Hlavní obsah

Staňte se chůvou veverek. V zimě to moc potřebují

Foto: Sunny studio; Shutterstock.com

Foto: Sunny studio; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neměl rád veverky? Roztomilá zrzavá či černá zvířátka skákající po stromech vyloudí úsměv na tváři snad každému. I pro ně je však zima drsným obdobím, kdy složitě shánějí potravu.

Článek

Dříve bývaly veverky samozřejmou součástí lesů i městských parků a ty drzejší jste mohli krmit i z ruky. Jejich počty se však najednou výrazně snížily a od roku 2002 je veverka ze zákona chráněný živočich. Nikdo ji nesmí lovit či jí jinak ublížit, a dokonce ji nelze ani chovat doma. Překonat zimu a odchovat mláďata, která se navíc rodí hned v únoru, kdy je ještě často mráz, je pro ně těžké. I vy jim můžete pomoci.

Vyrobte jim speciální krmítko

Potřebám veverek vyhovuje trochu jiný typ krmítka než ptáčkům. Jeho výroba není nijak složitá, a pokud jste zvládli výrobu ptačího krmítka, zvládnete bez problémů i to pro veverky. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že by mělo být uzavřené, aby jim všechnu potravu nevyzobali ptáci a aby nezvlhla ani se nezkazila dřív, než ji veverky objeví.

Ideální krmítko má podobu uzavřené boudičky, která má otevírací šikmou stříšku, nejlépe z lehkého, tři až čtyři milimetry silného plexiskla nebo z překližky. Nezapomeňte udělat dostatečný přesah stříšky, aby ji veverka mohla lehce hlavičkou otevřít. Čím větší je přesah stříšky, tím snadněji se dovnitř dostanou i mláďata. Pamatujte také na lehce pohyblivé panty, aby se dvířka lehce otevírala, a po odhopkání veverky se zase sama zavřela. Nebojte se, že by na způsob otevírání nepřišla, jsou to chytrá a vynalézavá zvířátka.

Pokud můžete, vyrobte z plexiskla i přední část krmítka, tak potravu snáz najdou. Před krmítkem udělejte také delší prkennou plošinku, na kterou se můžou posadit a otevřít z ní stříšku.

A kam krmítko nejlépe umístit? Ideálně na kmen stromu v lese nebo na zahradě. Připevněte jej dostatečně vysoko, aby se k němu nedostali například psi. Kmen s krmítkem by měl sousedit s dalšími stromy, aby veverky měly možnost uniknout před případnými predátory. Při umísťování krmítka dbejte na to, aby na něj nesvítilo slunce a potrava se teplem zbytečně nekazila.

Foto: HGalina; Shutterstock.com

Foto: HGalina; Shutterstock.com

Ořechy, semínka i ovoce

Ne nadarmo jsou veverky v knížkách zobrazovány s oříškem v tlapkách. Milují oříšky všeho druhu, vlašskými i lískovými jim rozhodně uděláte radost, můžou být loupané i celé. Ty vydrží déle nezkažené. Tlamička veverky je jako louskáček a s ořechem ve skořápce si poradí za pár vteřin. Nikdy však nedávejte do krmítek solené nebo slazené ořechy, veverce by způsobily zažívací potíže, hlavně průjem, které by nemusela přežít. Přidat můžete třeba i slunečnicová či dýňová semínka.

Foto: Gail Johnson; Shutterstock.com

Foto: Gail Johnson; Shutterstock.com

Máte-li možnost krmítko denně kontrolovat, zda se potrava nezkazila nebo nezplesnivěla, veverky ocení také kousky čerstvých i sušených jablek, hrušek či mrkve. Nic nezkazíte, když jim čas od času nasypete třeba krmivo pro jiné hlodavce doplněné o vitaminové granulky.

Krmítko plné dobrot pomůže veverkám přežít zimu. A pokud jej umístíte na strom v zahradě či před domem, určitě se od srdce zasmějete při jejich pozorování.

Pokud na zemi najdete veverčí mládě, vězte, že jeho máma se pro něho nevrátí. Neprodleně proto zavolejte do některé ze záchranných stanic pro veverky, přijedou si pro ně a veverčátku pomůžou vrátit se do přírody. Nepokoušejte se ho sami odchovat doma, je to složité. Přestože veverka vypadá roztomile, není to zrovna ideální domácí mazlíček.

Reklama

Načítám