Hlavní obsah

První dojem uděláte jen jednou. Hair theory radí, jak si vybrat účes, abyste působily co nejlépe

Foto: Mondadori Portfolio - GettyImages.com

Foto: Mondadori Portfolio - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaty dělají člověka… Je to pravda, ale ještě je potřeba dodat, že člověka dělají také vlasy. I účes je totiž součástí zevnějšku a ovlivňuje, jak se lidé cítí a jak působí na druhé. A okolo toho se točí trend hair theory. O co se jedná a proč přemýšlet nad tím, jak se učešete?

Článek

V rámci stylingu nejde jenom o oblečení, ale také o to, jaké zvolíte boty, kabelku, šperky a v neposlední řadě i účes. Jde o harmonii a celkový soulad všech prvků vašeho zevnějšku. Například k nabíraným šatům s nadýchanými rukávy se nebudou tolik hodit objemné natočené vlasy, ale třeba spíš utažený culík nebo drdol, který nechá vyniknout krku.

Vlasy jsou věda

A právě s tím souvisí trend hair theory (teorie vlasů), který se na první pohled může zdát jako banalita, ale v rámci osobního stylu je to „klíč k dokonalosti“. Váš účes a způsob, jakým si vlasy upravujete, ovlivňuje nejen váš zevnějšek, ale i první dojem, který na ostatní uděláte. Jak vidíte, nejedná se o nic nového, ale vyplatí se to připomenout.

Proto je důležité, aby byl váš outfit a celkový vzhled vyvážený a vše spolu ladilo od hlavy k patě. A nejde jen o reakce okolí – i vám správný střih a barva, která se hodí k vašemu barevnému typu, zlepší náladu a dodá na sebejistotě. O bad hair day se nemluví jen tak zbůhdarma: když vaše vlasy nemají den, může nálada klesnout na bodu mrazu a sebevědomí je poloviční…

Vlasy, koruna krásy? Rozhodně!

Nejde však jen o velké změny, jako je střih nebo barva. Ve hře je také to, na jakou stranu nosíte pěšinku a jak to ovlivňuje výraz obličeje, zda si dáte vlasy do skřipce nebo zapletete dva copánky à la Pocahontas… Některé účesy dodají na vážnosti, jiné na eleganci a další uberou roky – třeba dva roztomilé culíčky. K elegantním šatům si neuděláte do divadla dva drdůlky na vrchu hlavy, zato na festival ke crop topu a šortkám ano. Dokážete si třeba princeznu Kate představit v jiném účesu než s vlasy po prsa navlněnými do měkkých loken? Ostře zastřižené mikádo v rudé barvě by asi nebylo pro členku královské rodiny to pravé. A to je trend hair theory v kostce.

  • „Hair theory je vlastně moje každodenní pracovní náplň. S klientkami řeším jejich chování v práci, doma a také chování k jejich osobě jako takové. Velmi často řešíme tvrdost vzhledu versus jeho zjemnění, nebo naopak zpřísnění a serióznost. Jak na mě působí jako osoba? Jak bych jí pomohl, co má zlepšit? Je to psychologická součást mé práce a velmi mě baví,“ říká k tématu kadeřník Libor Smrž.
@acquiredstyle

Oh #hairtheory #hairstyles

♬ original sound - ✰

Univerzální účes

Existují účesy, o kterých se dá říct, že jsou univerzálně slušivé, tedy se hodí téměř pro každou ženu a příležitost. A právě ty rozebírá v jednom ze svých videí blogerka Audrey Coyne – má velmi vytříbený vkus a cit pro módu a často zmiňuje právě vyváženost outfitu. Účesem, kterým podle ní nelze nic zkazit, je střední délka vlasů končící lehce pod klíčními kostmi. A když jsou zastřižené do rovna, působí přísnějším dojmem, sestřihané prameny naopak všechno zjemní.

Podle kadeřníka Libora Smrže také skvěle funguje lob, což je delší mikádo na ramena. „Jde nosit navlněný, rozpuštěný i v culíku a sedí ke spoustě typů obličeje i krků,“ vysvětluje kadeřník. „Nicméně za mě je důležitý vždy lehký styling vlasů, který je potřeba každý den.“ To znamená, že účes by měl být vždy upraven: použijte fén, kulmu, lak… Zkrátka aby bylo vidět, že jste mu daly nějakou péči.

Kam chcete přitáhnout pozornost?

Co k vám jde lépe? To musíte rozhodnout vy samy. Třeba si promyslete, k jaké části obličeje chcete přitáhnout pozornost, radí Audrey Coyne. Jsou-li to oči, nechte si zastřihnout delší ofinu do jejich úrovně. Pokud je to brada, nechte vlasy okolo obličeje sestříhat tak, aby nejkratší pramen končil v linii čelisti.

Výběr účesu a barvy je jedna věc, ale podmínkou je vždy dobrá kvalita vlasů, což odpovídá dalšímu trendu: je jím diskrétní luxus (quiet luxury). Ten ovládl módní estetiku, a tedy i vlasy – mají vypadat především zdravě, být lesklé a kvalitně nabarvené. Vede minimalismus, takže například dejte přednost jemné balayage před výraznými melíry. Nosit dlouhé vlasy s roztřepenými konečky na vzhledu nepřidá, spíše ubere. Své kštici proto věnujte dostatečnou péči podle typu!

Hair theory u VIP žen

Podívejte se do galerie, jak některé slavné ženy čarují se svojí vizáží jen díky vlasům:

Načítám