Hlavní obsah
2,8
(105)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Česnečka platila odjakživa mezi klasiku mezi vyprošťováky, ale tahle má do ní daleko. Dokonale vás zasytí, je krásně jemná, krémová a provoněná tymiánem.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 ks cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 500 g brambor
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
Na dohotovení
  • 4 plátky chleba
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce bílého vinného octa
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. 

02.

V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit cibuli. Po chvíli přidejte plátky česneku a nechte je rozvonět. Vmíchejte brambory a zalijte vývarem. Přidejte do hrnce tymián a polévku vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.

03.

Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém. Podle chuti polévku osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Ještě ji krátce prohřejte a stáhněte z ohně. 

04.

Na krutonky nakrájejte chléb na kostičky a opečte je dokřupava na suché pánvi.

05.

Připravte zastřená vejce. Do rendlíku dejte 500 ml vody, přidejte ocet a trochu soli. Přiveďte k varu. Pak stáhněte oheň a minimum, aby jemně probublávala.

06.

Lžící vytvořte v rendlíku vír a do něj vyklepněte vejce. Bílek se ihned začne srážet a obalovat žloutek. Nechte vajíčko v nádobě 2 minuty a pak ho přemístěte do nádoby se studenou vodu. Vyjměte a vložte do polévky. Takto postupujte i s ostatními vejci. 

07.

Polévku nalijte do připravených misek nebo hlubokých talířů, vložte vejce a ozdobte čerstvým tymiánem. Krutonky přidávejte až těsně před konzumací.

Krémové polévky skvěle zasytí, zkuste také krémovou polévku s kuřecím prsíčkem a bylinkovými knedlíčky.

Reklama

Načítám