Hlavní obsah

Spor o dědictví. Dospělí bratři se hádali kvůli autíčkům

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratři Milan (42) a Alex (35) spolu vždy dobře vycházeli. I když je každý trochu jiný, respektovali se. I po smrti otce se semkli a společně pečovali o ovdovělou matku. Obří spor se ale nakonec rozhořel kvůli sbírce autíček, kterou jejich otec zanechal.

Článek

Někdy se lidé rozhádají kvůli věcem, u nichž by vás to vůbec nenapadlo. Ale i malichernost dokáže pochroumat letité vztahy tak, že smír se zdá nemožný. Bezvýchodné situace pomáhají urovnat mediátoři. A tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Nečekaná smrt otce

Milan a Alex spolu vždy velmi slušně vycházeli. Byť mezi nimi nepanoval vyloženě vroucí sourozenecký vztah, respektovali se. Každý byl trochu jiný, Milan vždy více tíhnul k matce, Alex měl naopak o něco blíž k otci, s nímž sdílel společného koníčka, kterým byla auta a vše, co s nimi souvisí.

Přesto, když jejich otec nečekaně podlehl infarktu, semkli se, jak jen to šlo. Střídali se u maminky, dělali jí společnost, oba se snažili, aby nebyla sama. Byť byli velmi pracovně vytížení, situaci zvládali velmi dobře.

Matka chce do domova

Jejich matka přišla po čase s přáním přestěhovat se do rodného města. Má tam sestru a už si našla místo v domově pro seniory. Dům, ve kterém donedávna žila s manželem, a ve kterém oba kluci vyrostli, se proto rozhodla prodat.

Milan a Alex byli nejdřív matčiným přáním zaskočeni, ale pak se shodli, že to možná je skutečně nejlepší řešení. Maminka bude mít veškerou potřebnou péči, navíc milovanou sestru nablízku, a oni budou jezdit na návštěvy.

Hádka o autíčka

Když začaly přípravy se stěhováním, vyvstal ale problém. Otec Milana a Alexe sbíral celé roky modely aut všech možných velikostí a nyní tato sbírka zabírala oba bývalé dětské pokoje. Milan měl v tu chvíli jasno – chtěl sbírku nafotit a prodat, koneckonců v ní byly uložené slušné peníze. Jenže Alexovi se nápad vůbec nelíbil – auta miloval stejně jako jeho otec a ve skrytu duše se těšil, že až jednou bude mít děti, bude tohle vzpomínka na dědečka, kterého nikdy nepoznaly.

Nejdřív se celkem neškodně dohadovali, ale nakonec se sourozenecký spor rozhořel velmi silně. „Milan měl Alexovi za zlé, že se o nic nezajímá, vše nechává na poslední chvíli a teď, když je prodej domu na spadnutí, začne řešit, že si chce sbírku aut nechat, i když ji nemá kam dát, protože bydlí v pronajatém malém bytečku,“ líčí Kateřina Bělková, u níž nakonec bratři skončili ve snaze spor urovnat.

Alex zase nechápal, že je jeho bratr tak bezcitný, že by otcovu letitou práci a chloubu byl schopný bez mrknutí oka prodat. „Milan přece bydlí ve velkém domě jen se svým partnerem, tak by se mu tam sbírka snadno vešla. Tak to cítil Alex,“ popisuje mediátorka. A právě Milanova sexuální orientace hrála, jak se ukázalo, v příběhu nemalou roli.

Foto: Tinxi, Shutterstock.com

Nakonec se ukázalo, že o autíčka vlastně ani tak nešloFoto: Tinxi, Shutterstock.com

Problém sexuality

Na mediaci totiž vyšlo najevo, že v hádce, která jí předcházela, si bratři řekli a vyčetli mnoho dalších a hlubších křivd. Vyšlo najevo, že se Alex nevyrovnal s tím, že mu bratr nikdy neřekl o své sexuální orientaci.

Milan to řekl jen rodičům, ale svému mladšímu bratrovi to nikdy nevysvětlil a ten to bral jako určitou zradu. To ovšem Milana nikdy nenapadlo, myslel si, že ho Alex ze svého života vyškrtl právě proto, že je gay, a tak s ním o tom raději nikdy nemluvil,“ vysvětluje Bělková.

Když si ale tohle oba muži vysvětlili, hledat řešení ohledně sbírky aut bylo mnohem snazší. „Bratři se dohodli, že nechají sbírku nacenit a že si najdou skladové prostory, které budou hradit napůl. Pokud se jednoho dne Alex usadí a bude si chtít vzít sbírku k sobě, dá bratrovi polovinu naceněné částky. Pokud se v budoucnu přece jen rozhodnou sbírku prodat, peníze si rozdělí rovným dílem,“ dokončuje příběh ze své praxe Kateřina Bělková.

Reklama

Související témata:

Načítám