Hlavní obsah

Bardotka slaví 86. narozeniny. Jaký byl život slavné krásky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Blonďatá bohyně a sexuální symbol 60. a 70. let. Herečka Brigitte Bardot úmyslně ukončila kariéru poměrně brzy, protože nechtěla, aby ji diváci viděli stárnout. Dnes žije v ústraní, věnuje se své nadaci a snaží se prý žít, jako by jí bylo čtyřicet.

Článek

Božská Brigitte Bardot slaví 28. září 86. narozeniny. Narodila se do bohaté pařížské rodiny a po materiální stránce měla všechno: navštěvovala soukromou školu a hodiny zpěvu a pod dohledem nejlepších choreografů se věnovala baletu. Jenže citově velmi strádala. Její rodiče byli pokrytečtí, nechali si od dcer vykat a jakékoliv citové projevy byly v rodině nepřípustné. Brigitte Bardot proto trpěla depresemi a vztahovými problémy, a přestože byla velmi krásná a talentovaná, nikdy si nevěřila.

První manžel jí pomohl ke slávě

Přesto prorazila jako modelka už velmi záhy: na první straně prestižního magazínu Elle se jako brunetka objevila v pouhých patnácti letech. Poznávacím znamením slavné krásky se staly silně nalíčené oči a dlouhé světlé vlasy svázané do ležérního drdolu – tenhle účes kopírovaly ženy po celém světě. Jako blondýna se nenarodila: odbarvit vlasy na blond jí nechal její první manžel, režisér Roger Vadim (†72), za kterého se provdala v pouhých osmnácti letech.

Kráska, která si nevěřila

Herečka se proslavila například dramatem Pohrdání (1963) nebo filmem Viva Maria! (1965). Přitažlivá mladá žena tvrdohlavě odmítala odejít do Hollywoodu a zůstala věrná evropskému filmu. A zatímco celý svět ji považoval za sexsymbol a ikonu, ona se svým vzhledem i uměle vytvořenou imagí trápila. Bála se, že nebude milována, že není dost hezká... Zkrátka že není perfektní. A co o Brigitte Bardot víte? Udělejte si náš kvíz!

1. Jak zní celé jméno francouzské herečky?
2. Úspěch a popularitu pomohl Brigitte Bardot zajistit její první manžel, režisér a scenárista Roger Vadim (1928–2000). Jak se jmenuje jeho snímek z roku 1956, který ji vystřelil mezi největší hvězdy stříbrného plátna?
3. Manželství s Rogerem Vadimem trvalo pět let a v roce 1957 se rozpadlo. Kolikrát se stihla herečka za svůj život vdát?
4. V roce 1959 natočila komedii Babeta jde do války, kde vytvořila pár s hercem Jacquesem Charrierem (83). Během natáčení se sblížili a po dokončení filmu se v témže roce vzali. Herečka porodila syna Nicolase (60), který po jejich rozvodu v roce 1962 zůstal v péči:
5. V soudním dramatu Pravda (1960) prokázala velký herecký talent. Jaká slavná dramatická scéna jí zajistila status skutečné umělkyně?
6. Herečka trpěla od mládí depresemi a snažila se je vyřešit:
7. Poslední film natočila v roce 1973 a stáhla se do ústraní. Kolik let jí tedy bylo, když ukončila hereckou kariéru?
8. Brigitte Bardot má jeden velký nešvar. Jaký?
9. Herečka již od mládí s oblibou nosí ležérní drdol, kterému se po celém světě říká:
10. V roce 1976 založila Brigitte Bardot nadaci na ochranu:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám