Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Bratr mi pomohl z drog, ale upírá mi dědictví, nechci o náš vztah přijít

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soňa (24) má za sebou drogovou závislost, kterou překonala i díky pomoci svého staršího bratra. Je její životní opora a nejbližší člověk. Teď jí ale odmítá přiznat nárok na dědictví po otci a argumentuje právě drogovou minulostí a potenciální nespolehlivostí. Jak tohle vyřešit?

Článek

Život není vždy snadný a růžový, naopak chystá nám mnohé překážky. A i ty nejvřelejší rodinné či milostné vztahy se mohou snadno zkomplikovat. Může se zdát, že dobré řešení prostě neexistuje. S tím ale mohou pomoci vztahoví mediátoři díky svému objektivnímu nadhledu a nezaujatosti. Proto také Soňa napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

řeším problém se svým bratrem a nerada bych, aby se kvůli tomu pokazil náš vztah, který byl vždy výjimečný. Asi před pěti lety jsem prožívala opravdu špatné období, umírala nám maminka, otec začal pít, já byla v citlivém věku a bohužel jsem se zrovna stýkala se špatnými lidmi. Nakonec jsem spadla do drogové závislosti.

Vykašlala jsem se na školu, protloukala jsem se životem, živila jsem se všemožně. Jediný, kdo byl v té době ještě na mojí straně, byl můj starší brácha. On jediný věřil, že to zvládnu, že se z drog dostanu a budu zase žít normálně. To se mi nakonec opravdu podařilo. S bratrovou pomocí jsem absolvovala léčbu, pomohl mi sehnat byt a práci už jsem si také našla. Bratr mi opravdu moc pomohl, bez něj a bez toho, že ve mně jako jediný věřil, bych to nezvládla. Vždy jsme k sobě měli hodně blízko a po této zkušenosti naše pouto ještě zesílilo.

Ale v posledních týdnech se to komplikuje. Otec asi před čtvrt rokem zemřel, dům ještě za svého života přepsal na bratra. Já v té době měla jiné starosti, takže mi byl nějaký barák ukradený. Ale už když se dům přepisoval, tak mi bratr sliboval, že pokud budu v pohodě (čistá), tak mi samozřejmě polovinu dědictví dá – barák se buď prodá a peníze si rozdělíme, anebo mě z něj vyplatí.

V současné chvíli je situace taková, že v domě bydlí bratr se svou rodinou. Dům je starší, takže ho chtějí zrekonstruovat. Když jsem se opatrně zeptala, jestli by nebylo rozumné udělat odhad nemovitosti ještě před rekonstrukcí, odbyl mě s tím, že by raději ještě nějaký čas počkal, jestli zase nespadnu do drog. Protože když budu mít peníze, tak je to riziko.

Vím, že jsem v životě udělala hroznou kravinu a že ta moje drogová epizoda byla hnusná, ale když mi tohle bratr řekl, tak mě to strašně ranilo. Já jsem si sama v sobě jistá, že se k drogám už nikdy nevrátím. I terapeut mi podle svých letitých zkušeností řekl, že si myslí, že jsem z toho venku.

Nechci dělat mezi mnou a bratrem zle, vím, že ve spoustě rodin dědictví zapříčiní, že spolu pak sourozenci do smrti nemluví a rozhodně bych nechtěla takto skončit. Chtěla bych ale, aby věděl, že mi může věřit, že se na mě může spolehnout.

Navíc si trochu myslím, že v tom hraje roli jeho žena. Brácha by mi ty peníze z dědictví možná i dal, ale možná mu jeho žena našeptává, že já peníze nepotřebuju, zatím studuju a rodinu zakládat nechci, tak že to snad počká. Ano, já teď ty peníze opravdu nepotřebuju, ale to se také v budoucnu může změnit. Mám to bratrovi takto narovinu říct? A dá se třeba nějak ošetřit to, aby mi ty peníze v budoucnu dát musel? Taky se může s bratrem něco stát, a to by mi pak jeho rodina nemusela dát vůbec nic. A to vím, že by si určitě nepřál.

Milá slečno Soňo,

děkuji za váš upřímný dopis, velice si vážím toho, že se snažíte udržet si hezký vztah s bratrem a také vám moc gratuluji, že jste zvládla překonat tak těžkou zkoušku, jakou je drogová závislost.

Píšete, že byste se s bratrem ráda dohodla ohledně dědictví po rodičích, zejména se jedná o dům, ve kterém bratr v současnosti žije se svou rodinou. Určitě je důležité o těchto věcech mluvit, píšete, že byste si přála dosáhnout dohody a ta je možná právě jen díky komunikaci. Když to necháte být, nebudete o tom hovořit, nikdy nic nevyřešíte.

Navíc je z vašeho dopisu patrné, že s bratrem máte blízký vztah, na kterém vám velice záleží. Věřím, že i on to tak má, a proto bych se upřímné otevřené komunikace v tomto případě opravdu nebála.

Až toto téma otevřete, řekněte mu, že vám na vašem vztahu opravdu záleží, že je pro vás důležitý a jak si ceníte toho, co pro vás udělal. Že jste se na něj mohla spolehnout a bylo to pro vás důležité. A právě proto byste chtěla, aby se i on mohl spolehnout na vás a jednal s vámi otevřeně.

Popište mu, že vás ranila jeho obava z toho, že nebudete umět hospodařit s dědictvím a nebojte se ho otevřeně zeptat, jestli je něco, co byste mohla udělat, aby byla jeho důvěra ve vás v této oblasti posílena. Pokuste se dát si dohromady vaši představu, jak by mělo být dědictví vyřízeno, buďte konkrétní, včetně časového rámce, kdy by k tomu mělo dojít, a tuto představu pak bratrovi předneste.

Poté dejte prostor také jemu, aby i on vám řekl svou představu a možnosti. Až se vám podaří nalézt dohodu, můžete se domluvit, že s touto dohodou obeznámíte i jeho rodinu – může se jednat o ústní domluvu, ale tato dohoda může být určitě i písemná a případně i notářsky ověřená. Moc vám přeji, aby se vám shodu podařilo najít hladce a váš vztah s bratrem mohl být i nadále vřelý a čistý.

S bratrem nebo se sestrou to nemusí být vždy snadné. Spory slavných sourozenců: některé mají šťastný konec

Související témata:

Načítám