Hlavní obsah

Jak žehlit vlasy? V roce 2024 to jde i za mokra!

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také někdy vidíte ženu s nádhernými, dlouhými vlasy upravenými do rovna a říkáte si: „Co za tím asi stojí?“ My to samozřejmě víme. A nestačí do ruky vzít jen žehličku na vlasy. Práce vás čeká už ve sprše!

Článek

Co vede ve světě stylingu vlasů? Nosí se velké glamour vlny, ale i rovné vlasy, které oslňují leskem a svojí kvalitou. Pokud natočíte vlasy kulmou, roztřepené konce snadno schováte. Vyžehlené vlasy je ale odhalí, ať chcete, nebo ne. Jestliže se tedy chystáte na rovný styling, věnujte se svým vlasům o trochu déle a vsaďte na hloubkově hydratační péči!

Hydratace je klíčová

Péči se musíte věnovat o to víc, pokud jste majitelkou kudrnatých vlasů, u kterých je narovnávání o něco náročnější disciplínou: „Vlnité vlasy jsou přirozeně sušší než ty rovné, a proto je potřeba použít dostatečně pečující šampon a kondicionér, případně masku, aby vlas byl maximálně hydratovaný,“ doporučuje Martin Tyl, kadeřník z pražského salonu New You a ambasador značky Dyson. „Stylingové přípravky výrazně ovlivní výsledek - rozhodně bych doporučil termální ochranu a uhlazující tužidlo. Nejenže budou vlasy ochráněné a hladší, ale ještě vám výsledek déle vydrží,“ dodává kadeřník.

Tajemství #glasshair (tedy vlasů lesklých jako zrcadlo) leží právě v oblasti vlasové kosmetiky, která se zaměřuje na péči a nikoliv objem. „Hydratace vlas zatíží a tím pádem i uhladí. Vlas se pak jeví jako lesklý, protože odráží lépe světlo,“ vysvětluje kadeřník Jakub Čejchan z pražského Red Salonu. Potřebujete víc důvodů, proč investovat do té správné kosmetiky?

  • TIP: Pomůže, když po nanesení kondicionéru vlasy pročešete a až pak je opláchnete. Budou díky tomu krásně hladké a bude se vám s nimi lépe pracovat.

Jak narovnat vlasy: Rychle a bez škod

Péče je jedna věc, správný nástroj věc druhá. Vyberte si takový, který vám pomůže dosáhnout kýžených výsledků a zároveň vlasy tolik nezatíží. V dnešní době to už je možné a elektronika je čím dál tím „chytřejší“. Novější modely žehliček mají vždy možnost korigovat teplotu a destičky mívají senzor, který sleduje úroveň přirozené vlhkosti ve vlasech a podle toho upravuje teplotu. Nebo můžete vlasy rovnat šetrněji díky páře nebo prudkému proudění vzduchu.

U klasických žehliček na vlasy platí, že se nesmí používat na mokro - pokud to u nich není uvedeno jinak. Obecně platí: čím vyšší teplota, tím lepší efekt narovnání. Ale snažte se žehlit, na co nejnižší teplotu to jde. „Pokud žehlíte vlasy každý den na 200 stupňů, je to pro ně opravdu likvidační,“ říká kadeřník Jakub Čejchan. „Jemným vlasům stačí teplota 160-170, krepatějším 180 stupňů. Taková teplota stačí i na kudrnaté vlasy, jen je potřeba žehlit pomalejším tempem.“ Nemiřte ale dlouho na jedno místo.

Jde to i s mokrými vlasy

Vlasy můžete narovnávat i za mokra, což je efektivnější, protože vlas je ve vlhkém stavu lépe tvarovatelný. K rovnání použijte kulmofén, žehlicí kartáč, fén a kartáč do ruky nebo žehličku, která je k tomu speciálně určená.

Vlasy rozdělte do sekcí a začněte je postupně sušit. Nevyplatí se chvátat - raději berte menší a tenčí prameny a k ruce si vezměte hřeben. „Při práci s Dyson Airstraitem, který vlasy žehlí díky silnému proudu vzduchu, bude výsledek ještě lepší, pokud jednotlivé prameny budete při narovnávání pročesávat. Na závěr podpořte efekt narovnání a lesku pomocí lehkého vlasového oleje nebo krému, jež vlasy umí uhladit,“ radí Martin Tyl. Zmíněné stylingové produkty použijte na závěr na vlasy každopádně - nehledě na to, jaký přístroj využijete!

Jak správně žehlit vlasy:

  • Vlasy musí být vždy suché, než je půjdete upravovat žehličkou, pokud není uvedeno jinak
  • Dbejte na hydratační péči o vlasy, používejte kvalitní šampon a kondicionér a jednou týdně masku
  • Nevynechávejte nikdy termoochranu. Zabrání vysušování a následnému lámání vlasů
  • Při rovnání postupujte vždy po menších a tenčích pramenech, nejdřív je vždy pročešte
  • Nakonec můžete konečky uhladit pomocí olejíčku nebo vlasového krému

Jaké účesy tvořit s rovnými vlasy? Inspirujte se od kadeřníka Martina Tyla:

Účesy s rovnými vlasyVideo: Martin Tyl/New You

Související témata:
Žehlení vlasů
Rovné vlasy

Načítám