Hlavní obsah
3,5
(125)
Foto: Lucie Frantová

Foto: Lucie Frantová

Kombinace jemného krému z mascarpone a máku je neodolatelná. Citronovou kůrou provoněný korpus z křehkého těsta ho pak už jen dotáhne k dokonalosti.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 500 g mascarpone
  • 2 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 3 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Do mísy prosijte mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru, změklé máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodinky uležet v chladu.

02.

Mezitím dejte do velké mísy mascarpone a prošlehejte ho s cukrem. Poté vmíchejte rozšlehaná vejce a nakonec do krému přidejte mák.

03.

Vychladlé těsto vyválejte, vyložte jím formu a části přesahující okraje seřízněte. Na dně ho na několika místech propíchněte vidličkou. Na těsto naneste krém a uhlaďte.

04.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20 minut, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 minut.

Tip: Do krému můžete přidat ještě šťávu z poloviny citronu.

Reklama

Načítám