Hlavní obsah

Prokletí žen: 7 nemocí, na které trpíme více než muži!

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Ženské a mužské tělo je již na pohled jiné, jinak funguje a jinak se dokáže bránit nejrůznějším nemocem. Před kterými se musíte mít jako žena na pozoru především?

Článek

Statistiky mluví jasně: některými chorobami trpíme my ženy o poznání častěji než naše mužské protějšky. Obecně tomuto faktu nahrává samozřejmě i to, že ženy žijí déle a se stářím se pojí více zdravotních neduhů. Přesto jsme objevili sedm nemocí, před kterými je nutné mít se na pozoru a myslet na dostatečnou prevenci rozhodně dříve než v seniorském věku.

Záněty močového měchýře 

Prvním neduhem, ke kterému jsou ženy znatelně náchylnější, jsou infekce močových cest. „Muži trpí zánětem močových cest méně často, protože mají konečník a močovou trubici dále od sebe než ženy. Navíc ženská močová trubice je kratší, a bakterie tak mohou snadněji doputovat až do močového měchýře, kde se mohou množit,“ vysvětluje jednoduchý důvod Pavlína Vašíčková, brand manažerka společnosti Walmark.

„Odhaduje se, že nejméně dvacet procent žen prodělá v průběhu života alespoň jednu ataku tohoto onemocnění,“ říká MUDr. Mgr. Jaroslav Porš z urologické ambulance v Turnově. O potíže si koledujete, nedodržujete-li správnou hygienu po použití toalety, dopřáváte si nechráněný pohlavní styk a střídáte sexuální partnery. Signály, které na zánět upozorňují, jsou nejen přítomnost krve v moči, ale i bolest v podbřišku, řezavá a pálivá bolest při močení nebo časté nutkání si odskočit – ovšem s produkcí jen malého množství moči.

Chcete problémům předcházet? Pak dbejte na dostatečnou intimní hygienu, při sexu se chraňte nebo se jděte ihned po aktu vymočit, dodržujte pitný režim a moč nikdy nezadržujte moc dlouho. Jestliže se vám potíže pravidelně vracejí, nechte se vyšetřit, příčinou může být i vrozená deformita, ochablé svalstvo po porodu nebo při menopauze. Pomoci vám mohou doplňky stravy a léky s výtažky z brusinek – užívání se vyplatí i preventivně.

Foto: Archiv firem

Na záněty močových cest pomáhá síla brusinek. V případě akutních potíží vsaďte na Urinal Akut, 10 tablet, 249 Kč. Preventivně pro posílení ledvin a močových cest lze užívat Elagika Brusinka, 30 tablet, 173 KčFoto: Archiv firem

Zácpa, žaludeční potíže i bulimie

Žaludeční a střevní obtíže se bohužel častěji týkají žen, i když obecně dbají více na zdravý jídelníček. Na vině jsou totiž hormony. Zejména ženský hormon gestagen může zpomalovat pohyb stolice a způsobovat zácpu a křeče, o potížích souvisejících s premenstruačním syndromem ani nemluvě. Za vznikem žaludečních obtíží je také stres, velký společenský tlak i přecitlivělost. Ženy jsou rovněž náchylnější k poruchám příjmu potravy, tedy anorexii, bulimii a záchvatovitému přejídání. V Česku tvoří muži pouze deset procent všech pacientů s poruchami příjmu potravy, v posledních letech jejich počet ale skokově narůstá.

V prevenci je ideální zaměřit se na úpravu jídelníčku s dostatkem vlákniny, hlídat časté alergeny, například lepek, a dbát na pitný režim. Hormonální obtíže pomůže vyladit vhodná hormonální antikoncepce nebo speciální hormonální jóga. Myslete ale i na relaxaci, naučte se bojovat se stresem, neberte všechno moc vážně a osobně a v případě vážnějších psychických potíží se nebojte vyhledat odbornou pomoc.

Cévní mozková příhoda

Žilní onemocnění a choroby srdce jsou spíše mužskou doménou. „Ve věku do padesáti let je jednoznačně vyšší výskyt cévních chorob u mužů – je to způsobeno tím, že ženské pohlavní hormony mají protektivní vliv na cévy a na tukový metabolismus. Ale i ve vyšších věkových kategoriích je větší procento mužů, kteří trpí ischemickou chorobou srdeční či ischemickou chorobou dolních končetin – roli zde může hrát životospráva,“ vyjmenovává praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Pouze počet onemocnění a úmrtí na cévní mozkovou příhodu je u žen mírně vyšší než u mužů. „Což je ovšem dáno zřejmě tím, že ženy se průměrně dožívají vyššího věku a riziko mozkové příhody se s věkem výrazně zvyšuje,“ dodává lékařka. Rizikové faktory jsou u obou pohlaví stejné: vyšší krevní tlak, nadváha, zvýšená hladina cholesterolu, kouření či cukrovka. Nejlepší prevencí je tedy dlouhodobý zdravý životní styl, udržování váhy i dostatek pohybu.

Foto: Archiv firem

Z tekutých doplňků stravy organismus dodávané látky často lépe vstřebává. Na dobré zažívání je určený Floradix Gallexier, 250 ml, 319 Kč. Kardiovaskulární a cévní systém podporuje Aloe Vera Drinking Gel Sivera, LR Health & Beauty, 1000 ml, 789 KčFoto: Archiv firem

Osteoporóza

K řídnutí kostí dochází vlivem celé řady podnětů, velkou roli hraje především genetická dispozice. „Mezi další rizika patří předčasná menopauza u žen před 45. rokem věku, poruchy menstruačního cyklu, zlomenina před padesátým rokem věku, snížení hladiny estrogenů i u mužů a řada onemocnění,“ vypočítává MUDr. Marie Ládová, specialistka z osteologické ambulance v Českých Budějovicích.

Do svých 65 let utrpí jednu zlomeninu související s touto nemocí minimálně dvacet procent žen a patnáct procent mužů. Přitom signálů, které na přítomnost problémů upozorňují, je celá řada. Varovat by vás měl pokles tělesné výšky, zakulacení zad a vznik hrbu, předsunutá hlava, abnormální zakřivení páteře, zhoršení pohyblivosti, ale především tupé bolesti v zádech při delším sezení, stání i běžných denních činnostech.

K nemoci přispíváte i nesprávným životním stylem. Pozor na nedostatečnou fyzickou zátěž (pravidelný pohyb kosti posiluje stejně jako svaly), neplnohodnotnou výživu, kouření, nadměrnou konzumaci kávy i alkoholu.

Foto: Archiv firem

Proti osteoporóze pomáhá dostatek vápníku ve stravě, a to jak preventivně, tak při obnově kostí a chrupavek. Mix vhodných látek nabízí například přípravek Caltrate Plus, 90 tablet, 340 Kč. Něco pro zastánce homeopatické léčby: na revma a potíže s klouby je určena Schüsslerova sůl č. 10 – Natrium sulfuricum, 80 tablet, 96 KčFoto: Archiv firem

Revma  

Až třikrát častěji jsou ženy postiženy i revmatickými chorobami. Nemoc u nich navíc propuká až o desetiletí dříve než u mužů, bohužel často ještě v produktivním věku, kdy jim tak může zhoršovat šanci na uplatnění na pracovním trhu. I průběh potíží bývá odlišný: ženám napadá častěji klouby prstů, více se potýkají i se silnějšími bolestmi. Nejlepší prevencí je pravidelný pohyb, ovšem prováděný správně. Dbejte na to, abyste před sportem klouby a svaly vždy dobře zahřály, a nezapomínejte ani na odpočinek po namáhavé činnosti. Pozor opět na kouření, nadmíru alkoholu, naopak si dopřejte dostatek omega-3 mastných kyselin.

Alzheimerova choroba

Počet postižených Alzheimerovou chorobou se rok od roku zvyšuje, co se ale nemění, je až dvoutřetinový podíl žen mezi pacienty s touto nemocí. Lékaři to odůvodňují vlivem hormonů, možným důvodem je ale i větší citlivost na stres a vnější zátěž. Příčínou může být i dlouhodobé přetěžování a únava z kombinování role matky s budováním kariéry, problematický je ale i okamžik útlumu a náhlého ustrnutí, když děti rodinu opouštějí nebo když žena odchází do důchodu. V případě této kruté nemoci není známá žádná ověřená prevence – ovšem přiměřený jídelníček, pravidelný pohyb a důsledná psychohygiena vám rozhodně neuškodí.

Roztroušená skleróza

U žen je obecně vyšší riziko všech autoimunitních onemocnění – což je i případ roztroušené sklerózy. „Při ní imunitní systém napadá složku nervové tkáně v mozku a míše. Zásadní roli zde hrají genetické dispozice, které těžko můžeme ovlivnit. Vývoj nemoci však ovlivňují i některé další faktory, například kouření, stres či nedostatek vitaminu D. Jedinou prevencí je tudíž jako u většiny chorob klidný životní styl, zdravá životospráva a dostatečný pobyt na denním světle,“ vysvětluje MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Foto: Archiv firem

Proti neurologickým onemocněním, jako je alzheimer, parkinson, neuropatie nebo roztroušená skleróza, má preventivně působit čínská medicinální houba hericium neboli korálovec ježatý, MycoMedica, 90 tablet, 690 Kč. V prevenci roztroušené sklerózy, ale i pro zmírnění jejího průběhu, pomáhá vitamin D. Sanct Bernhard Vitamin D s postupným uvolňováním, 26 kapslí, 135 KčFoto: Archiv firem

Máte s některou z těchto nemocí vlastní zkušenosti?

Reklama

Načítám