Hlavní obsah

Nepropásněte první příznaky křečových žil

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tmavé a vystouplé pletence žil na nohách jsou nejen nevzhledné, ale hlavně ukazují, že nemáte v pořádku cévy. Přitom se s nimi dá úspěšně bojovat, jen je potřeba podchytit problém včas.

Článek

Než vám nohy pokryjí vystouplé zanícené žíly, tělo ohlašuje celou řadou signálů, že s vašimi končetinami není něco v pořádku. Čím dříve si jich všimnete, tím lépe.

Ženy zpozorní u prvních metliček

Na problém zpravidla upozorní tzv. metličky – drobné křečové žíly, které zatím nejsou plastické, ale mají tmavší červenou nebo fialovou barvu. Viditelnější a modrá může být i celková kresba žil. V sukni se nemusíte cítit dobře, ale zatím vás nic nebolí. Přesto už tohle je důvod pro zahájení léčby a úpravu životního stylu. Pokud by mělo dojít až k operaci, ideální dobou je kvůli nižším teplotám a rychlejšímu léčení podzim a zima.

Když budete problém ignorovat, stav vašich žil se může zhoršit: varixy budou větší a pevnější, bolestivé, mohou se objevit i mokvavé a zapáchající bércové vředy. Navíc je třeba pátrat po příčině – oslabený může být cévní systém i jinde v těle. Neléčené křečové žíly mohou vést dokonce až k infarktu nebo mrtvici.

Otoky a mravenčení v nohách

Pokud jste strávili na nohou celý den, je pocit těžkosti na místě. Trápí-li vás ale otoky a bolesti dolních končetin, mravenčení, křeče v nohou ve spánku nebo pocit těžkých nohou často, bez ohledu na to, co jste celý den dělali, není problém ve fyzické zátěži, ale v ochablosti cévní stěny.

„Základním faktorem pro vznik varixů je porucha pevnosti žilní stěny. V důsledku přetlaku v žilním systému dochází k rozšíření žil a k poruše funkce žilních chlopní. V rozšířených žilách chlopně nedomykají, krev se městná v žilním řečišti a vznikají křečové žíly,“ vysvětluje cévní chirurg Tomáš Kneifl z Perfect Clinic.

Foto: aijiro, Shutterstock.com

Nohám nesvědčí vysoké podpatky, ale ani boty úplně bez nich jako třeba balerínyFoto: aijiro, Shutterstock.com

Může za křečové žíly genetika? 

Hlavní podíl na jejich vzniku má genetická predispozice, s tou bohužel nic neuděláte. Velkou roli hrají také hormony, proto se často objevují v těhotenství, menopauze, trpí jimi ale i uživatelky hormonální antikoncepce. K onemocnění přispívají i další faktory:

  • kouření
  • nošení těsného oblečení
  • časté nošení podpatků nebo bot bez podrážek, např. balerín
  • koupání v příliš horké vodě a při potížích i saunování
  • obezita
  • sedavé zaměstnání

Prevence proti varixům

Máte-li sedavé zaměstnání, měňte často pozice nohou a také se čas od času postavte, projděte a nohy protáhněte, případně si je dejte na chvíli na stůl. Občas si je nechte na masáži promasírovat a doma si můžete večer dávat chladivé zábaly. Sprchujte je střídavě teplou a studenou vodou. Můžete vyzkoušet i akupunkturu, jehličky totiž zlepšují průtok v krvi.

Dbejte také na pravidelný pohyb, prospěje zejména chůze, tanec, běh, plavání, běžkování a cyklistika. Svůj outfit můžete doplnit o sportovní kompresní punčochy. Pozor naopak při posilování a tenisu, kdy vzniká na dolní končetiny zvýšená zátěž. Pokud relaxujete, mějte nohy ve zvýšené poloze.

Upravit se doporučuje také jídelníček, měl by obsahovat dostatek vlákniny, antioxidantů, rutinu a vitaminů E a C. Z bylinek pomůže dobromysl, rakytník nebo přeslička.

Foto: Tibanna79, Shutterstock.com

Kompresní punčochy vypadají dnes mnohem lépe a mnohdy je nemusíte ani složitě skrývatFoto: Tibanna79, Shutterstock.com

Nemusí to skončit operací

Pokud již pozorujete nějaké projevy žilní nedostatečnosti, je na místě provést cévní vyšetření. „Důležité je navštívit praktického lékaře, který pacienta vyšetří a doporučí adekvátní řešení. Mastičky neřeší podstatu, ale jen následek,“ říká doktorka Petra Zimolová z oddělení Angiologie FN Motol, proč samoléčba s přípravky z lékárny nestačí.

Lékař vám na úvod zřejmě doporučí úpravu životního stylu a používání kompresních punčoch. „K pilířům terapie patří i medikace venofarmaky, tedy léky, které nejen zamezují vzniku symptomů či snižují jejich projevy, ale ovlivňují i samotnou podstatu žilního onemocnění,“ dodává lékařka.

Operace křečových žil

Pokud dojde na operaci, volí se spíše miniinvazivní zákroky, které probíhají ambulantně, nejsou bolestivé a obejdou se bez náročného doléčení. „Například radiofrekvenční zákrok nebo technika laserové ablace žil, která probíhá za pomoci ultrazvuku. Další variantou je metoda uzavření žíly pomocí biologického lepidla, anebo sklerotizace, jejíž podstatou je aplikace látky, která dokáže žílu uzavřít,“ popisuje doktor Tomáš Kneifl.

Hlavně hodně choďte. Je to dobré nejen pro nohy, ale taky zhubnete. Kolik musíte ujít denně, aby to na vás bylo vidět? 

Reklama

Načítám