Hlavní obsah

Engadinský ořechový koláč s karamelem

Hodnocení:
(271)
Foto: Korunní cukr
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Sváteční víkend si zaslouží sváteční pečení! Co třeba křehký máslový koláč s hutnou, smetanovo-karamelovou náplní a křupavými vlašskými ořechy? Pomalu postavte na kávu...

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
Na náplň:
  • 250 g vlašských ořechů
  • 300 g hnědého cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Z uvedených přísad vypracujte hladké těsto.

Krok 2: Asi tři čtvrtiny těsta oddělte, vyválejte a těstem vyložte kulatou formu o průměru 24 cm.

Krok 3: V kastrolu s tlustým dnem nechte zkaramelizovat hnědý cukr. Přidejte ohřátou smetanu, nahrubo nasekané ořechy a dvakrát nechte přejít varem. Počkejte, až náplň zchladne téměř na pokojovou teplotu.

Krok 4: Pak náplň přesuňte do formy, přikryjte zbylým vyváleným těstem, vidličkou přimáčkněte okraje k sobě a několikrát propíchejte, aby se těsto nenadzvedávalo. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.

Foto: Korunní cukr

S propichováním vidličkou si klidně trochu vyhrajte

Milujete kombinaci karamelu a oříšků? Zkuste i náš smetanovo-ořechový dort se slaným karamelem. Je sice o něco pracnější než tahle švýcarská specialita, ale také stojí za to!

ynezorPumanzeSaNyknalC