Hlavní obsah

Křupavé ořechové rohlíčky. Upečte si je ke kávě, budete nadšeni!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé kynuté rohlíčky, do křupava upečené a s lahodnou ořechovou náplní? Ano, zkuste je s námi i vy! Ale pozor, jsou vysoce návykové a mizí do několika minut!

Článek

Pro někoho je kynuté těsto samozřejmost, jiný má z jeho přípravy obavy. Patřila jsem k těm druhým. Připadalo mi to nějak složité a měla jsem strach, že se mi to nepodaří, těsto nevykyne, při pečení spadne a podobně. Ale ejhle, první pokus, a buchty byly jako sen!

Stačí dodržovat několik zásad. Používejte vždy čerstvé droždí, přesné postupy a těstu dejte čas. Na kynutí potřebuje teplo a mělo by zdvojnásobit svůj objem. Na kilo mouky vám bude stačit jedna kostka droždí. A nezapomínejte na jednu věc, přidává-li se do těsta špetka soli, vždy ji hned promíchejte v mouce. Nikdy by totiž neměla přijít přímo do styku s droždím, jinak ho znehodnotíte.

Ořechové rohlíčky

Na 24 kusů budete potřebovat: 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, špetku soli, 1 vejce na potření. Na náplň: 170 g ořechů, 90 g moučkového cukru, 200 ml mléka. špetku drcené vanilky, 1 lžičku rumu, 2 lžíce strouhanky

Postup: Z poloviny vlažného mléka, rozdrobeného droždí, trošky hladké mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy obě mouky, sůl, žloutky, nakrájené máslo, cukr a zbylé mléko. Přidejte vzešlý kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Trvá to přibližně 40 minut.

Mezitím připravte náplň. Rozemleté ořechy svařte v horkém mléce, přidejte cukr, vanilku, rum a strouhanku. Těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte kulatý plát a pak radýlkem nakrájejte na 8 trojuhelníčků. Na každý dejte hromádku ořechové náplně a zatočte a mírně zahněte do tvaru rohlíčku. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvíli kynout. Pečte je 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Ještě horké koláčky pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s troškou drcené vanilky.

Jaké dobroty z kynutého těsta připravujete vy? Nebo raději třeba borůvkový koláč, či drobenkové dezerty?

Načítám