Hlavní obsah

Muži ji milovali, ženy napodobovaly: Jak šel čas s Audrey Hepburn

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět z ní šílel. Ženy kopírovaly její styl a snažily se alespoň přiblížit jejímu šarmu a eleganci, muži po ní toužili. Filmy, v nichž se objevila, měly divácký ohlas předem zaručen. Dnes je to 30 let od smrti Audrey Hepburn. Jak si ji pamatujeme?

Článek

I tři desítky let od své smrti je Audrey Hepburn pojem. Ikonická herečka s pohledem laně, jemnými rysy, něžným úsměvem a také dokonalým vkusem, který jen podtrhl její vrozenou eleganci. Koneckonců – tato hvězda se stala módní múzou a slavný Hubert de Givenchy se stal jejím dvorním návrhářem.

Působila křehce, ale v životě se musela poprat s velkými těžkostmi. Dvě nepovedená manželství, nevěry na obou stranách, několik potratů, aby se nakonec stala matkou dvou synů. K tomu byla urputná perfekcionistka, která dřela podle mnoha blízkých víc, než bylo zdrávo. Jak šel čas s legendární herečkou, která zemřela v 63 letech na vzácnou formu rakoviny střev? Připomeňte si její život prostřednictvím jejích nej filmů.

Prázdniny v Římě

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn a Gregory Peck tvořili na plátně nádherný párFoto: Profimedia.cz

Psal se rok 1953 a tenhle snímek je první ze série ikonických romantických komedií s Audrey Hepburn. Jejím hereckým kolegou a filmovou láskou byla legenda jménem Gregory Peck a z mladinké, teprve 24leté herečky se rázem stala hvězda první třídy. Příběh princezny, která se tak trochu vzbouří, uteče od státnických povinností a v italské metropoli nenajde jen dobrodružství, ale především lásku (i když happy endem to neskončí), diváky zcela okouzlil a ona získala Oscara i Zlatý glóbus!

Odpolední láska

Foto: Profimedia.cz

Kombinace mládí Audrey Hepburn a zralosti Garyho Coopera diváky uhranulaFoto: Profimedia.cz

Jen čtyři roky po prázdninách v Římě přišla další bomba. Snímek Odpolední láska, kde si zahrála krásnou dceru soukromého detektiva, do které se zakouká o mnoho let starší svůdník v podání legendárního Garyho Coopera. I tady z Audrey Hepburn čiší něžnost mládí a křehká ženskost, komedie je navíc dokonale okořeněná jemným humorem, takže i toto byl velký divácký úspěch a ona si vysloužila nominaci na Zlatý glóbus.

Snídaně u Tiffanyho

Foto: Profimedia.cz

Když se řekne malé černé, většině lidí se vybaví Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u TiffanyhoFoto: Profimedia.cz

Jestli je nějaký snímek pro hereččinu kariéru doslova ikonický, je to samozřejmě Snídaně u Tiffanyho z roku 1961. Tato romantická komedie není totiž jen významné filmové dílo – velký vliv měla i na módní svět. Černé pouzdrové šaty doplněné perlovým náhrdelníkem, v nichž se herečka ve filmu předvedla, dodnes představují nejslavnější malé černé, které se kdy na stříbrném plátně objevily. A i za tuto roli získala nominaci na Oscara.

My Fair Lady

Foto: Profimedia.cz

Ve slavném muzikálu Audrey Hepburn předvedla skvělý výkon, třebaže v něm ve skutečnosti nezpívalaFoto: Profimedia.cz

Slavný broadwayský muzikál přetavil do filmové podoby v roce 1964 režisér George Cukor a o tom, že to byl gigantický úspěch, svědčí mimo jiné osm Oscarů včetně toho za nejlepší film. A zatímco role profesora Higginse se ujal Rex Harrison, který ho hrál již na Broadwayi, v roli květinářky Lízy Doolittle došlo ke změně. Její slavnou divadelní představitelku Julii Andrews nahradila podle pokynů filmového studia právě Audrey Hepburn. Zpěv se sice nakonec ukázal nad její síly a musel být předabován. Tehdy to byl velký skandál a Audrey Hepburn za to sklidila dost kritiky, protože Julie Andrews byla velmi populární právě i jako zpěvačka. Ale čas vše smazal a film vstoupil do historie.

Pokrevní příbuzní

Foto: Profimedia.cz

Sice to není žádná romance, přesto snímek patří k tomu nejlepšímu, co Audrey Hepburn natočilaFoto: Profimedia.cz

Je jasné, že čas, kdy herečky dostávají role mladých romantických hrdinek, není nekonečný. A tak se Audrey Hepburn jako padesátnice předvedla například v thrilleru Pokrevní příbuzní. Režíroval ho Terence Young, který se v 60. letech proslavil třemi bondovkami a s Audrey Hepburn natočil jeden z nejslavnějších psychologických thrillerů Čekej do tmy. V dramatu Pokrevní příbuzní si zahrála dědičku farmaceutické firmy, která zakáže svým příbuzným prodej jakékoli části podniku. A nutno přiznat, že i jako zralá žena neztratila nic ze své elegance a pověstného šarmu.

Navždy

Foto: Profimedia.cz

V posledním svém filmu ztvárnila herečka andělaFoto: Profimedia.cz

Herečka ani tvůrci nemohli tušit, že tohle je její poslední snímek. Ale nejen název filmu, ale i role, kterou v něm hrála, to více než symbolizují. Ztvárnila totiž anděla v podobě ženy v bílém jménem Hap a posílá zemřelého hasiče zpátky na zem, protože tu má ještě poslání.

Nejen šaty, ale i náhrdelník z filmu Snídaně u Tiffanyho je ikonický. Perly jsou prostě Elegantní a nadčasové: Zbožňovala je Marilyn i Lady Di

Načítám