Hlavní obsah

Krásnější běžkařské trasy než v Alpách? Máme je my!

Foto: Wynian, Shutterstock.com

Foto: Wynian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne nadarmo všichni nadšení běžkaři netrpělivě vyhlíží ochlazení a s ním spojenou sněhovou nadílku. Jizerská magistrála, která protíná severní pohoří, patří totiž k nejvyhlášenějším běžkařským trasám nejen v České republice, ale celé střední Evropě. Oprávněně.

Článek

Jsem milovník bílé stopy a ráda prozkoumávám nová místa. Běžkařské trasy jsem brázdila v rakouských Alpách, italských Dolomitech i slovenských Tatrách, ale jestli bych si měla vybrat jen jedno místo, kam se chci vždycky vrátit, budou to Jizerské hory. A není to jen proto, že jsou velmi dobře dostupné.

Jednoznačnými taháky jsou vždy krásně upravené trasy a záchytné body pro všechny, kdo potřebují cíl. A ty jsou v podobě krásných výhledů, dokonalé přírody i příjemných kiosků a hospod na trati. I když to může působit jako samozřejmost, věřte, že není. V tomhle jsou Jizerské hory jedinečné.

Když sníh dá, upravuje se v Jizerských horách téměř dvě stovky běžeckých stop. Nechtějte, abych vám řekla, která trasa je tu nejhezčí. Zato vám ale můžu poradit několik jizerskohorských nej, ze kterých si můžete udělat cíl vaší cesty. Všechny mnou vybrané leží mezi Bedřichovem a Smědavou a v jejich okolí. Tento terén je totiž ideální jak pro začátečníky, tak opravdové dravce.

Foto: msnobody, Shutterstock.com

Běžkařské trasy vedou i přes řeku Jizeru. Podobných krásných scenerií se vám vyskytne nepočítaněFoto: msnobody, Shutterstock.com

Jako na dlani

A začnu rovnou pěkně zvysoka. Kousek nad Bedřichovem, směrem na Tetřeví boudy, se nachází vyhlídka Krásná Maří a rozhodně jde o nomen omen. Je totiž považována za nejkrásnější vyhlídku v Jizerských horách. Jako na dlani tu máte výhled do Polska, Německa a pod sebou malebné město Hejnice.

Kdybyste sem vyrazili bez běžek, doporučila bych vám do Hejnic sejít. Vede tam krásná cesta přes Frýdlantské cimbuří. Za návštěvu stojí tamější dominanta, františkánský klášter, jehož základy sahají až do 14. století, kdy tu stál pouze gotický kostel. Klášter byl vystavěn na konci 17. století a fungoval až do padesátých let minulého století. Poté byl zrušen a od sedmdesátých let chátral. K obnově došlo až po sametové revoluci.

Foto: Jakub Kundla, Shutterstock.com

Nad klášterem v Hejnicích se ční hory. Když sundáte běžky, máte z toho krásnou procházku Foto: Jakub Kundla, Shutterstock.com

Pozor na borůvkové knedlíky

Jestli vás trápí závratě, raději než na Krásnou Máří se vydejte do malebné osady Jizerka. Tvoří ji jen pár domů a leží v mrazové kotlině, a tak tu často padají teplotní rekordy. Samozřejmě ty nejnižší. Pokud se chcete ohřát, můžete zapadnout do jedné z tamějších restaurací. Tady jen malé varování – dejte si pozor na borůvkové knedlíky. Jsou tak dobré, že nebudete vědět, kdy máte dost, a s plným břichem se na běžkách pořádně zafuníte.

Pokud byste se zde zdrželi do setmění, rozhodně nebudete litovat. Nachází se zde oblast noční oblohy, tedy není tu žádné světelné znečištění, a tak hvězd nad hlavou máte nepočítaně. Za touto krásou je ale lepší se vydat v létě, kdy si pozorování noční oblohy můžete spojit s přechodem Jizerských hor. V okolí jsou totiž tajuplná rašeliniště.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Běžkařské trasy jsou během sezony upravované denně, pokud to počasí povolíFoto: Pyty, Shutterstock.com

Jaká je cena?

Nedaleko odtud, směrem na Smědavu, je velice netradiční kiosek. Nenajdete tu totiž žádný jídelní ani nápojový lístek s cenami, platíte totiž tolik, kolik sami uznáte za vhodné. Vzhledem k tomu, že kiosek je tady už několik let, zdá se, že tento koncept funguje dobře.

Oproti tomu dobře nefungoval koncept jedné přehrady, která je ukryta v lesích nedaleko odtud. Dnes ji v mapách najdete pod turistickým názvem Protržená přehrada Desná. Asi uhádnete, co se s ní stalo. Odsloužila pouze jedno léto páně, když se v roce 1916 protrhla a vzala si 62 životů. Zprvu se mluvilo o lidské chybě při samotném projektování hráze. Poslední vyšetřování ale dalo za vinu matce přírodě. Ať tak, či tak, dodnes jsou v lese patrné stopy po přehradě.

Foto: luciezr, Shutterstock.com

Valná část tras vede lesy Foto: luciezr, Shutterstock.com

Mrazivá historie

A v neposlední řadě by žádnému běžkaři neměl ujít pomník na počest lyžařů, kteří zakládali legendární závod Jizerská 50. V roce 1970 totiž 15 z nich zemřelo v Peru při zemětřesení, které je zastihlo při cestě na vrchol hory Huarascán. Na jejich počest bylo prvních 15 čísel navždy vyňato ze startovní listiny Jizerské 50 a vidět je můžete vyvěšené mezi stromy u pomníku u stadionu v Bedřichově.

Jizerské hory jsou ale mnohem více, než jen těchto pár kouzelných míst. Kam vyrazit na výlet po svých v jiných ročních obdobích, o tom zase příště. Pro tuto chvíli – Skol!

A jaké místo je vaše oblíbené? Anebo se raději vydáte někam za relaxem do wellnes

Reklama

Načítám