Hlavní obsah

Pro odbarvené blondýny: Vyzkoušeli jsme, jak zachránit suché vlasy, roztřepené konce a žlutý nádech

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Reklama

Odbarvené vlasy bývají často křehčí a náchylnější k poškození, a proto potřebují pravidelnou a kvalitní péči. Jak se o ně starat správně, aby se nelámaly, byly lesklé, pružné a plné života? Vyzkoušely jsme!

Článek

Suché a křehké. I takové mohou být vlasy, když se rozhodnete je odbarvit, zvlášť pokud se to udělá neodborně anebo nevhodně k jejich typu. Nicméně – i když se procedura povede, můžete pak kštici ublížit špatně zvolenou domácí péčí. Jak tomu předejít a co je pro blonďaté vlasy nejlepší?

Proč se vlasy lámou a barva rychle vymývá

„Nedílnou součástí každodenní péče o zesvětlované vlasy by měly být správně zvolený šampon, kondicionér i bezoplachová péče. Proto je v kadeřnických salonech kladen důraz na diagnostiku vlasu, díky které se dají rozpoznat rizika a vybrat správné produkty,“ vysvětluje Monika Vítková, školitelka vlasové kosmetiky Matrix.

Odborná diagnostika vlasu je důležitá, ale i doma můžete rychle zjistit, zda je vaše kštice dehydratovaná: do sklenice s vodou ponořte vlas, a pokud se drží u hladiny, pak je zdravý, jestli ale nasakuje vodu a klesá ke dnu, pak ho trápí poréznost.

Čím je to způsobené? Vlas se naruší, když je namáhaný, a to jak chemicky (barvení), tak i mechanicky (fénování, žehlení, kulmování), a pak z něj uniká vlhkost, je křehčí, začne se třepit a nakonec se ulomí. Proto se vám může zdát, že vlasy vůbec nerostou! Poréznost také způsobuje rychlejší vymývání barvy – a to je problém i u blond.

Náprava škod

Jak takhle narušený vlas vrátit do (téměř) původního stavu? Odpovědí jsou proteiny obsažené ve vlasové kosmetice – dokážou zacelit narušenou kutikulu vlasu. „Kvůli odbarvování bývají vlasy suché a mají roztřepené konečky. Jednou týdně si proto dopřejte zábal na 10 až 15 minut,“ doporučuje Kateřina Hamplová, kadeřnice ze salonu Klier. Použijte k tomu regenerační nebo hydratační masku.

„Majitelky odbarvených vlasů také často trápí nevzhledné nažloutlé odstíny. Pro udržení studeného blond odstínu používejte speciální šampon, který nežádoucí žluté tóny neutralizuje a podpoří studený odstín,“ dodává kadeřnice. Jedná se většinou o produkty s přízviskem „silver“.

Kúra pro blond vlasy

S výše zmíněnými problémy se potýká i naše kolegyně. Redaktorka Karin je právě v procesu zesvětlování: po experimentech s hnědou se vrací k blond. „Musím se přiznat, že jsem si v létě koupila barvu v drogerii a do barvení jsem se vrhla úplně sama. Výsledná diagnóza byla zřejmá už od začátku - suché vlasy se žlutými tóny a roztřepené konečky,“ přiznává Karin. Bylo tedy co napravovat.

Nabídka kosmetiky určené přímo pro blond vlasy je obrovská. Co Karin vyzkoušela? Náš výběr padl na řadu s komplexem z kašmírového proteinu, která je určená přímo pro blondýnky, dodává hebkost a chrání před lámáním. „Dvakrát až třikrát týdně jsem kromě šamponu a kondicionéru aplikovala i vlasovou masku. Těžko říct, zdali by se stejného efektu dalo docílit i bez ní, ale nutno uznat, že po více než měsíčním používání se konečky viditelně přestaly třepit,“ říká Karin.

Šampon z této řady Karin střídala jednou za 10 dní se silver šamponem, aby potlačila žluté tóny. Tyto fialové produkty mohou vysušovat, proto není vhodné je používat příliš často.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada pro blond vlasy Schwarzkopf Professional BlondMe All Blondes, šampon 309 Kč (300 ml), kondicionér 303 Kč (250 ml), maska 310 Kč (200 ml), prodává Notino. Šampon pro rozjasnění studených odlesků blond vlasů Insight, 399 Kč (400 ml), prodává U VláskuFoto: Archiv firem

Kombinace péče a stylingu

Dále Karin vyzkoušela intenzivní dvousložkovou kúru určenou k nápravě poškozených vlasových vazeb. Doporučuje se používat jednou týdně: po umytí se na 20 minut aplikuje sérum, v druhém kroku se na 20 minut nanese energizující maska, poté se opláchne. Výsledek po prvním použití? „Po vysušení jsou vlasy na první pohled lesklejší a uhlazenější. Zkrátka vypadají hned zdravější,“ pochvaluje si Karin.

Aby byl regenerační vlasový pokus kompletní, zařadila do své rutiny ještě jednoho pomocníka - bezoplachovou péči ve spreji. Snižuje lámavost, usnadňuje rozčesávání a hlavně chrání před teplem až do 230 stupňů. „Je jasné, že mi takový produkt nemohl chybět, protože vlasy většinou po umytí fénuji a poměrně často používám žehličku,“ podotýká Karin.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kúra na poškozené vlasy DS Laboratories Nia Fix, 890 Kč, prodává Aurio. Bezoplachový sprej pro všechny typy blond L’Oréal Paris Elseve Color-Vive Purple, 189 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Blond chce víc péče i času

Foto: Lucie Houdková

Redaktorka Karin se vrací k blond a postupně vlasy zesvětluje. Aby vlasy vydržely další zesvětlení, je pořádná domácí péče nutná. Vlevo vidíte fotku před začátkem testování produktů. Vpravo má už vlasy uhlazenější a konečky nejsou viditelně roztřepené, odstín ještě není konečný, zesvětlování pokračujeFoto: Lucie Houdková

„Pokud mám shrnout své postřehy, tak mi přijde, že vlasy mám možná zdravější a lesklejší, nicméně nevyhovuje mi ta ztráta času, kdy musíte jednotlivé produkty nechat působit několik minut a poránu na to čas zkrátka není. Musela jsem úplně změnit rutinu a vyhradit si dostatek času o víkendu nebo večer po práci,“ říká na závěr Karin.

Z toho vyplývá, že jestli chcete nosit krásnou blond a mít vlasy zdravé, musíte tomu něco obětovat a  domácí péči jednoduše neodbývat.

Další péče pro blondýnky

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon s tekutými proteiny proti lámání vlasů Matrix InstaCure, 211 Kč (300 ml), prodává Svět kadeřnictví. Šampon pro neutralizaci žlutých tónů Maria Nila Sheer Silver, 549 Kč (350 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Maska pro zesvětlené vlasy Kérastase Blond Absolu Ultra-Violet, 890 Kč (200 ml). Bezoplachová péče pro blond vlasy Bumble and Bumble, 308 Kč (60 ml). Oba produkty prodává NotinoFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám