Hlavní obsah

Trocha rebelie k šatům, džínám i kostýmu: Kultovní martensky zažívají boom a unosíte je ke všemu

Foto: Streetstyleshooters - GettyImages.com

Foto: Streetstyleshooters - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představování můžeme tentokrát přeskočit. Vždyť kdo by neznal martensky? Šněrovací boty s masivní podrážkou jsou v módě už dlouho, momentálně ale zažívají opravdový boom. A jaká je jejich největší výhoda? Věřte, nebo ne, ale naprostá variabilita. Kultovní pár můžete obout ke všemu.

Článek

Mohutné boty Dr. Martens už dávno nejsou výhradní záležitostí subkultur. Do svého botníku je přidávají i ženy, které si libují v kalhotových kostýmech, sukních nebo šatech. Důvod, proč tyhle boty vznikly, byl přitom ryze praktický a s módou vůbec nesouvisel.

Kde se vzaly martensky?

Martensky mají pověst cool bot, proto vás možná překvapí, že původně vznikly jako zdravotní obuv. Jako první s nimi přišel za druhé světové války doktor Klaus Maertens, který při rekonvalescenci zraněné nohy (nezranil si ji v boji, ale při lyžování) zjistil, že mu tvrdé vojenské boty úplně nesvědčí. A pustil se do výroby obuvi z měkčí kůže, které přidal revoluční vzduchovou, odpruženou podrážku. Prototyp ukázal svému příteli, strojnímu inženýrovi Herbertu Funkovi, a nápad na podnikání byl na světě. Perličkou je, že boty tenkrát nejvíce kupovaly starší ženy, které lačnily po pohodlném obutí.

Foto: Daniel GirySygma - GettyImages.com

Doktor Klaus Maertens (vlevo) a inženýr Herbert Funk přišli s inovativní podrážkou, na které byl postavený pozdější ikonický modelFoto: Daniel GirySygma - GettyImages.com

První model s číslem 1460

Na konci padesátých let chtěli parťáci obchod posunout dál, a tak začali martensky inzerovat v časopisech. Na reklamu pak narazil Angličan Bill Griggs, jehož rodina boty vyráběla už od roku 1901 a nápad se vzduchovou podrážkou ho nadchl. Griggsovi koupili patent na výrobu obuvi, přidali ikonické žluté prošívání a na podrážku natiskli ochrannou známku se sloganem „With Bouncing Soles“ (s pružnými podrážkami). A 1. 4. 1960 se narodil ikonický model s číslem 1460, který všichni důvěrně známe.

Boty jako symbol rebelie

Šedesátá léta byla obdobím velkých sociálních změn a nových myšlenek. Kožené šněrovací boty tehdy nosili převážně dělníci v továrnách, po pár letech je ale za součást své identity přijali skinheadi, kteří pocházeli ze stejného prostředí. Martensky získaly punc bot, které kopou proti normě a střednímu proudu. Když je pak začal nosit Pete Townshend z anglické rockové kapely The Who jako symbol své vlastní dělnické hrdosti, jejich postavení ještě posílilo.

Boty Dr. Martens byly populární i v sedmdesátýchosmdesátých letech, kdy je za své přijali punkeři, největší boom ale zažily s příchodem grunge v devadesátých letech. Postupem času se martensky dostaly do mainstreamu, dodnes ale mají status stylových bot, které naznačí, že v sobě máte alespoň kousek té rebelie.

Ano, opravdu se nosí ke všemu

Přesuňme se do roku 2023. Ačkoli se tyhle boty drží v módních sbírkách mužů i žen průběžně, tahle sezona jim vyloženě přeje. Martensky jsou více než kdy jindy vidět nejen v ulicích, ale i v instagramových feedech módních influencerek. A důvodem není jen jejich bohatá módní historie, ale i schopnost snést se téměř s jakýmkoli oblečením.

Asi se shodneme na tom, že jsou tyhle mohutné boty jako stavěné ke kalhotám všeho druhu. Stejně dobře se ale dají kombinovat i s kontrastními kousky, jako jsou sukně nebo dokonce šaty. Když tak řekneme, že si je můžete obout ke všemu, nechceme vás nijak odbýt – taková je realita!

Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Martensky můžete přidat ke všem kalhotám včetně těch koženýchFoto: Christian Vierig - GettyImages.com

Foto: Edward Berthelot, Claudio Lavenia - GettyImages.com

Skvěle vypadají s džínami i kalhotovým kostýmem. V případě širších střihů kalhot dejte přednost alespoň částečně zkráceným nohavicímFoto: Edward Berthelot, Claudio Lavenia - GettyImages.com

Foto: Kirstin Sinclair, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Nezapomínejme ani na šaty a sukně. Masivní boty skvěle kontrastují s holýma nohamaFoto: Kirstin Sinclair, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Kam pro ně?

Ačkoli se bavíme o botách Dr. Martens, jejichž cena se nejčastěji šplhá k pěti tisícům korun, nic vám samozřejmě nebrání v tom, abyste si pořídily pár v obdobném stylu. Šněrovací kotníkové boty s masivnější podrážkou najdete u spousty dalších značek a při stylingu si s nimi můžete vyhrát úplně stejně. Naprostou klasikou je černá (ačkoli původní varianta byla třešňově červená) a velké oblibě se těší také bílá, která je ve své podstatě výraznější. Pokud je na vás klasika příliš tvrdá, pořiďte si krémovou variantu, která se bude lehce kombinovat i s jemnými pastelovými barvami.

Foto: Archiv firem

Zleva: kožené boty Dr. Martens – model 1460, prodává Vemzu, 4990 Kč; kožené boty Dr. Martens – model 1460, prodává Zalando, 5500 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: boty DeeZee, 1020 Kč; kožené boty H&M, 2999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: boty Jenny Fairy, prodává CCC, 1399 Kč; boty Wrangler, prodává Answear, 2199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kožené boty Karl Lagerfeld, prodává Answear, 5999 Kč; boty Bershka, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: boty Stradivarius, 1199 Kč; kožené boty Zenesso, prodává Eobuv, 2853 KčFoto: Archiv firem

Načítám