Hlavní obsah

Krupicový trhanec s třešněmi

Hodnocení:
(44)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Císařský trhanec neboli kaiserschmarrn je klasický rakouský recept, který podle legendy vznikl náhodou, když se šéfkuchař císařské kuchyně rozzlobil na kuchtíka, který do dezertu přidal rozinky. V Rakousku se podává zejména s jablečným pyré nebo švestkovým přelivem. Já mám jeho upravenou verzi v kategorii „chatařských“ receptů. Na jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální kuchyňské náčiní a že se při pečení „rozbije“, je naopak žádoucí. S krupicí má hrubší, rustikálnější strukturu a podávám ho se sladkým ovocem, které aktuálně roste kolem.

Ingredience pro:
2 porce
Na krupicový trhanec potřebujete:
  • 150 ml mléka
  • 5 lžic dětské krupičky
  • 2 vejce
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 špetky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 15 g přepuštěného másla
K podávání:
  • 1 miska čerstvých třešní
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Krok 1: Oddělte žloutky od bílků. Do mísy vlijte mléko, přidejte žloutky a rozšlehejte. Přisypte dětskou krupičku, lžičku cukru, promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout, aby krupice nabobtnala.

Krok 2: Mezitím na suché pánvi opečte mandlové lupínky na posypání. Když chytnou barvu, přesypte je z pánve do misky a pánev vytřete ubrouskem. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Krok 3: V pánvi na středním plameni nechte rozpustit máslo. K žloutkové směsi přidejte prášek do pečiva a promíchejte. Opatrně vmíchejte bílkový sníh a vlijte na rozpálenou pánev. Pánev přiklopte a nechte asi 5 minut opékat na jedné straně. Když je spodek opečený, trhanec pomocí obracečky otočte, přidejte případně ještě kousek másla a dopečte z druhé strany, budou stačit 3–4 minuty. Pokud se vám při obracení trhanec potrhal málo, pomocí dvou vidliček ho roztrhejte na menší kousky.

Krok 5: Podávejte poprášený moučkovým cukrem, posypaný mandlovými lupínky a se šťavnatým sezonním ovocem (v našem případě s třešněmi) – čím více šťávy ovoce pustí, tím bude trhanec chutnější.

Můj tip: Jestli máte rádi rozinky, můžete hrst nasypat na těsto, když ho vlijete do pánve.

Ochutnali jste trhanec v jeho domovině, třeba při zimní dovolené? Co mu říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama