Hlavní obsah

Křehký dýňový koláč s perníkovým kořením

Hodnocení:
(147)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 15 minut
Náročnost
nízká

Každý podzim vás zásobujeme dýňovými recepty a pokaždé, když už to vypadá, že tahle oranžová plejáda konečně skončí, přijde další. Ale tomu dnešnímu křehkému koláči s dýňovou náplní vonící po perníčcích prostě nešlo odolat... Vyzkoušejte a pochopíte.

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 3 lžíce ledové vody
Na náplň
  • 450 g dýně hokkaido
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 120 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Z jedné malé dýně vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka – trvá to asi 25 minut. Druhá možnost je upéct ji v troubě.

Krok 2: Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody, aby se vše spojilo. Rukama těsto dopracujte a kousek případně schovejte na sušenkové lístky na ozdobu.

Krok 3: Zbylé těsto natlačte na dno a boky koláčové formy. Odložený kousek vyválejte a vykrájejte z něj lístky, srdíčka nebo jiné tvary na ozdobu.

Krok 4: Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly a povrch zpevnil.

Krok 5: Sušenky potřete odloženým bílkem (můžete ho použít i na okraje koláče) a upečte zvlášť, bude jim stačit 15 minut.

Krok 6: Upečený koláč ozdobte sušenkami a nechte úplně vychladnout.

Líbí se vám dýňový koláč? Zkuste i jeho variantu s kondenzovaným mlékem a sněhovou čepicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC