Hlavní obsah

Kuchyň, obývák i koupelna: Super triky, jak oživit každou místnost v bytě

Foto: IKEA

Foto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že vašemu interiéru chybí „šťáva“? Tak si dopřejte změnu a vneste do něj některé dynamické prvky, které ho osvěží a oživí.

Článek

Nabízíme vám doporučení, jak „nabít“ jednotlivé místnosti. Naložte s nimi podle libosti, protože mnohé se dají uplatnit téměř v každém pokoji.

Pravidlo pro všechny  

„Základem dynamického interiéru jsou kontrastní plochy velkých rozměrů, pracujte s barvami a materiály. Dobře funguje například jedna stěna provedená ve výrazné odlišné barvě nebo strukturovaný materiál, třeba přiznané cihly,“ uvádí designérka Eva Stalder. Zajímavě vypadají rovněž plastické obklady, strukturovaný materiál se dá navodit také jen opticky, tapetou s dekorem.

Foto: Butlers

Stylové křeslo Grand Duc krásně vynikne na pozadí cihlové stěny. Cena 15 990 KčFoto: Butlers

Foto: Dulux

Odlišit část pracovního koutu od zbytku místnosti lze také barevně kontrastní výmalbouFoto: Dulux

Zastavení v kuchyni 

Není nutné, abyste si do kuchyně pořizovali extra členitou linku, ta musí být hlavně praktická. Energii sem dostanete i díky pokrytí části stěny mezi horními a dolními skříňkami obklady s výrazným makrodekorem. Dnes se často dává přednost obkladům skleněným, které nesou vzor z nepohledové části, takže se běžným provozem neponičí.

Velmi dynamicky působí sádrokartonové podhledy, často se používají v hlavních obytných místnostech pro optické oddělení kuchyňské části.

Foto: J.A.P.

Oranžové a žluté květy v maxi provedení na obkladu z grafoskla přinesou tu pravou dávku pozitivní energie i do vaší kuchyně. Cena od 9167 Kč za m²Foto: J.A.P.

Foto: Miroslava Karasová

Abyste si dokázali lépe představit, jak bude vypadat sádrokartonový podhled, nechte si od architekta či designéra vytvořit názornou vizualizaciFoto: Miroslava Karasová

Uklizený obývák 

Rychlou proměnu hlavního prostoru nabídne stylový mix, například kombinace moderní sedačky se starožitným sofa, spojení klasického ušáku s odkládacím stolkem z palet… Nebo kusové koberce s abstraktními vzory či 3D koberce. Skutečnou dynamiku slibuje koberec ve tvaru kruhu.

A nezapomeňte: energií vás nabijí nejen kontrastní prvky, ale také uklizený byt. „Což je nejvíce citelné právě v obýváku a pak v pracovně,“ říká architektka Miroslava Karasová.

Foto: Sapho

Nebojte se oživujících kontrastů. I k nábytkovému mixu se může hodit šestiúhelníková keramická dlažba, použít ji lze také jako obklad. V balení je 15 kusů, každý o rozměrech 23,2 x 26,7 cm, barvy jsou náhodně namixovány. Cena 1595 KčFoto: Sapho

Foto: Grund

Koberečky ve tvaru kruhu Mandaly se nabízejí v mnoha barevných variacích a vzorech. Cena 1889 Kč (průměr 100 cm)Foto: Grund

Hravý dětský pokoj

Zejména u menších dětí stále platí: čím bude jejich zázemí barevnější, tím lepší. Nabídněte jim především herní prvky. Potěší je houpačka, dále místo, kde si můžou vytvořit vlastní skrýš, někde se vejde skluzavka. Využijte lana, sítě a hlavně fantazii. S potomkem můžete například natřít kousek stěny nebo starší dveře magnetickou či tabulovou barvou, a dítko tak získá další místo pro dovádění.

Foto: Toto studio

Nejvíce místa pro kreativitu nabízejí dětské pokoje, které můžou být vybavené třeba i skluzavkouFoto: Toto studio

Foto: Tchibo

Houpačka pro nejmenší, ale trochu jinak – tahle má podobu dětského křesílka. Cena 3290 Kč Foto: Tchibo

Pohoda v ložnici

Do místnosti na spaní by se zdálo příjemné přidat zeleň. „Já bych to však nedoporučovala, v noci rostliny produkují oxid uhličitý. Tady bych se více soustředila na záhlaví postele, na stěně za ním může být sbírka obrazů. Příjemně působí vzor vln a motivy vody a hodí se také kontrastní ložní prádlo, třeba s makrodekorem,“ uvádí Eva Stalder. Ženy by se ještě mohly zaměřit na koutek u toaletního stolku a bez ohledu na pohlaví se do ložnice hodí malá interiérová fontána.

Foto: Veba

Damaškové povlečení Together Geon s originálním malovaným vzorem je oboustranné – z jedné strany ho dekorují stromy, které přecházejí i na druhou stranu, kde dominují lvice a lev. Cena za soupravu na jedno lůžko 1790 KčFoto: Veba

Foto: Eva Stalder Design

Výrazný dekor tapety a zrcadlové plochy, které se „setkávají“ pod pravým úhlem, vnášejí do jinak klidného prostoru ložnice náboj Foto: Eva Stalder Design

Foto: Beatin Aqua

Zajímavou dekoraci i příjemné vodní osvěžení nabízí domácí fontánka Montreal s břidlicovým podstavcem. Cena 3039 KčFoto: Beatin Aqua

Vodní ráj 

Prostředí koupelny je jako stvořené pro vytvoření minizahrádky, živé rostliny působí velmi pozitivně. Po vzoru našich rodičů sem můžete vrátit nenáročné kapradiny, zkuste orchideje, lopatkovec, dracénu… A pohrajte si s drobnými doplňky včetně funkčních dekorací, které můžou vytvořit vzrušující prvek (třeba háčky pověšené cikcak).

Foto: Fler/kokedamy

Kde je málo místa, tam se hodí kokedama v závěsné podobě. A když máte prostoru o něco více, můžete ji pěstovat třeba i na nočním stolku. Cena závěsné kokedamy (lopatkovec) 387 KčFoto: Fler/kokedamy

Foto: IKEA

Nepravidelným umístěním háčků Losjön dosáhnete dojmu pohybu, k němuž rovněž přispívají různé barvy i odlišné velikosti. Cena 149 Kč za setFoto: IKEA

Hala a chodba 

Na vstupní a spojovací prostory se mnohdy zapomíná, změňte to. Tady se dají šikovně využít zrcadla: často se používají opravdu velká a nemusejí být ani zavěšená. „Naopak – stačí je opřít o stěnu, což díky úhlu, který svírají se stěnou, působí ještě dynamičtěji,“ připomíná Eva Stalder. Nebo se zaměřte na efektně dekorované rámy zrcadel, třeba v podobě slunečních paprsků.

A nezapomeňte na osvětlení. Mezi trendy patří například několik žárovek zavěšených na lanku, každá v jiné výšce, nebo svítidla skládající se z kovové konstrukce, aby vynikla samotná žárovka, případně taková, jež vycházejí z tvaru zdroje.

Foto: Tchibo

Zrcadlo Slunce o celkovém průměru 62 cm vnese více života také do míst, kde bývá slunečních paprsků méně. Cena 1590 KčFoto: Tchibo

Foto: DesignVille

Trendu svítidel bez stínidel vychází vstříc různobarevná kolekce E27 značky Muuto. Cena 1870 Kč za kusFoto: DesignVille

Inspirovali jsme vás, abyste svůj interiér nabili energií?

Reklama

Související témata:

Načítám