Hlavní obsah

Krásné zuby? Zkuste zubní implantáty!

Foto: Thinkstock

Zvažte, jestli je pro vás zubní implantát správným řešením!Foto: Thinkstock

Reklama

Už dlouho sníte o krásných zubech a říkáte si, že by mohly být tou správnou volbou zubní implantáty? Než se v novém roce bezhlavě vrhnete pod ruce specialistů a necháte si vrtat šrouby do čelistních kostí, přečtěte si raději náš článek. Zjišťovali jsme o této módní záležitosti podrobnosti. Víme, na co si dát pozor, kolik stojí a pro koho se absolutně nehodí.

Článek

Možná vás už napadlo, že byste si chybějící přední zub mohli nechat nahradit implantátem. Zní to jako ideální řešení – původní kořen směle zastoupí jakýsi šroub, na nějž se následně nasadí titanový ústní pilíř a krásná korunka – k nerozeznání od dalších vašich zubů, a navíc nebudete mít žádné trápení s vyndavací protézou. Než se však pustíte do kolotoče implantování, přečtěte si náš článek. Nic totiž není jen tak...

„Implantát nahrazuje přirozený kořen zubu,“ vysvětluje stomatolog Jakub Smrček ze Zubního centra. Podle něj jím lze nahradit chybějící zub, vyplnit mezeru dvou nebo i více zubů, nastavit zkrácený oblouk či podepírat protézu. „Nemyslím si, že jde o záležitost módní, ale moderní,“ tvrdí MUDr. Vojtěch Slezáček, vedoucí lékař Dental office H33. „Při použití implantátu totiž odpadá nutnost obrušovat okolní zdravé zuby, jako je tomu při řešení konveční protetikou, například můstkem. Navíc v případě, že implantát selže a nevhojí se, nedochází k poškození vlastních tkání a po vyjmutí a zahojení je ho možné znovu zavést. Taková možnost v případě běžné protetiky není.“

Foto: Thinkstock

Za krásný úsměv by dal člověk snad cokoliFoto: Thinkstock

Chtějte vědět všechny možnosti

Pětatřicetiletá Petra má za sebou operaci implantátu. „Nechala jsem si udělat hlavní zub, jedičku. Jenže po asi pěti letech mě okolí implantovaného zubu začalo hodně bolet,“ popisuje svoji zkušenost. Po dohodě se zubařkou si nechala implantát vyjmout. „Řešila jsem, zda si udělat nový, nebo zkusit variantu můstku, což ale představuje obroušení vedlejších dvou zubů. Nakonec jsem se rozhodla operaci už podruhé nepodstoupit. Hrozí totiž i riziko, že se vám implantát neujme. A jít do dalšího zákroku jsem už nechtěla. Nejde totiž o úplně bezbolestnou záležitost,“ dodává Petra, kterou první implantát stál 15 tisíc, za druhý by zaplatila 35 tisíc korun. Nakonec tedy raději zvolila variantu klasického můstku.

Každý ho mít nemůže

Váháte, jestli tedy zvolit tuto variantu, nebo ne? Nechat si udělat chybějící zub tímto způsobem totiž nemůže každý. „Před implantací se posuzují podmínky v dutině ústní, což je napříkladi kvalita kosti, dokonalá ústní hygiena a váš celkový zdravotní stav,“ objasňuje MUDr. Vojtěch Slezáček. „Implantace se vylučuje v případě vážných onemocnění, jako třeba silné cukrovky, metabolických chorob a onkologických onemocnění. Posuzuje se také to, zda pacient kouří.“ Kouření totiž výrazně prodlužuje dobu hojení, a snižuje tak úspěšnost celého zákroku.

Implantace se provádějí od 15. roku u dívek, 16. u chlapců, kdy se jim přestává zvětšovat čelist. Zeshora není věkový limit nijak omezen – výjimkou dnes nejsou ani zákroky prováděné u pacientů nad 80 let.

Foto: Thinkstock

Implantát plně hradíte, pojišťovny na něj nepřispívají nicFoto: Thinkstock

Tip redakce:Věděli jste, že si polovina lidí ničí své zuby ve spánku? Přečtete si o tom v našem článku. Stejně zajímavé informace najdete také v testu bělení zubů.

Ptejte se na následky

Pokud si nejste jisti, nejlepším řešením je znát názor dvou i více stomatologů. „Určitě by měl být před zahájením s každým pacientem prodiskutován léčebný plán,“ uvádí Jakub Smrček. „Ošetřující by měl být pečlivě seznámen s celým průběhem a předem i s možnými komplikacemi,“ říká zubní lékař. „Samotné zavedení zubního implantátu je zákrok, který se provádí ambulantně, v lokální anestezii,“ dodává. U citlivějších pacientů se po zákroku může objevit otok, s ním spojená zvýšená teplota a také následná modřina na obličeji. Tyto potíže většinou odezní do 3 až 5 dnů.

Kolik stojí krása?

„Nemálo,“ odpovídá Vojtěch Slezáček. „Určitě je nutné znát cenovou náročnost léčby. Implantáty bohužel nejsou ani z části hrazeny pojišťovnou, tudíž musí pacient počítat se svou stoprocentní účastí,“ říká a další stomatolog ho doplňuje: „Cena za ošetření zubním implantátem závisí na dané situaci. Existuje řada variant implantátů, protetické dostavby i korunky. Při optimálních podmínkách a náhradě jednoho zubu je potřeba počítat s částkou 20 až 35 tisíc korun.“

Se zubním implantátem mám také osobní zkušenosti. A mohu jedině doporučit, abyste před jeho zavedením hodně popřemýšleli a poradili se. Nejde tolik o peníze, jako o nevratný zásah do vašeho těla. Jaké máte zkušenosti vy?

Reklama

Související témata:

Načítám