Hlavní obsah
3,1
(217)
Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

I příprava tak jednoduchého jídla, jako je krupicová kaše, má svá pravidla. Potřebujete jen krupičku, mléko a kousek másla. Ale jak přesně s nimi naložit, aby vznikla jemná, dobře stravitelná kaše bez hrudek? Držte se receptu a získáte výtečný základ pro sladkou i slanou variantu.

2 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na kaši
  • 500 ml mléka
  • 4 vrchovaté lžíce krupičky
  • 1 plátek másla
Na slanou variantu přidejte
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

01.

Pokud si potrpíte na přesné poměry, tak 4 vrchovaté lžíce krupičky odpovídají 60 ml a ty váží asi 40 gramů. Někdo má raději kaši hustější, jiný zase řidší, takže dávku krupičky podle svých zvyklostí klidně až o 10 gramů upravte. Požadované množství krupice rozmíchejte v polovině mléka a nechte bobtnat alespoň hodinu. Pokud se chystáte čerstvou kaši posnídat, klidně krupičku namočte už večer. Bez namáčení má krupice tendenci dělat hrudky – a o ty nikdo nestojí.

02.

Pak v hrnci zahřejte zbylou polovinu mléka (máte-li v plánu podávat kaši naslano, mléko osolte), a když se blíží varu (povrch se lehce klepe a podél stěn se začíná tvořit pěna), přilijte promíchanou namočenou krupičku a řádně rozmíchejte. Za velmi častého míchání přiveďte směs k varu, stále míchejte a pět až deset minut vařte zcela doměkka. Nestačí jen do zhoustnutí, to je krupice ještě polosyrová a špatně stravitelná!

03.

Hotovou kaši odstavte a vmíchejte do ní plátek másla pro zjemnění. Hotovo! Takto uvařenou dokonalou kaši můžete podávat jak nasladko, tak i naslano. Sladkou variantu nemusíte jen tradičně sypat čokoládou, ale je možné ji podávat s přelivem z mrazeného ovoce a červeného vína.

Tip: Jak kaše chladne, tak tuhne. Pokud ji chcete podávat třeba jako studený kořeněný krupicový dezert anebo smetanové flameri, měla by být při dovaření spíš řidší. Zdá se vám kaše obyčejná? Je čas na panna cottu z krupicové kaše.

Máte rádi krupicovou kaši? Namáčíte krupičku předem?

Reklama

Související témata:

Načítám