Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Upéct kuře není nic nového. Zkuste to ale tentokrát jinak: v pořádné vrstvě vývaru s bílým vínem a bylinkami. Maso se bude pozvolna dusit a na talíři se pak bude úplně rozpadat.

10 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 kg kuřete
  • 1 dl olivového oleje
  • 4 ks cibule
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 l drůbežího vývaru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 175 °C. Kuře o váze asi 2 kg očistěte a ze všech stran zprudka opečte na olivovém oleji dozlatova. Pak ho položte do hlubokého pekáče prsíčky nahoru.

02.

Cibuli nakrájejte na osminky a spolu s tymiánem, česnekem a chilli papričkou vložte ke kuřeti do pekáče. Zalijte vínem a vývarem a přiveďte k varu. Pak přiklopte poklicí a dejte na 2 hodiny do trouby péct.

03.

Pekáč vyndejte z trouby a nechte asi 20 minut odpočinout. Pak maso vyjměte a rozdělte na porce – ty půjdou tak snadno od kosti, že maso vidličkami doslova natrháte. Podávejte přelité malou naběračkou vývaru.

Tip: Jako příloha se hodí čerstvá nebo pečená zelenina a pečené brambory. Ze zbylého vývaru si připravte třeba hráškové rizoto s kuřetem a mátou, nebo polévku.

Co říkáte takto netradičně připravenému kuřecímu masu?

Načítám