Hlavní obsah

Krvácení v těhotenství

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krvácení v těhotenství nesmíte podceňovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Naštěstí se to nestává u vysokého procenta nastávajících maminek, bohužel ale některé může během těhotenství krvácení postihnout...

Článek

Časopis Uzlíček

Ne vždy je důvod k panice, ale i docela malé „špinění" nesmí žádná těhulka podcenit. Z jakých příčin k němu dochází a jak postupovat v případě, že se objeví, se nyní pokusíme objasnit.

Rané měsíce těhotenství

Nečekané krvácení v raném stadiu těhotenství bývá nejzáludnější. Může být příznakem hrozícího či předčasného potratu. Tehdy bývá krev červená, tekutá nebo ve sraženinách, krvácení může být i velmi silné.

Vážné je v prvních třech měsících i krvácení z důvodu mimoděložního těhotenství. Bývá provázeno obvykle slabým krvácením a bolestmi v podbřišku. Bohužel těhotenství musí být předčasně ukončeno.

Kdy není třeba panikařit?

Ne vždy je krvácení předzvěstí potratu nebo mimoděložního těhotenství. Jsou známy i případy, kdy maminky ještě ani o těhotenství neví a přitom stále mají menstruaci - zpravidla tak do 8. týdne. Poté se menstruace ztratí a i plod se vyvíjí naprosto normálně.

Co dělat?

Pokud začnete znenadání krvácet v prvních týdnech těhotenství, snažte se zachovat klid, lehněte si, položte nohy do zvýšené polohy či přiložte na podbřišek studený obklad a neprodleně informujte svého gynekologa. Je možné, že i silné krvácení může probíhat bez jakýchkoliv následků pro dítě, ale v každém případě musí o další péči rozhodnout odborník. Takže žádné rady „kamarádek" ani samoléčba, pěkně šup do ordinace!

Jak bude postupovat lékař?

Lékař pravděpodobně provede vnitřní vyšetření pohmatem a ultrazvukem, aby zjistil, zda se plod vyvíjí normálně. Je-li vše v pořádku, pravděpodobně budete muset zůstat v klidu, dokud krvácení neustane. Pokud bude nutná hospitalizace, hlavně se jí nebraňte. I když jsou měsíce mimo domov dlouhé a nepříjemné, budete pod stálou kontrolou a to za zdraví miminka i vaše určitě stojí!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porada s lékařem je vždy na místě.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Druhý a třetí trimestr

Krvácení v pokročilých stadiích těhotenství může byt příznakem tzv. vcestného nebo předčasně se odlučujícího lůžka (placenty). Termínem vcestné lůžko se označuje placenta uložená v dolní oblasti dělohy. Ta v podstatě stojí v cestě miminku a brání jeho správné výživě. Vcestné lůžko se v posledních třech měsících těhotenství, kdy se dolní úsek dělohy rozvíjí a pomalu připravuje k porodu, odlučuje od děložní stěny, což vyvolává krvácení různé intenzity. Krvácení představuje nebezpečí pro maminku i miminko, proto je důležité neprodleně informovat svého porodníka.

Jak bude postupovat lékař?

Podle závažnosti krvácení lékaři při tomto stavu postupují:

  • Konzervativně (při slabším krvácení): budete mít úplný klid na lůžku a až bude miminko schopno života mimo dělohu, bude porod vyvolán.
  • Při větším krvácení může být těhotenství od konce šestého měsíce ukončeno zpravidla císařským řezem. Děťátko se sice narodí předčasně, není třeba se ale děsit. I nedonošená miminka se mohou při dnešní péči velmi dobře rozvíjet i mimo maminčino bříško.

Další možné příčiny krvácení

Mezi jiné příčiny krvácení, které jsou v těhotenství méně časté, patří choroby děložního hrdla. Tato krvácení bývají slabší, často formou zabarveného výtoku nebo „špinění".

Bez příčiny?

Ano, i to se může stát. Až do doby těsně před porodem mohou některé maminky trápit občasná slabá krvácení z rodidel, jejichž příčinu se nepodaří objasnit. Lékaři nařídí zcela jistě klid na lůžku, ale žádné medikamenty nebo nepříjemné procedury těhulky nečekají.

Časopis Uzlíček duben 2007

Reklama

Související témata:

Načítám