Hlavní obsah

Dopřejte si podzimní wellness: Zkuste nevšední procedury!

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzimu je třeba najít i pozitiva. A jedním z nich je také fakt, že je to období ideální pro wellness i masáže. Máme pro vás netradiční tipy na speciální procedury. Znáte je?

Článek

Hotely s wellness zažívají na podzim žně. V sychravých dnech nabízí příjemný relax a pohodu pro páry i celé rodiny. Různé balíčky využívají k odpočinku i maminky na mateřské či kamarádky, které vyráží na dámskou jízdu. A kromě oblíbených klasických procedur jako jsou perličkové koupele, parafínový zábal, olejové či aroma masáže, lze využít i nevšední a zajímavé novinky. Vybrali jsme ty nej:

Balneoterapie

Jedná se léčebnou lázeňskou proceduru, která využívá přírodní zdroje v podobě bahna na masáže, rašeliny k obkladům, nebo slatinné koupele. Během procedury dochází k pozvolnému prohřívání organismu, prokrvení tkání, uvolňování svalového napětí a zmírnění bolesti. Rašelina i slatina jsou proto doporučovány zejména při onemocnění pohybového aparátu, ale pomáhají také při kožních či gynekologických potížích.

Bahno a rašelinu z místních zdrojů využívají hlavně lázně na Slovensku. U nás balneoterapii najdete ve Františkových nebo Mariánských Lázních. Ve wellness hotelech se můžete setkat s masážemi bahnem z Černého nebo Mrtvého moře.

Foto: Spa.cz

Rašelinové obklady skvěle prohřejí organismus a uvolní svalové napětíFoto: Spa.cz

Masáž golfovými míčky

Určitě znáte masáž lávovými kameny, ale což takhle golfové míčky? A nebojte se, nemusíte hrát golf. Masáž je totiž určena pro všechny, kteří touží po regeneraci ztuhlých svalů, které se tak rozmasírují nahřátými golfovými míčky v kombinaci s teplým olejem. Takovou masáž si můžete dopřát v Karlových Varech, Špindlerově Mlýně, Hluboké nad Vltavou, Brně a Praze. Vyzkoušet doma můžete masáž pomocí tenisového míčku.

Relax s konopím

Novinkou ve světě wellness jsou také různé balíčky s konopím, které nabízejí například v Karlových Varech. Jejich součástí jsou hlavně koupele a masáže s konopným olejem, který má léčebné účinky. Tyto masáže jsou prováděné v kombinaci se speciální konopnou kosmetikou a pomáhají odbourat stres, uvolnit napětí v těle i ve svalech.

Foto: Spa.cz

Masáže si na podzim dopřejte pravidelněFoto: Spa.cz

Exotická koupel

Další raritou je u nás například v Lázních Velichovky exotická xylopová koupel. Při ní se v horké vodě rozpustí extrakt ze semínek a lusků afrického stromu xylosa aethiopica. Koupel je vhodná při léčbě zánětů horních cest dýchacích, zánětech dásní, ulevuje od bolesti zubů, ale i při obtížích revmatického původu.

Shirodhara

Léčebná a relaxační procedura s meditačními a očistnými účinky se někdy nazývá jako masáž třetího oka. Vychází z indické ajurvédy a kape se při ní teplý olej doprostřed čela, kde je takzvané třetí oko člověka. Tato metoda omlazuje a zpomaluje stárnutí, hluboce uvolňuje a regeneruje nervový systém, léčí migrény a bolesti hlavy. A kde se s touto technikou setkáte? Zajeďte do Lázní Luhačovice nebo Teplic.

Foto: Novikov Alex, Shutterstock.com

Metoda zvaná shirodhara je velmi relaxační a uvolňujícíFoto: Novikov Alex, Shutterstock.com

Oxygenoterapie

Jde o nejmodernější metodu, která využívá blahodárné působení kyslíku na lidský organismus pomocí inhalací. Může být nařízena lékařem v případech onemocnění dýchacích cest a astmatu, nebo je využívána jako relaxační procedura, která přispívá k celkové regeneraci, ke snížení únavy a psychickému uvolnění. Přisuzuje se jí také příznivý a omlazující vliv na pokožku. Za oxygenoterapií se můžete vydat do třeboňských nebo poděbradských lázní.

Reklama

Související témata:

Načítám