Hlavní obsah
3,4
(71)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vyzkoušejte dnes hrachovou polévku se základem z vývaru z uzených žeber. Chutná výtečně!

20 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Uzený vývar
  • 2 kg uzených žeber
  • 1 ks cibule
  • 1 list bobkového listu
  • 6 kuliček celého černého pepře
Polévka
  • 300 g hrachu
  • 5 lžic oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
Krutony
  • 2 ks pečiva
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Hrách namočte na noc do studené vody (cca 1 díl hrachu, 3 díly vody). Uzené maso opláchněte a společně s cibulí a kořením uvařte doměkka ve větším množství vody, potrvá to asi 45 minut. Maso oberte, uzený vývar přeceďte a uschovejte.

02.

Na druhý den očistěte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a vše krátce opečte na oleji ve větším hrnci. Ke konci smažení přidejte i dva stroužky prolisovaného česneku.

03.

Hrách sceďte a přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte uzeným vývarem (budete ho potřebovat asi 1,5 litru, případně tekutinu doplňte vodou), přidejte bobkový list a zvolna vařte asi hodinu, až se hrách začne rozpadat. Ke konci varu opatrně dosolte, přidejte špetku mletého pepře, špetku kurkumy, majoránku a kdo má rád, může přidat ještě stroužek prolisovaného česneku. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

04.

Zatímco se polévka vaří, připravte si krutony. Rozehřejte troubu na 200 stupňů, starší pečivo (nebo i chléb) nakrájejte ostrým nožem na kostičky, zakápněte olejem, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v troubě opečte dokřupava, postačí vám asi 10 minut (po pěti minutách je promíchejte).

05.

Připravte na stůl mističky s oblohou – do jedné dejte kousky obraného uzeného masa, do druhé krutony, do třetí můžete nakrájet čerstvé bylinky (ideálně petrželovou nať a majoránku) a nechte hosty, ať si každý svůj talíř polévky dotvoří sám.

Foto: Autorka

Můžete přidat ještě zvlášť osmaženou, na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninuFoto: Autorka

06.

Naservírujte do misek a podávejte. Můžete ještě doplnit o osmaženou zeleninu.

Reklama

Načítám