Hlavní obsah

Legíny se vrací do módy! Jak je nosit, aby z toho nebylo faux pas

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si v nich nikdy neskočil o víkendu pro pečivo, ruku nahoru! Legíny ale mají na rok 2023 mnohem vyšší ambice – po letech znovu aspirují na titul plnohodnotného módního kousku. Čím se liší od svých předchůdců a jak je ideálně kombinovat?

Článek

Jejich návrat už nějakou dobu visel ve vzduchu. Po letech, kdy jsme si zvykaly na střihy s širšími nohavicemi, se začaly objevovat náznaky, že se blíží změna. Na přehlídková mola se vrátily super úzké kalhoty a spolu s nimi i legíny, o kterých jsme před lety pronášely, že nejsou a nikdy nebudou plnohodnotnými kalhotami. Ale když v nich módní influencerky neváhaly vyrazit na týdny módy, bylo jasné, že rok 2023 bude rokem legínů.

Prosvítající legíny jako největší faux pas

Největší popularitu, když nepočítáme šedesátá nebo osmdesátá léta, si legíny užily kolem roku 2010, kdy je nosila naprostá většina žen. Tehdejší pravidlo číslo jedna znělo, že by se měly doplňovat vrškem, zakrývajícím pozadí. Byla to zároveň jediná cesta, jak předejít faux pas – bavlněné legíny častokrát neměly dostatečnou sílu a uměly nepěkně prosívat. Obzvlášť, když už se párkrát projely pračkou.

Letos se ale ničeho podobného obávat nemusíte. Pokud tedy budete následovat trendy. Když se podíváte na street stylové fotky, všimnete si, že legíny, které modelky a influencerky nosí, jsou už na pohled mnohem pevnější. Proto si mohou dovolit i suplovat kalhoty, od čehož bychom se vás dříve snažily odradit.

Jak poskládat stylovou sestavu?

Chcete-li legíny přesunout z kolonky „na doma a do fitka“, věnujte jim dostatečnou péči a zkombinujte je s kousky, které naznačí, že legíny nepodceňujete. Tou nejlepší variantou je z hlediska rovnováhy oversized sako, které můžete doplnit stylovými teniskami i podpatky. Zvolit můžete také svršky sahající těsně pod zadek, které přepásáte. Pokud nemíříte do parku, nechte kombinaci s volnočasovou mikinou stranou a zkuste místo ní sáhnout po prodloužené volné košili.

Chcete-li být opravdu aktuální, můžete do své sbírky zařadit i současné módní hity – legíny s rozparkem nebo kaliopky. Právě po těch instaholky často sahají, když chtějí obout podpatky.

Foto: Edward Berthelot, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Oversized sako je k legínám jako stvořené. Pokud si troufnete, klidně ho podložte crop topem. Letos vás za to nikdo odsuzovat nebudeFoto: Edward Berthelot, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Foto: Jeremy Moeller, Edward Berthelot - GettyImages.com

S prodlouženou košilí chybu neuděláte. K téhle kombinaci si navíc můžete vzít boty na podpatku i bezFoto: Jeremy Moeller, Edward Berthelot - GettyImages.com

Foto: Christian Vierig, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Skvěle vypadá, když kabátky nebo sáčka přepásáteFoto: Christian Vierig, Jeremy Moeller - GettyImages.com

Trendy kousky z obchodů

To nejdůležitější jsme vám o letošních legínách řekli – měly by být dostatečně pevné. Pokud je hodláte nosit do města, mějte se na pozoru před bavlněnými kousky za pár korun a raději si připlaťte za silnější materiál. Sáhnout můžete i po elastických tvarujících kusech nebo populární kožence, která je pro spoustu žen schůdnější.

Foto: Archiv firem

Zleva: legíny H&M, 299 Kč; žebrované legíny Lindex, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: neprůsvitné legíny z mikrovlákna Calzedonia, 429 Kč; legíny Mohito, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kaliopky Mango, 599 Kč; kaliopky Lindex, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: legíny s rozparkem Zara, 699 Kč; legíny s rozparkem Mohito, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: koženkové legíny Mango, 599 Kč; koženkové legíny Calzedonia, 579 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám