku vyrazíte ven. Jak vypadaly overaly v minulosti a kde dnes najdete ty nejkrásnější kousky?

Zpátky do minulosti

Overaly, nebo chcete-li kombinézy, vznikly před více než sto lety z čistě praktických důvodů. Sloužily jako funkční oděv pro parašutisty skákající z letadel (proto se overalu anglicky říká jumpsuit). Jejich módní potenciál odhalila návrhářka Elsa Schiaparelli, která začala ve třicátých letech navrhovat dámské kombinézy. Ačkoli se ale o nich vzrušeně mluvilo, ve velkém se nosit nezačaly.

Pohodlné a praktické kombinézy ženy oblékaly během druhé světové války, populárním módním kouskem se ale staly až během šedesátých a sedmdesátých let, kdy se začaly navrhovat v různých stylových variacích. Tehdy šlo přitom o unisex kousek, který nosili jak ženy, tak muži.

Hodně jim přály i osmdesátky (tehdy je milovala i princezna Diana, kterou najdete ve fotogalerii), na počátku devadesátých let ale začala jejich popularita upadat. Nový dech overaly nabraly na počátku milénia. A i když dnes také mívají na střídačku silnější a slabší sezony, stále jde o kousek, ke kterému se můžete bez obav vracet.

Overaly z nových kolekcí

Zatímco v minulém století byly trendy poměrně jasně dané, dnešní móda je mnohem otevřenější a nabízí od každého něco. Pokud si plánujete pořídit overal, neřešte primárně trendy, ale zaměřte se na střihy, které svědčí vaší postavě. Nejste-li si jisté tím, které to jsou, projděte si našeho průvodce výběrem overalů. Posléze se můžete pustit rovnou do fotogalerie, ve které najdete dvě desítky overalů z nových jarních kolekcí.

Na overalech je sympatické, jak jsou nenáročné a že toho nepotřebují moc. Přidat k nim můžete jen pár drobných doplňků (obzvlášť u barevných kousků se vyplatí střídmější přístup) a pak jen promyslete, jaké zvolíte boty. Dobrou zprávou je, že většině modelů nejvíc svědčí ploché boty, ať už to jsou sandálky, trendy masivnější pantofle, nebo tenisky. Podpatky má smysl přidat v případě, že overal posouváte do roviny společenského outfitu.

Načítám