Hlavní obsah

Největší módní hity roku 2003: Co nosila Dara se Simonou a kdo miloval ultra nízké džíny

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Reklama

Přílišné lpění na minulosti a časté obracení zpět nebývá pro spokojený život právě ideální. Ovšem v případě módy se vyplatí udělat výjimku! Nejenže se něco dozvíte, ale nejspíš se u toho i pobavíte. Co se nosilo před dvaceti lety, tedy v roce 2003? Některé trendy se navíc vracejí!

Článek

To byly časy! Pokud patříte mezi „pamětníky“, u nejednoho kousku si možná řeknete: „To jsem přece nosila i já!“ Mnoho tehdejších trendů se navíc přelilo i do současnosti. Bokové džíny, kapsáče i extra krátké sukně – to všechno patřilo k nultým letům a frčí to i teď. Chcete se alespoň na chvíli vrátit do roku 2003? Pusťte si jako podkres tehdejší hit číslo jedna a dovolte si trochu nostalgie:

Proklatě nízké džíny

Poznávacím znamením začátku nového milénia byl snížený pas. Bokové střihy se v posledních letech znovu objevují na přehlídkách, ovšem ty, které se opravdu nosily kolem nultých let, byly mnohem nižší. A nikomu tenkrát nevadilo, že se v nich nedá „bezpečně“ ohnout a že opticky zkracují nohy úplně každému!

Foto: Profimedia.cz

Keiře Knightley se dařilo. V roce 2003 vyšel film Piráti z Karibiku i kultovní Láska nebeská. Herečce přitom bylo pouhých osmnáct letFoto: Profimedia.cz

Kapsy a zase kapsy

Už jste si jistě všimly, že se do módy vracejí kapsáče. Jde o další populární miléniový trend. Kapsy na oblečení byly tehdy opravdu in a je úplně jedno, jestli šlo o džíny, kalhoty, nebo o sukně.

Foto: Profimedia.cz

Dvaadvacetiletá Jessica Alba v džínových, ultra nízkých kapsáčíchFoto: Profimedia.cz

Capri kalhoty

Velmi populární byly i tříčtvrťáky neboli capri kalhoty, které se kombinovaly nejčastěji se sandálky – ať už nízkými, nebo těmi na podpatku. Kromě varianty s úzkými nohavicemi byly v kurzu i střihy zakončené gumou – ty odkazovaly na army nebo safari styl.

Foto: Profimedia.cz

Třiadvacetiletá zpěvačka Christina Aguilera byla ikonou nultých letFoto: Profimedia.cz

Móda inspirovaná sportem

Móda byla tenkrát silně ovlivněná světem sportu. Do dámských šatníků se dostaly lehké kalhoty připomínající šusťáky, trička s čísly, tenisové sukně nebo kšiltovky. Na podobných kusech ulítávaly i naše tehdejší ikony Dara RolinsSimona Krainová.

Foto: Protivanský / CNC / Profimedia

Nikdo nedělal značkám Diesel nebo Replay tak dobrou reklamu jako Dara Rolins. V roce 2003 bylo zpěvačce jednatřicet letFoto: Protivanský / CNC / Profimedia

Foto: Profimedia.cz

V podobném stylu jela i tehdy třicetiletá modelka Simona KrainováFoto: Profimedia.cz

Tepláky do města

Ať už si o teplákovkách ve městě myslíte cokoli, fakt je, že móda jim přeje. Zatímco dnes se za stylové považují především soupravy, ideálně v oversized stylu, dříve se na ladění nehrálo. Tepláky se nosily – stejně jako všechny kalhoty v té době – nízké a mezi nejvyhlášenější patřily modely značky Juicy Couture, které milovala Paris HiltonBritney Spears.

Foto: Profimedia.cz

Dvaadvacetiletá Britney Spears v teplákách Juicy CoutureFoto: Profimedia.cz

Denim 4ever

Denim vládne světu, ať už se píše jakýkoliv rok. Před dvaceti lety se největší oblibě těšily minisukně – a i ty se nosily zejména v bokové variantě. A pokud jste chtěly být stejně in jako modelka Petra Němcová, mohly jste si k nim obout boty prodloužené do špičky.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Poznáváte modelku Petru Němcovou? Tenkrát jí bylo čtyřiadvacet a ještě nevěděla, jak těžkou etapu má před sebou. V roce 2004 byla těžce zraněna při tsunami v Thajsku a její tehdejší přítel zahynul. Chvíli poté modelka založila nadaci Happy Hearts, které se věnuje dodnesFoto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Mikrosukně

Také si říkáte, jestli je to ještě vůbec sukně? Současný trend minišatů a minisukní, který nastolila značka Miu Miu, má opět oporu v minulosti. Kousky, jež zakrývaly opravdu jen to nejnutnější, frčely už o dvě dekády dříve.

Foto: Profimedia.cz

Topmodelka Gisele Bündchen v něčem, co můžeme nazvat sukní jen s přivřenýma očima. Brazilce je na fotce třiadvacet letFoto: Profimedia.cz

Vytaženo z prádelníku

V roce 2003 naplno jel trend kousků inspirovaných spodním prádlem. Nosily se topy připomínající noční košilky, ale i saténové šaty zdobené krajkou. A i tento trend, který byl populární už v 90. letech, se několikrát vrátil do módy.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Jennifer Lopez tenkrát poprvé randila s Benem Affleckem. Bylo jí čtyřiatřicet letFoto: Profimedia.cz

Korzety

Ne, my se neopakujeme, to móda. Ačkoli jde o dvacet let starou fotografii, ve stejném outfitu by mohla Sarah Jessica Parker vyrazit na červený koberec i dnes. Po korzetech, které proslavila nedávno zesnulá návrhářka Vivienne Westwood, je znovu velká poptávka.

Foto: Profimedia.cz

Osmatřicetiletá Sarah Jessica Parker na Zlatých glóbechFoto: Profimedia.cz

Šála jako doplněk

Nebojte, zima jí určitě nebyla. Na počátku nového tisíciletí platila za nejmódnější doplněk dlouhá šála, a tak ji do svého outfitu zakomponovala i herečka Jessica Alba.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Alba je svým módním stylem pověstná a už před 20 lety jí trendy rozhodně nebyly lhostejnéFoto: Profimedia.cz

Nezbytné potisky

Zatímco dnes se trendy s oblibou soustředí na basic trika v jedné barvě, před dvěma dekádami byste nejvíc zabodovaly s pestrými potisky. Jednoduchý top odkazoval spíš na nedostatek fantazie a nikdo se netrápil tím, že smíchal více motivů dohromady.

Foto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia

Miss České republiky 2002 Kateřina Průšová se svým tehdejším přítelem a trenýrkovým králem Petrem Vlasákem, který před třemi lety zemřel na rakovinu. Modelce je na fotce rovných dvacet letFoto: Martin Přibyl / CNC / Profimedia

Více je více

Na minimalismus se opravdu nehrálo. Miléniová móda by nebyla stejná nebýt doplňků. Ať už to byly oválné sluneční brýle s čirými skly, skřipce ve vlasech (Paris Hilton má malého modrého motýlka), bižuterie s kamínky, nebo kabelka ve stylu baguette, která se těší obrovské popularitě i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Dvaadvacetiletá Paris Hilton udávala tehdejší době tónFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám